Kultur

Bibelfestivalen med fokus på Guds ord

Ungdomar får tips på bästa bibelläsningen och på hur man kan hitta sig själv i Bibeln

Till Bibelfestivalen i Örebro åker elever på bibelskolor för att inspireras och fokusera på Bibeln. Dagen var på plats för att prata med deltagarna.
– Jag hoppas lära mig mer om Bibelns historia, säger Hanna Andersson som går på Liljeholmens bibelskola.

ÖREBRO. Ännu har eleverna bara gått några veckor i sin bibelskola, men det verkar inte ha någon inverkan på stämningen. Det är ett härligt sorl i Brickebergskyrkans lokaler efter morgonsamlingen i kyrksalen. Där har det under en timme varit lovsång och ett panelsamtal där de fyra medverkande har pratat om Bibeln och tro i tider av krig och klimatkris. Något som oroar många unga, men som poängteras inte får förlama dem. Tvärtom behöver unga utrustas för att gå ut i världen med det glada budskapet.

Bibelfestival i Örebro

– Ni ser ett annat samhälle än jag har gjort, sa Rolf Lidskog, professor i sociologi under samtalet.

- Vi har en mängd sociala och ekonomiska problem i världen, men vi har haft svårigheter förr som vi klarat av. Utmaningen är alltid hur vi ser vår verklighet, och klimatfrågan är inget vi kan skjuta framför oss.

En annan i panelen var Erika Stacke från nätverket God jord som svarade på frågan om vad man konkret kan göra för klimatet.

– Jag hörde en person som fick denna fråga en gång och svarade “Sluta arbeta enskilt!”. Vi måste få till en förändring på samhällelig nivå, tillsammans, med engagemang i exempelvis folkrörelser. Kyrkan till exempel, vad kan man göra där? Vår livsstil är viktig för det håller vårt hjärta mjukt och visar politiker vad vi vill, men vi måste ha båda dessa delar. Att bry sig om skapelsen är kärnan i lärjungaskap.

Vi som skola har också ett intresse att ta till vara på eventuella studenter till ALT.

—  Mikael Tellbe

Men detta var bara en av programpunkterna under de två dagarna. Det har varit workshops där eleverna kunnat välja att få en inblick i hur man översätter Bibeln, få tips om bibelläsning, att hitta sig själv i Bibeln och mycket mer. Under torsdagskvällen var det festivalkväll med lovsång, förkunnelse och nattvard. Fredagen utgörs mestadels av seminarier, däribland apologetik, att höra och urskilja Guds röst och Bibeln och mänskliga rättigheter. Och däremellan en hel del fika.

– Syftet med Bibelfestivalen är dels att få ungdomar som läser på bibelskolor att träffas, dels att fokusera på Bibelns roll och att få leva dess texter, säger Mikael Tellbe, lärare på ALT (Akademi för ledarskap och teologi).

Bibelfestival I örebro

– Och vi som skola har också ett intresse att ta till vara på eventuella studenter till ALT. Många av våra studenter har tidigare varit elev på någon bibelskola.

Efter tre års uppehåll på grund av pandemin kunde festivalen, som sedan 2016 riktar in sig på bibelskolor, äntligen genomföras. I år med skolorna Bibelskola Väst, Götabro, Livskraft, Liljeholmens bibellinje och Mariannelunds bibellinje, med sammantaget 140 deltagare.

– Vi ville vara ute i god tid så att inga restriktioner riskerar att komma. Vi såg att det var större chans att kunna genomföra festivalen i början av läsåret. Annars brukar vi ha det i februari vilket är bättre när eleverna blivit lite mer bibelkunniga. Men vi är väldigt glada att kunna genomföra detta i år.

Mikael Tellbe

Varför behövs en bibelfestival?

– För att skapa en kärlek till Bibeln. Lära sig om bruket av den och förstå hur den kan vara angelägen i vår tid. Sen tror jag också att behovet av att mötas och peppa varandra finns, säger Mikael Tellbe.

Och visst verkar det vara så, om man lyssnar på eleverna själva.

Bibelskoleelev

En programpunkt är en tävling som utförs under fikat efter morgonmötet. Varje bibelskola har fått instruktionen att på något kreativt sätt gestalta 2 Timoteus 3:16 (”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet”). Det framförs sånger, danser, dramer och en stor portion humor.

Det är fint att se hur Jesus valde så olika och märkliga personer som lärjungar

—  Hanna Andersson

Ett av bidragen är en högkulturell abstrakt scen framförd av Liljeholmen där ett repetitivt inslag utgör bidraget. Ett mörkt framförande där bibelversen läses om och om igen samtidigt som eleverna gör olika upprepande handlingar, såsom att doppa en tepåse i en kopp. Men allt med ett rågat mått ironi. Det leder inte till vinst, men likväl lovord från juryn som tycker det är bra att i grupp memorera bibelverser. Högläste gjorde Hanna Andersson som går andra året på Liljeholmen och annars bor i Karlstad. Hon är på väg in på ett seminarium om hur Bibeln blev Bibeln, men hinner berätta om sina förväntningarna inför det.

Bibelfestival, Bibielskoleelev

– Jag hoppas lära mig mer om Bibelns historia. Jag tycker den är spännande som bok. Sen kommer jag nog gå på seminarium om tikva, säger hon vilket kan förklaras som en träningsform med fokus på balans och inre tillit – ordet betyder hopp på hebreiska.

– Jag har provat det på skolan förra året. En lärare höll på med det och hade träningar.

Vilken workshop gick du på i går?

– Hitta dig själv i Bibeln. Det är fint att se hur Jesus valde så olika och märkliga personer som lärjungar, att det inte finns en enda sort liksom. Man förstår då att det är okej att vi är olika. Själv kunde jag hitta något hos alla att identifiera mig med, säger Hanna Andersson.

---

Fakta: Bibelfestivalen

  • Har funnits sedan 2013 då också allmänheten var välkomna, men är sedan 2016 inriktad på endast bibelskoleelever.
  • Anordnas på ALT campus Örebro (Akademi för ledarskap och teologi) under två dagar.
  • Deltagare i år är 140 elever från fem bibelskolor.

---

Fler artiklar för dig