Kultur

Hela familjens julvärd: Gråt om du måste det - och tro alltid på din egna fantasi

Hela familjens julvärd Markus Granseth har lotsat sin unga publik genom decembermörkret.

Markus Granseth vill stärka självkänslan hos sina unga tittare och lyssnare. Den egna kristna uppväxten har präglat hans sätt att tänka och handla, menar den populäre programledaren.

– Jag har aldrig haft något problem med att tänka att jag är en förebild. Det betyder inte att jag går runt och låtsas som att jag inte har brister, jag vill snarare vara en förebild som kan bjuda på mina brister.

– Jag tror det är farligt att gå runt och tänka att man inte har några fel, säger Markus Granseth.

Han är barnens favorit – känd barnprogramledare som började leda Bolibompa som 22-åring. Förutom det driver han i dag det egna produktionsbolaget Idéstorm som främst producerar teveprogram för barn. Han nattar dessutom en kvarts miljon barn varje kväll med podcasten Godnattstund och vid jul har han synts extra mycket i rutan då han både öppnat kalenderluckor och stökat i Julköket efter varje avsnitt av SVT:s julkalender.

Humorn, leken och uppfinningsrikedomen präglar Markus Granseths program, och han menar att han själv alltid varit påhittig och livsglad.

– Det är en fråga om personlighet, absolut. Så länge jag kan minnas har jag haft nära till skratt och när jag växte upp var det inget jag reflekterade över - jag var bara mig själv.

– Jag har fått humorn från familjen också, min pappa kan inte säga en mening utan att skämta... Det kan nästan bli så att man vill be honom att lugna ner sig, men jag är tacksam för att ha vuxit upp med en ordvitsare till pappa - det blir man själv fyndig av.

Men djupet var också närvarande i det kristna hem i Alingsås där Markus växte upp. Han säger sig ha nära till sin filosofiska sida både tack vare att existentiella frågor och insidan fick ta plats i hemmet. Tillsammans med scoutkompisarna i Equmeniakyrkan sökte han dessutom svar på livets stora frågor mitt bland allt skoj och stoj i patrullen.

– Att förena allvar och humor är en slags röd tråd i det jag gör.

Lita aldrig på en teolog som saknar humor, menade pingstpastorn Tomas Sjödin i en krönika i Göteborgsposten i somras. De bästa kristna förebilderna kanske kan förena glädje och djup?

– Ja, det ligger något i det! Jag skulle vilja läsa något av honom. Vad heter hans senaste bok? frågar Markus Granseth.

Han googlar fram titeln Ljudet av tystnad och blir genast lässugen. Han påminns dessutom om julen.

Hur tänker du att tystnaden kan få prägla julen?

– Att vara människa idag... i en orolig värld och med ett högt tempo - man hade önskat att allt gick ner i varv inför jul. I stället går allt upp i varv! Det här hade man behövt lära sig att hantera. När julen väl kommer finns en risk att man sedan stressar ännu mer, medan det bästa är när det faktiskt får råda ett lugn och en tystnad över julen, funderar Markus.

– Nu blir det lite som att jag tror att jag vet vad en bok handlar om bara för att jag läst titeln, säger Markus och återkommer till Sjödins bok.

Mitt budskap är alltid: Var hela du. (...) Ha nära till skratt, gråt om du måste det, och tro alltid på din egna fantasi.

—  Markus Granseth

– Men jag tänker att julen när den är som bäst innehåller både ljudet av släkt och vänner, och ljudet av tystnad då man kan gå inåt och rota sig. Den kan innebära långa dagar utan krav med tid för reflektion. Det är något magiskt också över att snart börja ett nytt år – lite som att byta kapitel i en bok. Jag kan se framemot att det inte är så bestämt vad som händer sedan.

Markus har alltid många bollar i luften, men oavsett vad han tar sig an ser han det som sitt syfte att stärka självkänslan hos sina lyssnare.

– I slutet av varje avsnitt av Godnattstund säger jag “Kom ihåg att du är fantastisk precis som du är”. Jag tycker att det är helt magiskt att jag får säga det till 250 000 lyssnare i månaden och att barnen hör det precis innan de somnar. Den vetskapen är otrolig.

– Jag har alltid haft svårt för spelade fasader, och vill att det ska få fäste hos barn att ingen behöver vara någon annan än sig själv. Mitt budskap är alltid: Var hela du. Var den du är och tro på det du har att komma med. Ha nära till skratt, gråt om du måste det, och tro alltid på din egna fantasi.

Att inspirera unga att skapa har alltid varit ett stort fokus för Markus. Under sin första tid i Bolibompa hade han med sig kompanjonen Marit, en hemsnickrad robot som uppmanade tittarna att skicka in sina bästa uppfinningar.

– Målet är fortfarande att det ska komma fram någon som pluggar på KTH och säga att jag har inspirerat den, säger Markus Granseth med ett litet skratt.

---

Fakta: Markus Granseth

  • Bor i Nacka tillsammans med sin familj. Född 1983 i Alingsås.
  • Programledare och producent. Känd bland annat från barnprogrammen Sommarlov, Morgonshowen och Bolibompa.
  • Sänder podcasten Godnattstund varje dag och har synts i tv i december då han efter varje avsnitt av julkalendern i SVT har lett lucköppningen och programmet Julköket i samma kanal.

---

Fler artiklar för dig