Kultur

Flera kristna vittnesbörd i svenska dokusåpor

Tv inget undantag i kristna trenden

Det är inte bara kulturjournalister som ”kommer ut” i svenska medier. I åtminstone tre av höstens stora dokusåpor finns kristna deltagare.

Under veckan har Dagen rapporterat om hur tre profilerade skribenter skrivit om kristen tro på kultursidorna i Dagens nyheter. Teologen Patrik Hagman kommenterade trenden där sekulära kulturskribenter skriver om andliga frågor och menade att den sekulära norm som rått länge i Sverige kanske kommer att visa sig vara en parentes.

Normen utmanas också i svensk reality-tv, där deltagare i tre av höstens stora dokusåpor berättar öppet om sin tro.

Sebastian Ström har tidigare varit ungdomsledare i en pingstförsamling, och medverkade detta år i dokusåpan "Paradise" en snällare version av programmet som tidigare hette "Paradise Hotel".

I det omsusade “Paradise” klev Sebastian Ström, 21, in i programmet utan att skämmas för sin kristna tro. Han berättar redan i den första presentationen att han blev kristen i nionde klass.

– När Gud försökte tränga sig fram så nappade jag, säger Sebastian till tittarna.

Hanna Josefsson är sist kvar på Henrik Kullanders gård i småländska Gällared. Ännu vet tittarna inte om paret fortsatt dejta efter att programmet slutade spelas in.

Hanna Josefsson, 29, är deltagare i årets upplaga av dejtingprogrammet “Bonde söker fru”. Hon berättar i senaste avsnittet för spannmålsbonden Henrik Kullander, 35, om sitt kristna engagemang.

– Jag är söndagsskolledare och går i gudstjänst varje söndag, berättar Josefsson på hennes och bondens sista dejt.

– Det hade varit skönt för mig att dela min tro med någon, men det är inte ett krav. Det viktiga är att man har förståelse och acceptans, säger Hanna Josefsson senare till kamerorna.

Nästa avsnitt är säsongsfinal, och då får tittarna veta om Hanna Josefsson och Henrik Kullander fortsätter som ett par eller inte.

Två deltagare i årets säsong av Robinson har satt upp en kors av trädkvistar på stranden och har förtroliga samtal om livet och kristen tro.

I årets säsong av överlevnadsprogrammet “Robinson” berättar deltagaren Alexander Strandberg, 43, öppet om hur han har hittat tron efter att tidigare ha kämpat med ett drogmissbruk. Han börjar varje morgon med att be.

– Jag har en stark tro och jag samlar kraft utifrån den, säger Alexander Strandberg till kamerorna.

Andreas Haraldsson, 29, talar i sin tur om de värdefulla samtal han haft tillsammans med kristna deltagaren Alexander.

– Jag hade min bästa period i livet när jag var konfirmandledare, det kändes nästan som att jag hade ett hem, säger han och menar att vänskapen med Alexander gjort hans tro starkare igen.

---

Fakta: Dokusåpor med kristna deltagare

  • “Bonde söker fru” och “Robinson” sänds på TV4, “Paradise” på Viaplay.
  • I alla tre program har deltagare denna höst bekänt sin kristna tro i tv-rutan.

---

Fler artiklar för dig