Kultur

Sven-Eric, 86, har bidragit till att förändra livet för sex barn

Målar och säljer sina alster till förmån för organisation som opererar barns ansikten

Det är aldrig för sent att göra en insats för världen. Det är Sven-Eric Svensson, 86, ett levande bevis på. De senaste åren har han lyckats samla in 15 000 kronor till barn, bara genom att göra det han älskar: att måla akvarell.

När Sven-Eric Svensson och hans hustru sedan 64 år, flyttade in på det äldreboende i Lindome som nu är deras hem, fick han erbjudande om att vara med i en målargrupp tillsammans med några av de andra på äldreboendet.

– Men vi var inte riktigt i samma division – jag målar nog hellre på egen hand. Det har blivit över 400 teckningar sedan dess, säger han och konstaterar att det ligger en rejäl bunt på skrivbordet just nu.

– Ett tag visste jag inte var jag skulle göra av alla teckningar – slänga eller ge bort?

målar teckningar

Det var när han råkade se en annons från Operation Smile som han fick idén om att det kunde vara roligt att börja sälja teckningarna för att samla in pengar till välgörande ändamål.

– Dessa stackars ungdomar som är förvridna i sin uppsyn, dem ville jag gärna vara med och hjälpa. Det var behjärtansvärt. Men att det skulle ta sådana här storleksformer, det hade jag inte kunnat drömma om!

Till sina grannar säljer han sina alster för tjugo kronor styck. Vill man ha en bild skickad tar han runt en femtiolapp. Hittills har det blivit närmare 15 000 kronor som Sven-Eric Svensson samlat in.

Susanne Isberg är kommunikatör på Operation Smile och lovordar insatsen.

– Vi tycker såklart att det är helt magiskt att han ofta börjar dagen med att måla ett par akvareller som han sedan försöker avyttra på olika sätt för att samla in pengar. Han skänker allt oavkortat till oss för att vi ska kunna bidra till att barn i resurssvaga länder kan opereras för läpp-käk-gomspalt. Sven-Eric har faktiskt redan bidragit till att förändra livet för inte mindre än sex barn!

Nu kan jag hålla intellektet, i den mån jag har ett, i gång genom att fortsätta hålla på med målandet.

—  Sven-Eric Svensson

Men det är inte bara barnen som opereras som blir glada av detta – målandet av akvarellerna ger mening åt Sven-Eric Svenssons sista år på jorden, menar han.

– Jag är mer än nöjd med tillvaron. Jag målade min första olja av Smögen 1965 och nu kan jag hålla intellektet, i den mån jag har ett, i gång genom att fortsätta hålla på. Det känns väldigt roligt faktiskt.

teckningar

Förutom att måla berättar Sven-Eric Svensson att han gärna sjunger, även solo emellanåt, när kyrkan kommer och håller andakter varje vecka.

– Och jag vet vilka sånger jag vill ha på min begravning, det har jag skrivit in i testamentet, säger han.

– Det ska börja med Inbjudan till Bohuslän, sedan Så skimrande var aldrig havet, Somewhere over the Rainbow och mitt emellan kommer Blott en dag.

Fler artiklar för dig