Kultur

Upprörda känslor efter uttalande av Caroline af Ugglas om psalmer

”Det här är riktigt dumt”, säger sångpedagogen Katarina Josephsson, som även är producent för Andliga sånger i Sveriges radio

Det började med en insändare i Göteborgs-Posten som handlade om att det är svårt att sjunga psalmer i kyrkan på grund av för höga tonarter. Nu har det blivit en debatt om både faktafel och sångens betydelse, med många upprörda känslor.

“Så många konstigheter på så kort tid är svårslaget!“, “Haha kunde inte lyssna klart för att jag blev så provocerad”. Det är två av de över 200 kommentarer som ligger under SR Kulturs inslag där Caroline af Ugglas och Ingemar Olsson fick diskutera psalmsången i kyrkan.

Inslaget i radioprogrammet handlade om huruvida psalmerna som sjungs i kyrkan går i för höga tonarter för att de ska vara bekväma att sjunga. Caroline af Ugglas, mångårig körledare och artist, lyfte en teori om att äldre psalmer skrevs då människor i allmänhet var kortare, och därför hade kortare stämband och högre röstlägen.

– Men jag tror inte bara att det är det, säger hon i P1 Morgon och väljer att angripa saken ur ett jämställdhetsperspektiv.

– Det är män som skriver för män och så tror dom att flickor har ljust hår och sjunger ljust. Men jag anser att flickorna har det svårare. Att männen brummar mindre än vad kvinnor sjunger spänt.

Detta citat ledde snabbt till debatt på radioprogrammets Facebooksida. En av de som kommenterat är Katarina Josephsson, sångpedagog och även producent för Andliga sånger.

– Vi är många som är oroliga och bekymrade över att sången minskar i vårt samhälle, och att då komma med förenklingar på det här sättet, det är väldigt tråkigt tycker jag, säger hon till Dagen.

Katarina Josephsson tycker att debatten i stället borde handla om att det behövs mer sång, och att man till exempel skulle kunna öva psalmsång i kyrkan, för att sedan kunna delta helhjärtat under gudstjänsten.

– Visst, jag kan också tycka att det kan vara svårt att komma upp i en viss tonart, särskilt på julottan, men allt handlar om träning! Vi borde sjunga mer helt enkelt, då klarar vi också de högre tonarterna lättare. Att det skulle handla om att män skrivit psalmerna och på så sätt förminska det hela till att handla om kön – det är knäppt.

Ingemar Olsson, kristen låtskrivare och artist, uttalade sig också i radioprogrammet. Han har bland annat skrivit den populära psalmen “Du vet väl om att du är värdefull”, i D-dur. Han väljer numera att spela den ett helt tonsteg ner. Då kan människor ta i mer, upplever han.

– Jag är ingen expert på psalmer, men generellt tycker jag nog låtar ligger lite för högt för dem som inte är proffs, säger han.

Ingemar Olsson framhåller också att man med enkla medel kan nå högre toner.

– Ställ dig upp! Det blir lite drag då också när hela församlingen plötsligt ställer sig upp och sjunger. Det är ballt!

Katarina Josephsson vill också slå ett stort slag för att sjunga mer med barn. Det är genom att sjunga mer, och öva sig att sjunga i de högre tonarterna, som man kommer att klara av det.

– Ge inte upp - sjung med barnen så att det passar deras stämband, och sjung psalmerna!

---

Fakta: Psalmsång

  • Vanligen spelas och sjungs psalmer i den tonart som står i psalmboken.
  • Det finns en koralbok med 191 valda psalmer i sänkta tonarter, som Olle Andren hänvisar till i sin insändare. Den används olika mycket i olika församlingar, men främst på äldreboenden eftersom röstomfånget minskar vid hög ålder.

---

Fler artiklar för dig