Livsstil

Kyrkan som blåser liv i hela Rimforsa

Brokyrkan i Rimforsa är en av de tre nominerade till Årets församling som utses på DagenGalan.

En liten ort där alla har det rätt bra. Behövs en kyrka där? Jodå, det är Brokyrkan i Rimforsa ett levande bevis på. Den unga församlingen levandegör samhället med aktiviteter och diakonala insatser.
– När vi anordnade Barnens dag kom det så många att man tänkte ”Oj, bor det ens så många här?”, säger Sarah Kaguama, pastor.

RIMFORSA. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama möter upp i Brokyrkan, en vit träkyrka mitt i centrala Rimforsa. Med sina omkring 2 300 invånare utgör centrum en stor del av tätorten, men det gör inte församlingen till en mindre del av kärnan i samhället. Hit vänder sig många Rimforsabor till församlingens verksamheter och aktiviteter.

– Rimforsa är en inflyttningsort med mycket barnfamiljer. Det märks på åldrarna hos församlingens medlemmar där många är mellan 30-40 år och har barn som är i låg- och mellanstadieåldrarna, säger Fredrik Lindé som är pastor i Brokyrkan.

Brokyrkan i Rimforsa har blivit nominerad till Årets församling till DagenGalan 2022. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama är med på bilderna.

Han kom hit för drygt fem år sedan tillsammans med hustrun Emmelie Lindé, som jobbar med diakonal inriktning i församlingen. För ett år sedan anställdes Sarah Kaguama med ansvar för barn och familj. Hon berättar hur man jobbar för att de yngre barnen i församlingen ska bli en sammansvetsad grupp.

– Vi har börjat med fredagshäng för att de ska bli ett gäng, och vi åker även på läger för att hitta varandra mer. Så småningom kommer de bli tonåringar och då är det extra viktigt att man kan känna tryggheten i församlingen, resonerar hon.

Församlingen har också byggt upp ett samarbete med Liljeholmens folkhögskola där elever som går andra året får chansen att göra praktik i församlingen.

– Tidigare har den delen av utbildningen varit lite diffus, har de berättat för oss. Vi har sagt att det vore kul att få ha elever i våra verksamheter, för att träna morgondagens ledare. Så nu hjälper de oss med exempelvis konfan, babyrytmiken och tonårsgruppen och coachas av Emmelie och en äldre medlem i församlingen. Samtidigt blir det en vinst för oss att få hit människor i åldrar som vi annars har få av, säger Fredrik Lindé.

Brokyrkan i Rimforsa har blivit nominerad till Årets församling till DagenGalan 2022. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama är med på bilderna.

Men det sätt som kyrkan utmärker sig mest på är hur de engagerar hela samhället i aktiviteter för barn även utanför kyrkan. Brokyrkan som verkar på en liten ort med små kommunala satsningar har klivit in och bidragit med att blåsa liv i samhället.

– Centralorten i kommunen är Kisa. Det är fler som bor där och därför läggs pengarna på att levandegöra den orten framför Rimforsa. Det gör vår församling till en extra viktig del av vad som händer här. Ofta håller sig kanske frikyrkan lite på sin egen kant, men vi har integrerats bra här och kanske kan vara en inspiration för andra församlingar.

Sarah Kaguama fortsätter:

– I våras hade vi Barnens dag här med klassiska aktiviteter för barnfamiljer som ansiktsmålning, klättra på drickabackar, fika och korvgrillning. Det kom några hundra, så pass att man tänkte “Oj, bor det ens så många här?” Det var till och med en dag då en annan aktivitet ordnades i Kisa, ändå valde de att stanna här.

En återkommande veckoaktivitet är barn- och babyrytmik dit föräldralediga kommer och sjunger med sina barn. Men den stora nyheten för traktens barn och unga är den samlingspunkt som de skapat på kyrkans mark.

Brokyrkan i Rimforsa har blivit nominerad till Årets församling till DagenGalan 2022. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama är med på bilderna.

