Kultur

Ett möte som vill ge ljus till Guds ord

Novembermötet anordnades på Gullbrannagården i helgen

Som ett spa-dygn för själen. En mötesplats med boken i centrum – där den röda tråden den här gången är Bibeln. Följ med på Novembermöte på Gullbrannagården, sommarparadiset som också bjuder på vintervila.

ELDSBERGA. Mörkret ligger kompakt över campingen och lägergården strax söder om Halmstad. Fladdrande marschaller visar vägen genom kyla och mörker, fram till restaurangen där adventsljusen redan lyser och brasan är tänd. Här inne flödar ljuset och värmen. Livliga samtal pågår runt borden – här är platsen för glada återseenden och varma kramar.

– Det är nionde gången vi har ett Novembermöte här på Gullbrannagården, berättar Ewa Bylander, platschef.

Första gången det hölls var 2013 och långt innan dess har Vintermötet, med samma upplägg, arrangerats på Åh Stiftsgård.

Människor som inte känner sig hemma i kyrkan ska känna sig hemma här.

—  Ewa Bylander

– Ewa besökte oss där och sa bara att “det här vill vi ju ha hos oss”, förklarar Mats Johansson, initiativtagaren till mötet, som funnits med från början.

Han pekar på att just domsöndagshelgen upplevs mörkret som mest kompakt.

– Sedan kommer ljuset och advent. Då har folk inte tid att ses längre, men nu har man tid, säger Mats Johansson.

Novembermötet brukar samla ungefär 300 deltagare inklusive medverkande och deras respektive.

– Idén har varit att erbjuda ett ekumeniskt arrangemang med låg tröskel. Människor som inte känner sig hemma i kyrkan ska känna sig hemma här, säger Ewa Bylander.

Och visst är det hemmakänsla som präglar den inledande samlingen där första stoppet är godisbordet. Rena rama fredagsmyset med skumtomtar, vingummin och frukt. En annan del av lokalen upptas av ett välfyllt bokbord som är en tydlig del av Novembermötets profil.

– Allt fler kristna bokhandlare lägger ner. Här samarbetar vi med Libris förlag och kan erbjuda mycket god litteratur. Boken är den röda tråden på Novembermötet. Böcker är viktiga, speciellt när de blir lästa och levda, säger Mats Johansson.

konferens

Kursboken som ingår i deltagaravgiften är Tomas Sjödins nya bok Jag har slagit upp mitt tält i hoppets land och det är också författaren själv som inleder Novembermötet med sin berättelse om mötet med bibelparafrasen The Message och dess författare Eugene Peterson. Själva titeln för boken och Novembermötet är ett direktcitat från Apostlagärningarnas andra kapitel i The Message. Ett citat som skapar en flod av associationer hos Tomas Sjödin.

Han berättar om tältet som omnämns i Gamla testamentet mer än 300 gånger och som beskrivs som ett hem både för människor och för Gud, långt ifrån dagens tillfälliga tak över campande turister. Han talar om tältet som en symbol för Guds närvaro, att bo i det som Jesus har gjort. Han talar också om den kringflyttande nomaden vars tält blir en symbol för livets karaktär av tillfällighet men också för hopp och nyfikenhet.

– Tänk att gnugga sömnen ur ögonen, dra upp dragkedjan på tältduken och titta ut över landskapet som likt Guds nåd varje dag är ny.

Tomas Sjödin fortsätter att berätta om Eugene Peterson; teologen, professorn och forskaren som blev pastor och som plågades av att människorna i församlingen inte verkade särskilt intresserade av Bibeln. Somliga visste nästan ingenting, andra hade läst den i åratal och blivit så vana vid orden att budskapet inte längre nådde fram. I Eugen Petersons församling började en resa med att återupptäcka Bibeln tillsammans och det lade grunden för The Message – Bibeln på samma språk som man dagligdags använder – och ändå inte. För här finns många nyskapande ord och beskrivningar av Gud som kan stimulera tanken. Ett exempel är Psalm 65 där Gud beskrivs som “jordtämjare, havsösare, bergsmakare, höjdskräddare, havsstormshejdare, stormvågsbrytare och folkhavsstillare”.

Vi tar paus för kvällsmat och i den ringlande kön uppstår spontana samtal. Jag funderar på Novembermötets tema, att hitta nya vägar in i Bibelns värld. Hur ser deltagarnas relation till Bibeln ut?

– Jag älskar Bibeln! utbrister en av kursdeltagarna.

– Jag är inte bokstavstroende men jag lever verkligen av Bibeln. Det ger mig kraft och inspiration att läsa den.

En annan kursdeltagare är mer eftertänksam i sin analys:

– Det här är en svår fråga där jag befinner mig i livet just nu. Bibeln är en ledstjärna för mig men den skrevs för många år sedan och tiden förändrar saker och ting. The Message har blivit mitt nya sätt att läsa.

konsert

Kvällen fortsätter med konsert av Bengt Johansson och även här sätter Bibeln tydliga avtryck i många av texterna. Liksom Eugene Peterson är Bengt Johansson en ordkonstnär och när han målar bilden av Gud sker det till toner av både skandinaviskt vemod, vackra visor och trotsig blues med gitarrduell.

“Du den klara morgonstjärnan, själens balsam underbar. Aldrig du glömmer mig, i din hand är jag skriven.”

“Du är kärlek lagd i våra händer, du är våg på våg av barmhärtighet. Du är vinden som kommer från en annan årstid, du är gryningen som väcker oss till liv. Och du fyller våra hjärtan med hopp.”

En sång att nynna på i novembermörkret. Jag lämnar Gullbrannagården den här kvällen betydligt varmare än när jag kom.

---

Fakta: Novembermöte

  • Seminarier, konsert, samtal, gemenskap och mässa är viktiga delar av Novembermöte som hölls den 18–19 november på Gullbrannagården.
  • Medverkade gjorde Tomas Sjödin, Åsa Molin, Fredrik Lignell, Bengt Johansson och Gita Andersson.
  • Arrangörer var Gullbrannagården och MJ Bok & Media i samarbete med Bilda, Dagen och Libris förlag.
  • Den 27–28 januari anordnas Vintermöte på Åh stiftsgård, som har liknande upplägg.

---

Fler artiklar för dig