Kultur

Svenska kristna artister gör unik tv-inspelning i Nashville

Dagen på plats när en fristående uppföljare av succéserien “Minns du sången” spelas in - med skyhög ambitionsnivå.

60 låtar på tre dagar. Det kan låta som en tävling men i själva verket är det resultatet av tre inspelningsdagar med 35 svenska och norska sångare och musiker. En ny storsatsning på en tv-serie med andlig musik håller nu på att bli verklighet.

NASHVILLE. Dagen är på plats under inspelningsdagarna i musikmetropolen Nashville, en plats som förstås är högst medvetet utvald. Några av artisterna i sällskapet har tidigare varit här och smakat på stadens rika musikliv och några har rent av varit här och skrivit sånger tillsammans med andra låtskrivare. Men på den här resan är det ingen som försöker inta någon högre position än någon annan. Tvärtom. Gemenskapen och hjälpsamheten är slående när man kommer in i den bubbla som uppstår när så många människor förenas kring ett gemensamt mål. Det finns klara likheter med ett gäng ystra lägerdeltagare som tillsammans får göra en unik upplevelse.

Det är tv-kanalen TBN Nordic som driver projektet och genom deras försorg har de skandinaviska musikerna fått disponera Trinity music city, en teaterliknande byggnad fullriggad för tv-inspelningar med en rejäl scen och all erforderlig teknik på plats. Här har många kristna artister spelat in konserter och tv-program och så fort svenskarna och norrmännen har packat ut sina saker så ska hela stället julpynts. Då kommer nämligen Gaither Homecoming hit för att spela in sin klassiska julshow. Också det en musikfest med kristen inramning.

För skandinaverna återstår en inspelningsdag. Den är förlagd till en stor lada där de återstående sångnumren och intervjuerna ska spelas in. Det blir ett välkommet avbrott i det hårda studiojobbet som pågått sedan i söndags. Elva timmar om dagen har musikerna och artisterna kämpat med att få ut sitt yttersta i varenda sång. Det blir minst två tagningar per låt, för ambitionsnivån är skyhög. Ändå kan jag inte upptäcka någon irritation i lägret. Ingen som snäser åt någon annan. Ingen som tuppar sig. Även amerikanerna som utgör inspelningsfolket på plats har noterat detta. De är vana vid drama och friktion och alla jag pratar med återkommer till detta, hur ödmjuka och smidiga de här människorna från Sverige och Norge är att samarbeta med.

produktion

Många förklarar också att de känner en stark andlig atmosfär i sångerna, trots att de inte förstår ett ord av de flesta texterna. Personalen som arbetar här är själva personligt kristna och de säger sig känna igen den helige Andes atmosfär när de lyssnar på musiken.

Den nya tv-serien började planeras redan för flera år sedan, vilket Dagen tidigare rapporterat om, men på grund av pandemin har genomförandet dröjt ända tills nu. I bakhuvudet fanns tankarna på tv-serien Minns du sången som blev en enorm tittarsuccé i SVT i slutet av 1990 och början av 2000-talet med miljonpublik på vissa avsnitt.

Nu är innehållet uppgraderat och många moderna sånger och nya artister har tillkommit. Även namnet är nytt. Alla tiders sånger kommer serien att heta. Genom att förlägga inspelningen till Nashville och dessutom inkludera diverse artister som bor i USA är tanken att tillföra ytterligare en dimension i berättelsen. De åtta programmen kommer att ha olika teman. Gospel och migration är två av dessa. Två artister som emigrerat till USA kommer dessutom att dyka upp i tv-serien – Evie Tornquist-Karlsson och Solveig Leithaug.

I ledningen för det svensk-norska musiktåget står musikerna Evelina Gard, Jonathan Alfredsson och Urban Ringbäck, den senare även välkänd predikant i den svenska pingströrelsen. Från TBN Nordics sida har producenten Anders Wisth befälet. Tillsammans utgör de en ledningsgrupp som ser till att allt rullar – praktiskt, musikaliskt och innehållsmässigt.

När och hur programmen kommer att sändas finns ännu inget svar på, men alla som varit med i planeringen hoppas på möjligheten att få en de åtta avsnitten i nationellt rikstäckande kanaler i såväl Sverige som Norge. Annars finns andra alternativ i bakfickan. Besked om hur det blir lär dröja till någon gång efter årsskiftet.

produktion

---

Fakta: “Alla tidens sånger”

  • En tv-serie i åtta avsnitt där kristna artister spelar och sjunger musik från nu och förr.
  • En fristående uppföljare på succéserien “Minns du sången”.
  • Produceras och finansieras av tv-kanalen TBN Nordic med sponsorer.
  • Bland de medverkande artisterna finns Michael Jeff Johnson, Cilla Hector, Peter Hallström, Gladys del Pilar, Emilia Lindberg, Lars Mörlid, Martina Möllås, Putte Nelsson, Jeanette Alfredsson, Mikael & Linda Järlestand, Mattias & Therese Martinson, Roland Utbult och Maria Gustin Bergström.

---

Fler artiklar för dig