Kultur

Stort intresse när unga körsångare samlades till festival

“Vuxna kan inte skapa magin som uppstår när ungdomar möts”

Anmälan till Ungdomskörfesten öppnade i våras, och platserna fylldes på bara sex dagar. Det gläder organisten och värden Edward Eklöf i en tid där allt färre unga sjunger i kör.

Denna helg samlas ungdomar från hela landet till Ungdomskörfesten i Jönköping. Under fredagen och lördagen hålls konserter öppna för allmänheten, på söndagen deltar de sångglada ungdomarna i högmässan i Kristine kyrka tillsammans med biskop Fredrik Modéus.

Edward Eklöf är organist i Svenska kyrkan i Jönköping och en av värdarna för festivalen. Han berättar att intresset varit stort.

– Det sa bara ´pang!´ när vi öppnade för anmälningar i våras och platserna fylldes på bara sex dagar, det visar att behovet är stort.

Huvudman är Sveriges kyrkosångförbund som vanligtvis ordnar festivalen varje år. De senaste åren har den varit inställd på grund av pandemin, och förra året sändes festivalen digitalt från Jönköping.

– Men i år samlas 170 ungdomar med sina kyrkokörer från Kalix till Skåne för att sjunga tillsammans, säger Edward Eklöf.

Edward Eklöf, organist i Svenska kyrkan i Jönköping.

Festivalen gästas också av andra ungdomskörer än de som deltar, och Sveriges ungdomskör – den enda rikstäckande ungdomskören i Sverige – ger en öppningskonsert på fredagen.

På lördag kväll sjunger hela festivalkören i Sofiakyrkan klockan 18.

– Det blir klassiskt, pop och nyskrivet.

Hur mår ungdomskörerna i Svenska kyrkan?

– Den frågan har jag varit engagerad i allt sedan Sveriges radio 2018 publicerade ett inslag om att Svenska kyrkan tappar medlemmar i barnkörer och ungdomskörer, säger Edward Eklöf.

– I Växjö stift har ungdomskörverksamheten minskat med hela 67 procent under de senaste 20 åren. Jag tror egentligen inte att unga tycker att det är mindre roligt att sjunga än tidigare, det är snarare vi som är dåliga på att förmedla det, fortsätter han.

Edward Eklöf säger att det krävs satsningar för att blåsa liv i ungdomskörerna. Han hoppas på att Ungdomskörfesten kan fungera som ett sådant initiativ.

– Det är en jätteviktig plats för nätverkande både mellan körledare och ungdomar. Det är helt oslagbart att ungdomar möter andra ungdomar, vi vuxna kan inte skapa den magin som uppstår dem emellan. Det kan skapa broar och möjligheter som man ser verkningar av årtionden framöver.

---

Fakta: Ungdomskörfesten i Jönköping

  • Arrangeras i Jönköping den 7 till 9 oktober av Sveriges kyrkosångförbund, Svenska kyrkan i Jönköping och Sensus studieförbund.
  • 170 ungdomar från hela Sverige deltar tillsammans med sina körer i festivalen.
  • Under festivalen ges konserter under fredagen och lördagen, på högmässan på söndag medverkar Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

---


Fler artiklar för dig