Kultur

Platserna där Martin Luther skrev historia tar en nära

Det är smidigt att ta sig runt mellan de tyska städerna och det finns en hel del bevarat

Få människor har påverkat historien som Martin Luther. Den reformation av kristendomen han initierade i början av 1500-talet matchades då kanske bara av Amerikas upptäckt. I dag är det runt 500 år sedan Luther skrev om historien – men platserna där han verkade finns kvar. Samtliga utgör intressanta resmål, och då inte bara för den religiöst intresserade.

Inget är väl naturligare än att starta en odyssé i Luthers fotspår i Wittenberg. Officiellt kallad Lutherstadt Wittenberg är den själva sinnebilden för reformationen. Det var här den föddes när Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkans port (om det nu var precis så det gick till, ingen vet säkert!).

I dag är Wittenberg en stad med 46 000 invånare. Historiskt sett har den varit huvudstad för de sachsiska kurfurstarna och under 1500-talet ett viktigt centrum för kultur och politik. Under 1600-talet led den som många andra tyska städer av trettioåriga kriget, vilket också påverkade det akademiska livet vid stadens universitet. Även Napoleonkrigen var förödande.

Avlatsbreven gick ut på att människor kunde köpa sig fria från straff för sina synder.

Martin Luther kom till Wittenberg första gången 1508, och började senare undervisa i teologi vid universitetet. En av hans studenter var den svenske reformatorn Olaus Petri. 1512 doktorerade Luther i teologi och blev professor i bibelvetenskap. Ändå blev han tidigt kritisk till en del av det som kyrkan stod för; framförallt gällde detta avlatsbreven. De gick ut på att människor kunde köpa sig fria från straff för sina synder. Vad Luther då inte visste var att hans “egen” ärkebiskop, Albrekt av Magdeburg och Mainz, gjort en överenskommelse med påven om att dela på inkomsterna från avlatsbreven. En del av dessa användes för övrigt till bygget av Peterskyrkan i Rom.

Den 31 oktober 1517 skedde så det som blev startskottet för reformationen. Luther ska då ha spikat upp sina 95 teser mot avlatsbreven på slottskyrkan i staden, och senare samma år började de tryckas i stor skala. Nu var bollen i rullning på allvar.

kyrka

I dag är slottskyrkan en av stadens främsta attraktioner; med sitt 88 meter höga kyrktorn syns den från långt håll. Dörren där teserna sattes upp förstördes under ett bombardemang 1760, men reformatorn vilar här tillsammans med sin vapendragare Phillip Melanchthon.

Lika intressant som slottskyrkan är Lutherhaus. Detta innehåller bland annat ett rum som bevarats som det såg ut när Luther bodde och arbetade här. Många andra originalobjekt finns också.

I Wittenbergs stadskyrka finns en målning med Luther, Melanchthon och andra figurer från reformationen placerade i en biblisk kontext. Luther predikade ofta i kyrkan och det var också här han gifte sig med den tidigare nunnan Katharina von Bora 1525.

85 kilometer sydväst om Wittenberg ligger Eisleben. Martin Luther spenderade inte särskilt mycket tid här, men det var i Eisleben han både föddes och dog. Födelsehuset och huset där han gick bort finns bevarade.

Luthers hus

Luthers födelsenamn var Luder, vilket för en svensk för tankarna till kvinnor som lever oanständigt. Namnet latiniserades senare till Luther. Hans far, Hans, hade stora ambitioner för sin son. Han hoppades att sonen skulle bli advokat; och mycket riktigt började han också senare studera juridik. Martin Luther trivdes dock aldrig med de monotona studierna, och hoppade snart av. Istället valde han att bli munk.

Luthers juridikstudier företogs i Erfurt, en stad som skulle få stor betydelse i hans liv. Innan han började med juridikstudierna hade han vid stadens universitet tagit en examen i filosofi. Beslutet att bli munk tog han efter att upplevt ett kraftigt åskväder i Erfurt 1505. När blixten slog ner nära honom ska han ha ropat “Hjälp! Sankta Anna, jag ska bli munk!”. Efter det lämnade han juridiken, sålde sina böcker och skrev in sig i stadens Augustinerkloster. Hans far blev rasande, men Luther lät sig inte bevekas. Istället hängav han sig åt fasta, långa bönestunder, bikt och pilgrimsfärder. 1507 prästvigdes han i Erfurts katedral.

När blixten slog ner nära honom ska han ha ropat “Hjälp! Sankta Anna, jag ska bli munk!”

Augustinerklostret där Luther vistades ligger i centrala Erfurt. I dag är byggnaden en blandning av medeltida och modern arkitektur. “Luthercellen” är en rekonstruktion av ett av de rum Luther bodde i under sina år vid klostret.

Förutom Wittenberg kanske borgen Wartburg utanför Eisenach är den plats som främst förknippas med Martin Luther. Han kom till borgen 1521 efter att han blivit bannlyst av påven sedan han vägrat göra avbön. De värdsliga myndigheterna förklarade honom sedan fredlös, vilket innebar att det blev straffbart att hysa eller på annat sätt hjälpa “kättaren”. Detta beslut togs vid fördraget i Worms.

borg

Luther hade emellertid sina sympatisörer. Under återresan blev hans ekipage genskjutet av ryttare underställda kurfursten av Sachsen. Dessa förde honom i säkerhet till borgen i Wartburg; där Luther nu gömde sig i nästan ett år under pseudonymen “Junker Jörg”. Här översatte han Nya testamentet till tyska, ett digert arbete som dessutom standardiserade det tyska språket. Tidigare hade det funnits mänger av olika dialekter i det tyska språkområdet men nu blev det mer enhetligt.

Rummet där Luther arbetade finns kvar. Så även den fläck på väggen som enligt sägnen tillkommit sedan Luther kastat sitt bläckhorn efter att han tyckt sig se djävulen. Om fläcken verkligen består av 500 år gammalt bläck är dock tveksamt.

Borgen Wartburg är uppsatt på Unescos världsarvslista och är den mest imponerande byggnaden i “Lutherland”; den del av östra Tyskland där Martin Luther levde, verkade och så grundligt ändrade historiens gång.

---

Fakta: Att resa i Luthers fotspår

  • Lutherstadt, Wittenberg, Eisleben, Erfurt och Eisenach ligger alla ganska nära varandra i de södra delarna av före detta Östtyskland. Frekventa tåg- och bussförbindelser gör en rundresa enkel för den som inte har egen bil.
  • Boende är inget problem förutom under religiösa sammankomster i Wittenberg, då det kan bli fullbokat.
  • För den riktigt Lutherintresserade finns många andra städer med anknytning till reformatorn.
  • Torgau: Kallas “reformationens vagga” och slottskyrkan i staden anses vara den första protestantiska kyrkobyggnaden. Det var också i Torgau Luthers fru Katharina von Bora dog och ligger begravd.
  • Weimar: Luther besökte ofta staden mellan 1518 och 1540 och bodde då i stadens franciskanerkloster. Han predikade också ofta i stadens kyrkor.
  • Worms: Staden är idag mest känd för sin judiska historia, och inga byggnader relaterade till Luthers vistelse här finns kvar. Staden har dock den största statyn av reformatorn.

---

Fler artiklar för dig