Kultur

”Jesus närmar sig dem som sitter längst in i baren”

Berättar för Dagen om sin nya bok som handlar om en fiktiv framtid då Jesus återanvänder till den svenska sekulariserade vardagen.

Författaren Marcus Birro har egentligen fullt upp med att skriva andras biografier.
Men för att få lite andrum har han under en period skrivit på en bok om hur Jesus besöker ett svenskt hotell.
– Tänk om Jesus kommer tillbaka, det är en tanke jag inte kan värja mig emot, säger han till Dagen.

Marcus Birro berättade nyligen i en Dagenintervju om sin resa in i, och ut ur den kristna världen, då han under några år var en flitigt anlitad talare.

– Jag tappade bort mig själv. Till slut frågade jag mig: “Vad är det här för figur? Vem är det här?” Det var vidrigt, berättade han i intervjun.

Skriver biografier

Den senaste tiden har han ägnat åt att skriva biografier åt andra kända personer, bland andra nöjesprofilen Lasse Berghagen och fotbollsspelaren Mats Masse Magnusson. I oktober ger han ut AIK:s fanbärare Per Karlssons memoarer.

Men samtidigt har en annan bokidé vuxit fram. Ett kammarspel, där Jesus spelar huvudrollen.

– Jag har sökt lite nya grepp att skriva, och har inte kunnat värja mig mot tanken på att Jesus plötsligt kommer tillbaka. Alla undrar var han är. Så står han där i jeansjacka. Mitt i den svenska sekulariserade vardagen.

– Tanken på att få med Jesus i historien kom efter att jag läste en intervju med Stephen King där han berättade hur han brukade starta sina nya projekt med frågan: “tänk om...”

Instängda på hotellrum

Platsen är ett hotell, där gästerna av någon anledning stängt in sig på sina rum. Kanske av rädsla för att bli avslöjade, kanske av rädsla för något yttre hot.

– Alla de här människorna har ju sina hemligheter. Men Jesus kan gå genom dörrar och plötsligt står han bara där. Och det går inte ha hemligheter när man blir konfronterad. Och frågan blir då: vad gör vi med våra hemligheter? Och vilka spår lämnar Jesus hos en sådan människa.

Sykars brunn

En inspirationskälla har han hämtat ur Johannesevangeliets skildring av hur Jesus möter kvinnan vid Sykars brunn.

– Vi tror att vi kan gömma oss, och plötsligt kommer den här gubben in och vet det mesta om det allra innersta, också det svarta.

Vilka karaktärsdrag hos Jesus betonar du i boken?

– Framför allt närmar han sig dem som sitter längst in i baren och han lyssnar mer än han pratar. Och han verkar inte vilja något med de människorna som sedan blir grundligt förändrade.

– Sedan kan man undra vad alla dessa möten gör med Jesus själv. Är han samma person innan och efter alla möten med alla människors trasighet?

Lovar slutföra

Boken är fortfarande i sin linda – ett femtiotal sidor är skrivna – men Marcus Birro lovar att slutföra sitt projekt. Än finns inget förlag som ger ut boken, men det bekymrar honom inte nämnvärt.

– Jag brukar få ut mina grejer. Om de är bra så brukar det gå ändå. Det är jättekul att skriva det här och jag kanske ger ut på eget förlag. Vi får se, säger han.

---

Fakta: Marcus Birro

  • Född: 15 juni 1972.
  • Bor: Stockholm.
  • Yrke: Författare och poddare.
  • Familj: Hustrun Michaela, barnen Milo, 13, och Mimmi, 11, från ett tidigare äktenskap.

---

Fler artiklar för dig