– Det finns inte jättemånga ställen för barn och ungdomar att vara. Vi hade en fotbollsplan på tomten som inte användes mycket, så vi anlade en skateboardpark där. Den är inte helt klar men redan väldigt välbesökt, när det inte är skoltid är det alltid barn där. Vi har också en grill som används flitigt.

Fredrik Lindé berättar att församlingen bad olika aktörer i Rimforsa att vara med och finansiera och bygga. En firma lät gjuta en stor betongplatta, ett stort snickeri i närheten har bistått med ramper, Ica lånar ut skateboards och hjälmar, och banken har finansierat en del av det.

– Vi kände att vi ville vara med och bidra till samhällsutvecklingen på en liten ort där det inte finns jättemånga initiativ från kommunalt håll.

Brokyrkan i Rimforsa har blivit nominerad till Årets församling till DagenGalan 2022. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama är med på bilderna.

– En utmaning för oss har varit att hitta in till ortsbornas hjärtan. Församlingar på små orter kan ibland ha dåligt självförtroende och framstå som något nära sektliknande. Men genom att aktivera lokala aktörer tror jag vi har skapat ett förtroende ut i samhället, säger Fredrik Lindé.

Genom att aktivera lokala aktörer tror jag vi har skapat ett förtroende ut i samhället.

—  Fredrik Lindé

Med ortens tillit till kyrkans arbete kan man göra mycket gott för andra. Allt från att ordna barnaktiviteter och äktenskapskurser till att aktivera församlingsmedlemmar i arbetet med flyktingar från Ukraina. Under våren kom tjugo flyktingar från Ukraina till Rimforsa och församlingen kom att bli central i hjälparbetet.

– Det har genererat självförtroende i församlingen när vi på detta sätt verkligen gör en skillnad i samhället, säger Sarah Kaguama.

Men det finns en djupare längtan i församlingen, bortom alla verksamheter.

Brokyrkan i Rimforsa har blivit nominerad till Årets församling till DagenGalan 2022. Fredrik Lindé och Sarah Kaguama är med på bilderna.

– Att få se människor komma till tro. Det är vad vi ber för nu. Vi är en församling i ett välbärgat samhälle där alla har det ganska bra. Folk tycker det vi gör är bra, men det finns en risk att man endast hamnar i just verksamhetsfacket och blir någon sorts “eventförsamling”. Jag tror det är viktigt att passa sig för att bli något att konsumera, snarare än att bygga relationer och föra människor till Jesus, säger Fredrik Lindé.

---

Fakta: Brokyrkan i Rimforsa

  • Brokyrkan är en del i de kristna samfunden Evangeliska frikyrkan och Pingst – fria församlingar i samverkan. Bildades 2010 när Filadelfia och Betel gick samman.
  • Medlemsantalet är cirka 150 där 100 personer är med i 13 hemgrupper.
  • Kyrkan verkar på en ort med små kommunala satsningar, och har klivit in och bidragit till att levandegöra samhället. Bland annat genom en ny skateboardpark som byggts tillsammans med lokala aktörer, utåtriktade barnverksamheter och vuxenkurser, samt inlett samarbete med Liljeholmens folkhögskola.

---

---

Fakta: Årets församling

  • En jury sammansatt från en bredd av kristenheten med stor vana och insyn i församlingsarbete har valt ut tre kandidater som alla presenteras i Dagen. Juryn utser därefter en vinnare som presenteras på DagenGalan 19 november 2022.
  • Bibeln beskriver församlingen som Kristi kropp, och Årets församling ska återspegla det på ett lokalt plan. På ett hållbart och sunt sätt ska årets församling förvalta alla aspekter av det kristna uppdraget i sin närmiljö, och vara ett självklart andligt hem för sina medlemmar.
  • Årets församling ska under det senast året efter sina förutsättningar och i olika aspekter på ett tydligt och konkret sätt i sin lokala miljö ha varit ett uttryck för Jesu kärlek och uppdraget att nå världen.

---

Fler artiklar för dig