Kultur

Julmusikal lockar tusentals skolbarn till Smyrnakyrkan

“Att vara med under alla år har gett mig självförtroende att prata inför folk, och nu är jag projektledare”, säger Kalle Lundin

Smyrnakyrkan i Göteborg har återigen kunnat sätta upp den populära musikalen “Drömmen om jul” för skolbarn.
– Vi trodde att pandemieffekten skulle dämpa antalet besökare, men redan har 3 600 barn anmält sig att komma och se, säger Kalle Lundin, projektledare.

Musikalen “Drömmen om jul” som Smyrnakyrkan i Göteborg satt upp varje år sedan 2006, fick ett avbrott under pandemiåren. Nu när det är dags igen fanns det förväntningar på att besökstrycket skulle ha dämpats - att musikalen blivit bortglömd när traditionen avbrutits.

– Men 3 600 barn från skolklasser runt om i Göteborg har redan anmält sig för att komma och se musikalen, så vi har inte sett någon pandemieffekt, konstaterar projektledare Kalle Lundin.

Berättelsen handlar om en sekulär familj som dagen före julafton frågar sig varför vi firar jul. Mamman i familjen, som vuxit upp med att hennes mamma läst julevangeliet, hämtar en bibel och börjar läsa för sina barn. De drömmer sig bort och upplever allt som hon läser – de möter herdarna, upplever änglakörer och träffar Josef och Maria.

Musikalen “Drömmen om jul” som Smyrnakyrkan i Göteborg satt upp varje år sedan 2006 sätts upp igen 2022 efter pandemiåren. För tillfället repar de för fullt.

Till en början var det omkring fyrtio barn som sjöng i kören och agerade i dramat. Numera har antalet mer än dubblerats.

– Kören utgör basen i musikalen och de som dessutom har en roll smyger bara ner när det är deras tur, säger Kalle Lundin.

Två föreställningar är öppna för allmänheten, dit runt tusen besökare beräknas komma. Utöver det har de fyra skolföreställningar.

– Det är skolor som kommit tidigare år, men det är också barn som är med i musikalen och som bjuder in sina klasser. Flera lärare har tackat för att vi sätter upp den igen.

Vi vill väcka frågan om varför vi firar jul och skapa en förundran.

—  Kalle Lundin

Varför gör ni detta för skolklasser?

– Musikalen har en nyfiken approach och modern tappning på julevangeliet så att åskådaren lätt ska kunna ta till sig budskapet utan någon förkunskap. De flesta som ser den är utifrån kyrkan och även om julevangeliet känns självklart för många, finns de som fortfarande ställer sig frågan om varför vi firar jul. Det är just den frågan vi vill väcka hos besökarna och därigenom skapa en förundran.

De medverkande börjar övningstillfällena med en hajk i september där de får lära känna varandra och önska roller. Efter det är varje lördag fram till premiär upptagna med undantag från höstlovet och årets 100-årsjubileum. Kalle Lundin själv har goda minnen från när han var med i musikalen som barn.

– Det har stärkt mig som person och gett mig självförtroende att prata inför folk. Jag var med varje år och nu tretton år senare är jag projektledare. Det känns väldigt roligt.

Manus är skrivit av Victoria Malmberg och Lars Cedergren. I år står Veronica Lindgren, som engagerat sig flera år i musikalen, för regi.

---

Fakta: Drömmen om jul

  • Musikal om julevangeliet som Smyrnakyrkan i Göteborg årligen sätter upp både för allmänheten och för skolklasser.
  • Medverkar gör barn mellan 7-13 år, både med att sjunga i kör och agera på scen.
  • Första året musikalen sattes upp var 2006. Sedan dess har den haft uppehåll för en annan musikal – “Och så kom julen” – samt för pandemin, men då gjorde man musikvideos på distans i stället.

---

Fler artiklar för dig