Kultur

I dag är det av stor betydelse att komma med på populära spellistor

Är Carola verkligen den mest spelade svenska kristna artisten? Och hur står sig de svenska namnen vid en internationell jämförelse? Svaren får du i en unik lista som Dagenjournalisterna Klaus Franken och Urban Thoms sammanställt.

På Gullbrannafestivalen i somras hade jag förmånen att få leda en paneldiskussion med artister och musiker där utgångspunkten för samtalet var frågan: Vart tog banden vägen i kyrkan? Samtalet lockade en hel del folk och jag minns att jag inledde med att fråga publiken hur många som regelbundet lyssnar på kristen musik. Jag hann inte räkna alla händer på den korta stunden, men jag minns att jag spontant tyckte att det var glest i leden. Kanske en tredjedel av de församlade. Och då befann vi oss ändå på en musikfestival med kristna förtecken, alltså mitt i målgruppen för så kallad kristen musik.

En del av mig blev inte förvånad. Ändå kändes det oroväckande. Om inte kristna artister når ut med sin musik till de största entusiasterna i sin ideologiska närhet, vilka ska då lyssna?

När jag, som är född på 1960-talet, växte upp, var det skivförsäljning och konsertbesök som indikerade hur mycket folk lyssnade på en viss artist. Nu har det digitala lyssnandet sprungit om och förbi, vilket också innebär att publikens lyssnande går att mäta med en helt annan exakthet. I alla fall hos alla dem som gjort sig av med sin gamla stereoanläggning, mp3-spelare eller liknande och nu gått all in på Spotify och andra streamingtjänster. Guld- och platinaskivor är ett minne blott och i stället är drömmen att få miljontals lyssningar via nätet.

Plötsligt fick alla tillgång till ett gigantiskt låtbibliotek från hela världen, ett musikaliskt smörgåsbord där man kan lyssna sig trött tusen gånger om. Och allt detta för vad som måste betraktas som en struntsumma i månaden. I synnerhet om man jämför med vad det kostar att köpa fysiska skivor. Och även om jag tillhör den sorten som helst lägger på en vinylskiva på tallriken och sedan lutar mig tillbaka i fåtöljen med ett konstverk till LP-fodral att studera i detalj, så tar bekvämligheten ofta överhanden. Redan på utgivningsdagen finns nya låtar och album tillgängliga för lyssning och vill man sedan köpa dem ändå, så är det naturligtvis inget som hindrar en. De allra flesta nöjer sig med att vara musiklyssnare i stället för skivsamlare. Troligen sätter man ihop sina egna spellistor och kanske delar dessa vänner emellan. Vem behöver blandband på 2020-talet?

Kanske har du precis som jag fascinerats av den siffra som kommer upp på displayen när man söker på en artist. Siffran anger hur många lyssnare artisten har per månad och siffran kan förstås variera över året i takt med olika förändringar, som vid nya låtsläpp.

För artisterna själva ger streamingtjänsterna en helt ny överblick över hur lyssnandet ser ut. Förutom att se vilka sånger som folk lyssnar mest på kan artisten se i vilka länder (ja, till och med i vilka städer) lyssnarna har befunnit sig. Man får också besked om vilka listor ens låtar har lagts till på, vilket i somliga fall kan förklara en oväntad uppgång i lyssnarsiffrorna. Och eftersom varje lyssning genererar en ekonomiskt ersättning, om än liten, så är det av stor betydelse att komma med på stora populära spellistor som kan ha miljontals följare, till exempel Spotifys egna.

För att skapa oss en bild av hur det digitala lyssnandet av kristna artister ser ut har vi listat ett stort antal (534 stycken) och jämfört hur mycket de spelas på Spotify. Jämförelsen är gjord vecka 50 och siffrorna anger hur många lyssningar respektive artist haft den senaste månaden. Siffrorna kan variera rejält och snabbt ändra sig, och till exempel öka kraftigt i samband med nya låtsläpp.

Observera att Dagens lista inte gör anspråk på att omfatta alla kristna artister. Men det är en sammanställning som har bredd när det gäller såväl nationalitet som genrer och även olika tidsepoker. Artisterna är sorterade i bokstavsordning, så det är lätt att hitta de du är särskilt intresserad av. En del av artisterna är inte längre i livet, men deras musik är i högsta grad levande. Det går alltså även att utläsa vilka musiker och vilka sånger som tagit sig in i folks hjärtan på ett alldeles särskilt sätt.

Fler artiklar för dig