Nyheter

Statsministern om hustruns prästvigning: ”En jättesak!”

Birgitta Ed delade sina tankar om sin kristna tro i programmet ”Efter fem”

Den 22 januari prästvigs Birgitta Ed, gift med statsminister Ulf Kristersson, i Strängnäs domkyrka. Tillsammans delade makarna sina tankar inför händelsen i TV4:s eftermiddagsprogram.

När Birgitta Ed får frågan av Tilde de Paula om hon är nervös inför sin prästvigning, är det maken Ulf Kristersson som svarar med ett rappt ”Jag är!”.

– Nej, men det är ju en jättesak! Att bli präst och byta yrke och inte till vilket yrke som helst – det är ju en jättestor sak, fortsätter Ulf Kristersson.

Birgitta Ed själv är inte nervös, men kallar steget för ”livsavgörande” och ”helt overkligt”.

I programmet berättar hon om den händelse som blev avgörande för att hon skulle bejaka den kallelse hon känt under en längre tid, något Dagen tidigare berättat om. Det var när ett syskonbarn till henne avslutade sitt liv för sex år sedan, dagen innan julafton.

– Det där har skakat om hela vår familj och jag kände när jag skulle gå tillbaka till mitt jobb efter jul då, att jag måste faktiskt göra allvar av det här, att jobba nära människor på riktigt och att få förmedla min tro oftare än jag vågat göra tidigare. I den kristna tron finns ett hopp, även i de allra mörkaste av stunder, och att få gå med det hoppet, att få jobba med det, att få vara nära det hoppet varje dag – det är liksom det som har drivit mig. Och det är dit jag är på väg nu.

När Ulf Kristersson sedan får frågan om han delar sin hustrus tro svarar han:

– Inte riktigt. Jag har alltid varit intresserad, alltid brytt mig, gärna gått i kyrkan, men jag kan inte ärligt säga att jag är troende.

Makarna är öppna med hur det kan påverka relationen, att inte ha den kristna tron gemensamt. Birgitta Ed menar att så länge det finns en uppriktig nyfikenhet på den andra, och på vad denne står i, så behöver det inte vara ett problem. Hon minns tillbaka på en händelse då Ulf höll ett tal på en väns begravning och sa då att han önskade att han kunde tro som Birgitta.

– Det där har jag burit med mig, för så tror jag många människor känner när det är tufft: ”Jag önskar att jag kunde tro som du, vad skönt det vore att tro.” Då tänker jag att jag får väl gå med det där hoppet då. Jag kan bära det åt fler, för jag vet var jag står någonstans, säger Birgitta Ed.

Strängnäs domkyrka.

---

Fakta: Birgitta Ed och Ulf Kristersson

  • Birgitta prästvigs den 22 januari i Strängnäs domkyrka. Har tidigare jobbat i näringslivet och med pr.
  • Ulf är Sveriges statsminister (M).
  • Tillsammans har de barnen Siri, 22, och Ellen och Signe, 19 år.
  • Bor: Hus i Strängnäs och Sagerska palatset i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig