Nyheter

Jona, 23, var med i bussolyckan - kände Guds beskydd

“Vi hade alla otroligt mycket änglavakt”

På bussen på väg från skidlägret första dagen på det nya året fanns nyutbildade brandmannen Jona Askelund med. Nu lyfts han som hjälte i Aftonbladet för sina insatser på olycksplatsen.
– Jag var mentalt förberedd, säger han.

Några dagar har gått sedan bussolyckan på riksväg 62 i Värmland där två ungdomar fick föras till sjukhus, men som nu har kunnat återvända hem. Även om Equmeniakyrkans nyårsläger Snowlo avslutades på värsta tänkbara sätt, hade följderna av olyckan kunnat bli betydligt värre.

En som var med på bussen är ungdomsledaren Jona Askelund, 23 år, som också är utbildad brandman. Med en insats som sitter i ryggmärgen fick han bussens ungdomar att hålla sig lugna och såg till att söka igenom den välta bussen så att ingen kommit i kläm någonstans. Men han understryker samtidigt att det var många som gjorde viktiga insatser.

– Det var krossat glas överallt, jackor, skor och väskor hade flugit runt och hamnat på marken. Vi ledare insåg att vi var tvungna att snabbt utrymma bussen. Vi började utrymma genom takluckorna som är nödutgångar. Och vi fick hjälp utifrån. Eftersom olyckan inträffade precis vid en bensinstation fanns det människor där som ville hjälpa, bland annat en läkare och en brandman som råkade befinna sig där, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Nu lyfts han av Svenska hjältar, som Aftonbladet startade för att hylla människor som gör världen lite bättre. Han berättar i artikeln att utbildningen som brandman hjälpte honom att snabbt få kontroll i den svåra situationen.

– Jag kände att jag hade ett visst mandat att ta kommandot och var mentalt förberedd med en kunskap som inte de andra hade. På lägret hade vi också en krisgrupp som jag var del av och ett scenario var just hur vi skulle hantera en bussolycka.

Han betonar också att han är tacksam, dels för insatserna runt omkring, men också för Guds beskydd.

– Vi hade alla otroligt mycket änglavakt. Hela sjukhuset stod med öppna armar och beställde in pizza åt oss. Det ordnades med krisgrupper och det öppnades upp kyrkor i Göteborg åt våra anhöriga. Det har också gått bra, utifrån vad som hade kunnat ske. Det är dags att vara tacksam för allt stöd och för att det gått så otroligt bra, säger Jona Askelund.

---

Fakta: Bussolyckan

  • På hemvägen från ungdomslägret Snowlo åkte en av tre bussar av vägen, på riksväg 62 i närheten av Torsby, den 1 januari.
  • Två personer fick föras till sjukhus, vara en med allvarligare skador, men inte livshotande. Samtliga har kommit hem från sjukhuset.
  • Skidlägret arrangerades av Equmeniakyrkan, där ungdomarna kom från olika församlingar i Västsverige.

---

Fler artiklar för dig