Kultur

Pastor: Unga är på allvar rädda för framtiden

Vill att kyrkan ska vara en mötesplats för existentiella frågor

Betlehemskyrkan i Göteborg har sedan 20 år tillbaka upplevt en kallelse att skapa mötesplatser för kultur och existentiella samtal. Pastorn och föreståndaren Robert Eriksson ser att uppdraget blir allt mer angeläget. Nu förbereder församlingen för den tjugonde upplagan av “Bokmässan i BK”.

För några månader sedan hade Robert Eriksson, pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg, ett samtal med en ung tjej som ville bli aktiv i församlingen. På frågan om varför hon ville engagera sig i just Betlehemskyrkan svarade hon att hon hade sökt en kyrka som ville vara en tydlig del av samhället och som gav utrymme för det öppna, existentiella samtalet.

– Hon berättade att hon och många i hennes generation på allvar är rädda för framtiden. De lever med oron: Tänk om vi inte överlever det här, berättar Robert Eriksson för Dagen.

Han tillhör själv en generation som växte upp med att allting bara blir bättre och att framtiden är ljus, medan unga i dag konfronteras med pandemi, klimathot och krigsupprustning. Robert Eriksson ser att kyrkan har ett viktig uppgift i att bereda plats för frågorna som uppstår i och med det.

– Kyrkan måste adressera de här frågorna, utan att prata färdigt och utan att säga “Jesus är svaret” för tidigt. Däremot ska vi vara tydliga med att vi mitt i oron är burna och älskade av Gud.

Ett sätt som Betlehemskyrkan i Göteborg vill göra detta på är genom att bjuda in till Bokmässan i BK. I år gör man det för tjugonde gången.

– Vi vill fånga upp det som rör sig i samhället. I en tid där politik och religion blir allt mer polariserat vill vi gå i Jesu anda och lyssna innan vi slår fast något.

– I samtalen förenas vi i en vilja att göra världen lite mer kärleksfull. Vi låter olika världsbilder brytas mot varandra och litar på att Anden verkar. Evangeliet är en bottenplatta i allt vi gör – golvet vi står på, men det finns inget tak!

Pastorn Robert Eriksson står mot en brun bakgrund, iklädd svart prästskjorta.

Årets program innehåller samtal om frihet, klimathot och döden. Alla tre ämnen har aktualiserats på ett särskilt sätt de senaste åren och kommer under bokmässan belysas från olika håll av bland andra prästen Camilla Lif, programledaren och författaren Elin Ek och multikonstnären Stina Wollter. Robert Eriksson medverkar själv med sång tillsammans med stråkkvartetten Omorfia i samband med torsdagskvällens samtal om döden.

Finns det en risk att den här typen av samtal enbart blir en sorts underhållning för intellektuella?

– Risken finns, men genom att göra programmet så brett som möjligt och välkomna olika typer av kreativitet, vill vi försöka undvika det. Men sedan ser vi också att vi når olika typer av människor med olika typer av verksamhet.

– Utmaningen är att få människor som inte tror att de är intresserade av den här typen av samtal att tänka “det här var faktiskt för mig”.

Vad ser du mest fram emot med årets Bokmässa i BK?

– Det ska bli roligt att lyssna till samtalet om frihet som Joel Halldorf leder och där Lena Andersson och Lotta Lundberg medverkar. Hur vi kan leva tillsammans i frihet utan att gräva ner oss i olika skyttegravar, är något jag funderat mycket på. Där tror jag att det är viktigt att se att alla har något av sanningen i sitt perspektiv. Uppgiften blir att urskilja vad.

---

Fakta: Bokmässan i BK

  • Bokmässan i BK arrangeras av Betlehemskyrkan Göteborg i samverkan med Kultursamverkan Svenska kyrkan och studieförbundet Bilda och pågår mellan 22 och 25 september.
  • Programmet består av samtal, Barnens bokmässa och litterär gudstjänst. Medverkar gör bland andra Joel Halldorf, Eric Schüldt, Stina Wollter och Lena Andersson.
  • Alla programpunkter har fri entré och sänds också i Betlehemskyrkans digitala kanaler.

---

Fler artiklar för dig