Kultur

Tio julalbum som kan lyfta ditt julfirande

Dagens musikreporter Urban Thoms ger sina bästa tips för att du ska komma in i rätt julstämning

Vi befinner oss nu i den tid på året när nostalgi övertrumfar musikalisk kvalitet. Jag pratar förstås om julmusik. För nog är det så att traditionens (och vanans) makt styr vad vi helst lyssnar på när vi julpyntar och klär granen, under stora julbaket och medan julklapparna slås in. För att inte tala om på bilresan för att fira jul med släkten.

Musik är en stark minnesbärare och det gäller inte minst under julen. Det är helt enkelt svårt att skapa den där julstämningen som vi drömmer och längtar efter och för att framkalla den tar vi oftast till väl beprövade sånger som vi redan har en mångårig relation till.

Men tänk om det stora jullyftet gömmer sig i upptäckten av en fantastisk julskiva som bara gått dig förbi. Visst vore det snöpligt? Så öppna ditt sinne för denna lista över julskivor, sammanställd av Dagens musikjournalist Urban Thoms. Kanske finns där en eller flera plattor att lägga till den kanon som redan ackompanjerar ditt årliga julfirande. Tipsa gärna en vän också. Julens sånger bär ett budskap om glädje och hopp, ett skriande behov för vår världen i den tid som nu råder.


Tio julskivor som kan lyfta ditt julfirande

Carola "Jul i Betlehem" (1999) skivomslag julskiva

Carola

“Jul i Betlehem”

(Kirkelig Kulturverksted/MNW – 1999)

Julskivornas julskiva för många. Carolas röst i kombination med älskade julpsalmer får stearinljusen att tindra, bjällerklangen att ljuda och ögonen att fuktas. Den totala igenkänningen väcker känslor omöjliga att värja sig emot. Dessutom innehåller den en modern julklassiker, Carolas egen melodi Himlen i min famn med text av Erik Hillestad.

MercyMe "The Christmas sessions" (2005) skivomslag julskiva.

MercyMe

“The Christmas session”

(Inorecords – 2005)

När du trodde du hört alla versioner du någonsin kommer att behöva av Silent night och en massa klassiska julsånger spelar ett amerikanskt rockband in skivan som bevisar hur fel du hade. När ditt julfirande behöver mer energi är denna julplatta från MercyMe svaret.

Mosaic & Samuel Ljungblahd "The heavenly songs of Christmas" (2008) skivomslag julskiva.

Mosaic & Samuel Ljungblahd

“The heavenly song of Christmas”

(David Media – 2008)

Norsk gospelkör möter svensk soulkung i en gemensam hyllning till julens herre. Kombinationen får det att slå musikaliska gnistor kring låtarna. Det är både laddat och finstämt. Utsökt låtval som bland annat inkluderar Dolly Partons ljuvliga Once upon a Christmas. Därtill några ypperliga solister – utöver Ljungblahd alltså.

Mörlid & Sandwall "Jul" (2001) Skivomslag Julskiva. Lars Mörlid. Peter Sandwall.

Mörlid & Sandwall

“Jul”

(Psalm Records – 2001)

Är det högtidligt och finstämt du söker? Då är det Lars Mörlid & Peter Sandwall du ska vända dig till. Repertoaren består mestadels av klassiska julsånger och i denna genre är denna duo svårslagen. Sakralt? Absolut! Julen är ju en kristen högtid. Hög julstämning utlovas.

Emmylou Harris "Light of the stable" (1992). Skivomslag julskiva.

Emmylou Harris

“Light of the stable”

(Warner – 1992)

Emmylou Harris jultolkningar har visserligen 30 år på nacken, men vad spelar det för roll när bäst före-datum saknas. En ikonisk röst i kombination med den tidlösa och familjära aura som alltid svävat över countrymusiken gör sig särskilt bra när berättelsen om Josef och Maria och världens frälsare ska uttolkas.

Lutherska Missionskyrkans kör "Hosianna" (2006) Skivomslag julskiva.

