Kultur

Kristna läser Bibeln allt mindre - ”Så här kan det inte fortsätta”

Författarens nya andaktsbok utgår från bibelparafrasen The Message, vilken ska få fler att öppna Bibeln

Tomas Sjödin hade närt drömmen om att skriva en andaktsbok länge, men det var mötet med Eugene Petersons The Message som blev katalysatorn – och som i princip knockade honom.
– Det var som att jag läste Bibeln för första gången - jag blev så drabbad, på riktigt!

ELDSBERGA. Tomas Sjödin återkommer till den där känslan när man tittar ut genom tältduken för att upptäcka ett helt nytt landskap, som ändå liknar något han har sett förut. “Färre mantlar, kameler och vildhonung och fler bussar, pussel och en välbehövlig eftermiddagslur”, konstaterar han. Tomas Sjödin berättar att han läste The Message på engelska först och sedan på svenska.

– Läsningen blev som att öppna ett fönster där ljuset faller från ett annat håll. Texten både roade och provocerade och framför allt gjorde den Bibeln mer obekväm. Jag kunde inte ta skydd bakom att det där var där och då. När du läser The Message så är det här och nu, säger han.

Tomas Sjödin bekymras över forskarrapporter som visar att allt färre – även troende kristna – läser Bibeln regelbundet.

– Hur fruktansvärt är inte det? Så här kan det inte fortsätta.

Han betonar att han inte läser The Message i stället för den vanliga bibeln, utan som ett komplement.

– Men jag tror att The Message kan bli en ny väg för många att hitta in i bibelläsningen, och om jag kunde locka någon av de läsare som följer mig in mot Bibeln så skulle ingen vara lyckligare än jag.

De läsare han refererar till är dels följarna av hans krönikor i Göteborgs-Posten, dels läsarna av de tiotal böcker han hittills gett ut. Och han märker att det bland hans läsare finns två tydliga grupper.

– Dels har du en grupp som är nyfiken och intresserad av kristen tro även om man kanske inte kallar sig kristen, dels har du en grupp som har vuxit upp i kyrkans värld men som har lämnat. Bland annat för att man har svårt för språket. Ett språk som är utslitet och rymmer för få nyanser. “Men dig kan jag läsa”. Det får jag ofta höra, säger Tomas Sjödin.

I andaktsboken Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land har han valt verser ur The Message som betytt mycket för honom, och som han tycker kastar ljus över det bekanta. Inget nytt alltså, bara det gamla i nytt ljus. Tomas tänker sig boken som en frukost för den andliga människan. Ett hjälpmedel till en vardaglig rutin som ger både energi och ordning.

– Det är det du gör varje dag som förändrar ditt liv, och människor som får tag på kraften i evangeliet blir för alltid förvandlade.

---

Fakta: Tomas Sjödin

  • Författare till ett tiotal böcker, mångårig krönikör i Göteborgs-Posten och skriver även krönikor i Dagen.
  • Pastor i Smyrnakyrkan, Göteborg.
  • Bor i Säve med hustrun Lotta.

---

Fler artiklar för dig