Kultur

”Jag ångrar alla dumma tankar jag tänker om mig själv”

Skribenten och redaktören Lina Mattebo berättar om skräcken i att bli ensam och om vad hon fick i morgongåva.

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med ... möter vi i dag Lina Mattebo, redaktör, skribent och moderator.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– På mina odlingar. Detta är min första sommar med uteplats och jag försöker lära mig att odla. Hittills har jag fört krig med mördarsniglar som vill käka upp mina små plantor, överväldigats av vilket under det faktiskt är att det växer mat, försökt få grannens katt att skaffa sig en annan toalett och blivit provocerad av hur billig maten är i butiken med tanke på allt jobb som ligger bakom. Men också blivit jubelglad när något har växt!

– Sedan tänker jag mycket på klimatkrisen och hur så få andra verkar göra det – eller i alla fall verkar vara beredda att förändra sina liv så att vi och våra barn kan fortsätta leva på den här planeten. Och så tänker jag på hur vi kan prata med varandra om det.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Det finns många bibliska personer jag hämtar kraft från och liksom för samtal med. Som Rut och Noomi kring trofasthet och vänskap, om hur man hanterar livet när det inte blir som man tänkt sig och ändå vara öppen för kärlek. Eller Elisabet och Maria om att våga ta emot överraskningar, dela med sig av sina livserfarenheter och bevara viktiga saker i sitt hjärta. Men jag kommer inte på någon jag identifierar mig med.

3. Vilken är din största skräck?

– Djupast sett är det nog att bli helt ensam, men det känns oftast långt borta, jag är lycklig lottad att ha många som älskar mig – även om jag ändå kan känna mig ensam. Jag kan såklart tänka ut massa hemska saker som kan hända, men det är inget jag brukar göra.

4. När brukar du en lögn?

– När jag tänker att någons välmående eller den goda stämningen är viktigare än sanningen. Eller när jag är feg.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Att jag tyvärr verkar vara en obotlig tidsoptimist. Det blir jobbigt för andra såklart som får vänta på mig ibland. Men främst för mig själv tror jag, eftersom jag ofta planerar in för mycket och då känner mig otillräcklig och stressad.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– När personer är onyanserade och svartvita och inte vill se andras perspektiv. Det gör mig vansinnig!

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Denis Mukwege för hans mod och rättvisepatos, och att han vigt sitt liv åt att hela andra.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Mina vigselringar kanske. Eller handkorset min man täljde och gav mig i morgongåva.

9. I vilket land skulle du vilja bo?

– Jag trivs bra i Sverige. Men jag skulle gärna vilja bo en kortare period i någon spännande europeisk stad, typ Lissabon, Paris eller Amsterdam.

10. Vad ångrar du mest?

– Alla dumma tankar jag tänker om mig själv och allt jag oroar mig över i onödan, det tar så mycket onödig energi från annat viktigt.

11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Att vara grym på att dansa. Det känns så himla livsbejakande och roligt!

12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– Det är ingen fara att göra fel ibland!

13. När möter du Gud?

– I kyrkan, genom andras ord och blickar, i naturen – och inuti mig själv.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Fatta mod! Vi behöver politiker som vågar se verkligheten kring klimatkatastrofen och agera därefter – även om det innebär att du blir impopulär. Ingjut hopp i oss om att ett annat system är möjligt! Tänk på Ester i Bibeln: “Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?”

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Ojoj, det är en känslig fråga för någon som älskar och jobbar med ord. Men kanske midsommarblomster eller havsbris. Eller i en annan kategori: hjärtevän eller skuttunge.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Att få barn. Men det är ju inget man kan förverkliga, utan bara en nåd om man längtar efter det.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Till när min brorsdotter var bebis och vi sov i samma rum när jag hälsade på, jag fick trösta henne när hon vaknade på natten, hålla hennes varma lilla bebiskropp nära mig och bära in henne till sina föräldrar när hon var hungrig. Nu är hon snart fem år och vill gå på promenad ensam med mig, hålla mig i handen och prata om allt vi ser – så vi har det fortfarande väldigt fint ihop! Plus att hon har fått en lillebror som är världens charmigaste.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Det spelar mig egentligen ingen roll, begravningen är ju främst för de som sörjer tänker jag. Men jag tycker om psalmen “Innan gryningen” av Ylva Eggehorn.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Att äta goda saker i sällskap med någon jag tycker om.

20. När och var, var du som lyckligast?

– Jag tycker att det är svårt att definiera lycka, men vår vigsel i augusti förra året var en väldigt helande stund för mig. Jag tittade in i Sebastians ögon och tänkte “Tänk att jag fick dig, du fina snälla person, att du vill vara min”. Och så viskade jag “tack” till Gud, och bad om hjälp att fortsätta våga älska och bli älskad.

Fler artiklar för dig