Kultur

Anna vill visa att allt inte är illa i förorten

”Jag ville göra något för att visa det engagemang som finns i förorter för att skapa ett bättre samhälle”, säger programledaren Anna Sandberg

Förortspodden tar under åtta avsnitt upp utmaningar och tips i utsatta områden. Men målar också en ny bild av förorten.
– Jag blev omskakad av intervjuerna, säger Anna Sandberg som ligger bakom podden.

Anna Sandberg bor i Lidköping och arbetar som socionom. Men hennes engagemang för människor och utsatthet sträcker sig längre än bara inom arbetstid. I sommar har hon spelat in en podd – Förortspodden – där hon intervjuar olika personer som arbetar eller engagerar sig i förorter runt om i Sverige.

– Jag kände att jag ville göra något för att visa det engagemang som finns i förorter för att skapa ett bättre samhälle. Dels ge kunskap till andra från de som gästar podden, dels att ge hopp och inspiration. De som jobbar i områdena kan ge varandra tips och visa att allt inte är mörkt i förorten, säger Anna.

De flesta poddavsnitt har sin utgångspunkt i förorter i Trollhättan, men eftersom samma utmaningar finns i de flesta svenska städer menar Anna att podden är högaktuell för alla.

Anna Sandberg, förortspodden

– Jag är med i en liten församling i Trollhättan som heter Kronokyrkan. Informationen som förmedlas i podden tror jag kan vara till nytta för den kyrkan, men också andra församlingar som finns i utsatta områden. En gäst är terapeuten Ulrika Ernvik som pratar om en metod vid traumabearbetning. Det tycker jag går hand i hand med själavård som kyrkor kan ta del av.

En annan gäst är polisen Christoffer som Anna fascineras av kan behålla hoppet när bilden av förorten som många har är så hopplös.

– Hans syn på saken är att det endast är en liten klick som missköter sig och hans motivation är att alla andra som bor där ska få ha en trygg miljö. Det är väldigt inspirerande att höra.

– Jag blev själv berörd när jag gjorde intervjuerna. Vilket engagemang! Folk som viger sitt liv till att hjälpa utsatta människor, jag blir omskakad bara att höra det.

Från början var tanken att ha fler kyrkfolk som gäster, men det blev mer fokus på det sociala.

– Men en kyrkoherde är med i ett avsnitt och terapeuten är kristen.

Anna berättar att hon hade velat fortsätta med podden, men att höstens intåg med vardagen gör att hon måste pausa.

– Det går absolut att spinna vidare. Men just nu är det åtta avsnitt sedan i lördags på Spotify.

---

Fakta: Förortspodden

  • Gäster i podden pratar om förortens utmaningar men lyfter också goda exempel på vad som görs.
  • Åtta avsnitt där alla har släppts på Spotify.

---

Fler artiklar för dig