Lutherska Missionskyrkans Kör

“Hosianna”

(Naxos – 2006)

En av Sveriges bästa körer hyllar julen med en rik blandning av välkända julhymner och egenskrivna stycken. Att lyssna är både uppfriskande och engagerande med fantasifulla arrangemang och skönsjungande röster. Albumet känns som att man befinner sig mitt i en högst levande gudstjänst. Det är värt ett Hosianna bara det!

Bob Dylan "Christmas in the heart" (2009) skivomslag julskiva

Bob Dylan

“Christmas in the heart”

(Sony Music – 2009)

Bland alla skönsjungande julsångare sträcks mikrofonen ut till en artist vars röst sett sina bästa dagar. Men Dylan är en av populärkulturens mest upphöjda uttolkare av samtiden och när hans hesa stämma ljuder får gemene man mod att kraxa med. Mest carols men åtminstone fyra sånger som rör sig kring krubban.

Millan Holm "Julefrid" (2010) skivomslag julskiva.

Millan Holm

“Julefrid”

(Erik Tilling Produktion – 2010)

Med klockren stämma och ett urval av sånger som seglar lite vid sidan vad som är mainstream i flödet av traditionella julsånger var Millan Holms julskiva ett välkommet tillskott i genren när den landade för tolv år sedan. Och den står sig fortfarande väl, inte minst tack vare de fina arrangemangen som pryder sångerna.

Sufjan Stevens "Songs for Christmas - singalong" (2006) Skivomslag julskiva-

Sufjan Stevens

“Songs för Christmas – singalong”

(Asthmatic Kitty – 2006)

När julmusiken börjar kännas alltför likriktad och det är dags att bryta av med nåt helt annat utan att för den skull överge högtiden är Sufjan Stevens ett ypperligt botemedel. Hans sing-along-box innehåller hela 42 julsånger (många välkända och några egenskrivna). Allt till nedtonat indiekomp. Låt allsången ljuda!

Bebo Norman "Christmas - from the realms of glory" (2007) skivomslag.

Bebo Norman

“Christmas – from the realms of glory”

(BEC Recordings – 2007)

Det var bra ett tag sedan amerikanske sångaren och låtskrivaren Bebo Norman peakade som artist. Men hans julskiva åker ändå fram varje år. Dels för ett sympatiskt urval av inte så slitna julsånger, dels för några egna som berikar genren. Men framför allt för en storartad tolkning av Jackson Brownes uppfordrande hymn Rebel Jesus.


En bubblare inför julen 2022

CJ Grimmark (Carl Johan Grimmark) "Christmas + Hymns & instrumentals". (2022) Skivomslag julskiva.

CJ Grimmark

“Christmas + Hymns & instrumentals”

(Jono Music/Sound Pollution – 2022)

Übermusikaliske gitarristen och producenten Carl Johan Grimmark (Narnia, Jerusalem med flera) släpper inför den här julen en instrumental julskiva. Listan på medmusikanter är hämtad från svensk kristen hårdrockelit som ju Grimmark själv i högsta grad är en del av. Inga toner, bara låtlistan, har smugit sig ut från studion i skrivande stund. Men det är ingen avancerad gissning att julsånger som Betlehems stjärna och O holy hight kommer att låta väsentligt annorlunda mot vad vi är vana vid. Bered er på julstämning i Marshallkostym med läder och nitar.


Fem julsånger som står ut

“Mary did you know” – Mary J. Blige

Sångaren Mark Lowry, tidigare i Gaither Vocal Band, skrev 1984 den geniala texten efter att hans pastor hade bett honom att skriva en julmusikal. Buddy Greene gjorde melodin sju år senare. Ett mästerverk.

“Himlen i min famn” – Carola

Carolas och Erik Hillestads julpsalm är redan en modern klassiker.

“O come, all ye faithful” – Elvis Presley

Mäktig julpsalm framförd med oslagbar känsla i rösten.

“Rebel Jesus” – Bebo Norman

Utmanande julbetraktelse som överträffar Jackson Brownes originalinspelning. Lyssna noga på texten!

“Once upon a Christmas” – Evelina Gard

Dolly Parton är en av världens mest produktiva låtskrivare. Hon sticker heller inte under stolen med sin kristna tro. Hennes hyllning till världens nyfödde frälsaren är så klart något extra. Evelina Gards version är lysande.

Fler artiklar för dig