Kultur

Svenska kyrkan prisar dokumentär om sekulariseringen i Sverige

En halv miljon kronor delar Svenska kyrkan ut till fem kulturprojekt

Tusentals besökare väntas till Bokmässan 2022 och den stora mässhallen, för att ta del av smörgåsbordet av författarsamtal, debatter och boksigneringar. En av de större aktörerna under mässan är Svenska kyrkan.

För 25:e året delas Svenska kyrkans kulturstipendium ut, vilket kommer att ske i november under kyrkomötet i Uppsala. En halv miljon kronor ska fördelas till fem områden: bildkonst, scenkonst, film, musik och litteratur. Syfte är att bidra till skapandet av nya verk med existentiell relevans, verk som handlar om tro eller om livsfrågor. Verken kan ta upp den kristna traditionen och de bibliska berättelserna, men behöver inte göra det.

I år fick man in totalt 348 ansökningar. I bedömningen av ansökningarna har konstnärlig kvalitet och existentiell relevans varit det mest avgörande. Särskilt har projekt som berör barns och ungas liv välkomnats.

– Svenska kyrkans kulturstipendier är ett sätt för Svenska kyrkan att skapa förutsättningar för konstnärlig fördjupning i existentiella frågor. Men det är också en signal till kyrkan att själv ta kulturen på stort allvar och inse vilken potential det finns till samverkan, säger Marie Starck, kultursekreterare i Svenska kyrkan.

– Om det är någon plats där existentiella frågor verkligen tas på allvar, så är det inom kulturen.

Marie Starck gläds åt det fortsatt stabila intresset för stipendiet och menar att det har varit ett viktigt bidrag till dialogen mellan kyrka och kulturliv under de 25 år som det delats ut.

En av vinnarna är Per Bifrost och Alexander Ryneus som tilldelas stipendiet i kategorin film. Det handlar om dokumentären Ingen tid för tro som ska spegla kyrkors kamp för överlevnad. Filmen bygger på faktumet att hundra kyrkor avvecklats de senaste 20 åren.

Förutom kulturstipendiet är det ytterligare något svenskkyrkligt som firar 25 år, nämligen samfundets scen på Bokmässan, Se människan. Där möts författare från olika genrer för att samtala utifrån böcker som ofta berör livets större frågor.

Det var under Svenska kyrkans dåvarande kultursekreterare Karin Nyberg Fleisher som en medveten satsning på en ny dialog med kulturlivet tog form. Även Svenska kyrkans filmpris tillkom under hennes tid som kultursekreterare.

---

Fakta: Årets kulturstipendiater

  • Bildkonst: Konstnärsduon WW, Minnesplats Messaure
  • Scenkonst: Eli Eli/Elisabeth Raymond, En trasslig orkester
  • Film: Per Bifrost och Alexander Ryneus, Ingen tid för tro
  • Musik: Natalya Pasichnyk, Rethinking Well-Tempered Clavier (WTK) – Bachs andliga universum
  • Litteratur: Viveka Sjögren Bangoura, Innan räven äter upp vägen

---

Fler artiklar för dig