Kultur

Mia Runeson: ”Min man ska få komponera min begravningsmusik”

Lovsångsledaren och kommunikatören om ouppfyllda drömmar och om doppet som får själen att brista ut i lovsångsljud

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med … möter vi i dag kommunikatören för David Media, Mia Runeson.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Hur det ska bli med allt. Bokstavligen. Tacksam över att jag får lämna “allt” i större händer.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Lärjungen som Jesus älskade. Inte Johannes först och främst, utan med hans beskrivning. Det är alltid det jag faller tillbaka på, min erfarenhet av att Gud älskar mig.

3. Vilken är din största skräck?

– Att det ska hända våra barn något. Att dessutom veta att det ligger utanför min kontroll är svårsmält men samtidigt – så är det med livet. Vi tar emot och överlämnar varje dag.

4. När brukar du en lögn?

– Så sällan som möjligt men visst händer det. Ibland i gott syfte: för att hemlighålla något annat, ett förtroende eller en överraskning, men tyvärr även när jag är för feg för att säga sanningen. Jag tror på “att leva i ljuset” så det är där jag strävar efter att vara.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– När jag reagerar barnsligt.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Nonchalans inför det som vi är anförtrodda att förvalta.

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– De som är värda mest beundran är de människor som verkar i det fördolda, de som väljer att ge sina liv för andra och gör gott utan att få den uppmärksamhet eller uppskattning de förtjänar. Jag beundrar alla som väljer att leva som om livet inte handlar främst om dem själva.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Vårt hus. Jag började i vuxen ålder att längta till en plats att förbli på och sedan vi flyttade in i vårt hus har jag upplevt att vi funnit den platsen.

9. I vilket land skulle du vilja bo?

– Trivs bra i Sverige men min familj har en historia med Frankrike och det är ett land jag kan längta till. Men mest för njutningens skull, haha. Om det gäller arbete skulle jag välja ett engelsktalande land.

10. Vad ångrar du mest?

– Att jag inte förstod, trots att alla säger det, hur snabbt småbarnstiden går och att det är tid som inte kommer tillbaka. Även om vi var hemma länge med våra barn önskar jag ändå att jag hade varit ännu mer närvarande och tillfreds. Ångrar även att jag inte skrivit dagbok. Har ett riktigt dåligt minne och blir ofta påmind om det.

11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Berättarkonsten.

12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– Nu när jag vet vad jag fick ta itu med några år senare skulle jag säga: Våga tro att omvärlden har plats även för dina behov. Och lyd pappas råd att spela gitarr tio minuter varje dag, annars kommer du att ångra dig senare i livet.

13. När möter du Gud?

– Vi lever inför Hans ansikte. Jag tänker att vår uppmärksamhet är en nyckel till att möta Gud så jag försöker öva mig på att vara mer närvarande i det liv som pågår i min längtan att få upptäcka ännu mer av Hans godhet, skönhet och närvaro. I bön och tillbedjan genom musik möter jag ofta Gud väldigt vilket föder mer tillbedjan (en underbar rundgång). Men det finns så många sätt: bönen, Bibeln, naturen, nattvarden, människomöten …

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Först och främst: Du är älskad av Gud. Allt du bär, bär Han bättre, så överlämna dig själv till Honom. Sedan: Kom ihåg att ett land inte är starkare än hur det tar hand om sina svagaste.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Nåd. Fast just nu är jag mer benägen att svara sommar för hur underbar är inte den?

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Jag hoppas att det finns drömmar som jag ännu inte har drömt! Men just nu längtar jag efter att drömmen vi håller på att förverkliga ska bli uppfylld: att vi får bygga klart vårt hem med tillhörande kapell. Sedan drömmer jag om att kunna försörja min familj. Nu drar min man det tunga lasset och jag önskar att jag kunde ge honom tid och utrymme att ägna sig mer åt det han drömmer om.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Måhända klyschigt men tänk att få vara med Jesus när han levde på jorden och få uppleva honom på nära håll. Höra hans röst, möta hans blick, vara i hans närhet. Det vore något!

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Något min man komponerat åt mig. Våra barn är musikaliska så om de lär sig att skriva musik hoppas jag att de skriver något till mitt minne. Även Det finns djup i Herrens godhet är en stark kandidat.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Har nyligen upptäckt glädjen i att anlägga en trädgård. Vi har inte mycket till trädgård än men jag ägnar en del tid åt att fundera på hur den ska se ut sedan. Jag uppskattar också min bokklubb, och älskar att äta frukost länge, gärna så länge att det går in i förmiddagsfikat med påtår, och gärna i sällskap av nära och kära.

20. När och var, var du som lyckligast?

– Jag känner återkommande lycka och tacksamhet över livet. Tror mer på att lyckan hör hemma i vardagen än vid enstaka, unika tillfällen. Känner lycka när jag tar semesterns obligatoriska morgondopp vid mammas sommarstuga. Då brister själen ut i lovsångsljud!

---

Fakta: Mia Runeson

  • 41 år, bor i Dala-Järna utanför Vansbro med maken Andreas och två barn, Maurits och Astrid.
  • Utbildad kulturarbetare och kommunikationsansvarig för musikförlaget David Media och även för dess digitala utveckling.
  • Arbetat mycket med lovsång på olika sätt, bland annat som projektledare för konferensen Lovsång.

---

Fler artiklar för dig