Kultur

Lina Nielsen: Jag vill inte att människor ska bära svart på min begravning

Hillsongpastorn om drömmarna, största skräcken och varför hon identifierar sig med Maria Magdalena

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med ... möter vi i dag Hillsongpastorn Lina Nielsen.

Vad går du runt och tänker på just nu?

– Oj, vad svårt att svara på. Jag tänker ständigt på saker som behöver förbättras och förändras och hur jag kan hjälpa människor som brottas med olika saker framåt. Det stannar tyvärr aldrig. Men just nu njuter jag också av att skolåret är över för våra tjejer och att sommaren är här.

Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Maria Magdalena. Hennes möte med Jesus förvandlade henne och hon följde honom överallt. Det vill jag också göra.

Vilken är din största skräck?

– Att något skulle hända våra döttrar. Som förälder vill man ju skydda sina barn till varje pris.

När brukar du en lögn?

– När jag försöker vara snäll mot en otrevlig eller oärlig person.

Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Kanske att jag alltid vill lösa allt och att alla ska ha det bra. Det är ju omöjligt och inte alltid mitt jobb.

Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Oärlighet.

Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Det går inte att säga någon annan än Jesus. Jag inspireras av många människor som jag har omkring mig, men det finns ingen annan som är perfekt.

Vilken är din käraste ägodel?

– Min bibel. Utan tvekan.

Lina Nielsen.

I vilket land skulle du vilja bo?

– Sverige. Även om det är omänskligt mörkt på vintrarna och människorna ibland är lite väl reserverade älskar jag Sverige och det svenska folket. Däremot skulle jag inte ha något emot att spendera några veckor på en solig plats under vintern.

Vad ångrar du mest?

– Jag har som alla människor både gjort och sagt massa dumma saker som antingen missförståtts eller sårat. Det kan jag gräma mig över ibland.

Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Att alltid veta lösningen på ett problem, är det en talang? Det hade varit underbart.

Lina Nielsen, pastor i Hillsong Sweden.

Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– Du är underbart skapad, högt älskad och skapad för storhet. Du har storhet på insidan. Du är specialdesignad till den du är, du behöver inte vara som någon annan. Håll dig nära Gud genom alla säsonger. Låt honom vara din bästa vän och den som ger dig allt du behöver. Han älskar dig och är så mycket mäktigare än du förstår. Om du lever ditt liv för att hjälpa andra närmare Jesus kommer ditt liv fyllas av mening.

När möter du Gud?

– Varje gång jag tar mig tid och lyfter mitt hjärta mot honom. Vid min bibelläsning, när jag ber hemma eller i bilen, i lovsången hemma vid pianot eller i kyrkan. Jag har mött Gud som starkast på konferenser och under lovsång på möten när jag längtat efter att få möta Gud. Så oftast beror det på min inställning. Det är som om Gud alltid är redo.

Vad vill du viska i statsministerns öra?

– För det första: Bra kämpat, jag förstår att det inte är ett lätt jobb. För det andra: kyrkan är en outnyttjad kraft i samhället som både ses ner på och underskattas. Vi skulle kunna vara en stor tillgång om ni gav oss utrymme och förutsättningar att vara det.

Svenska språkets vackraste ord?

– Tacksamhet.

Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Jag har massor! Jag skulle vilja resa till New York, Kapstaden och Kuba. Jag skulle vilja öppna ett center för unga tjejer som kämpar på olika sätt, skriva fler böcker, skriva fler lovsånger, starta en ny podd, starta fler campusar med vår kyrka och se alla i min familj frälsta. Jag skulle också vilja se fler påtagliga mirakler.

Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Den sjunde dagen, då Gud hade skapat allt och vilade tillsammans med människan. Det hade varit fantastiskt att se hur det var när världen var precis så som Gud tänkt och kul att se vad Gud och människa hittade på tillsammans och pratade om.

Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Mycket musik! Lovsånger som berättar för och påminner människor om vem Gud är och om hans trofasthet. För övrigt får man gärna ha ljusa färger på kläderna i stället för svarta på min begravning. Jag vill att man ska fira mitt liv mer än sörja att det är slut.

Vilken är din favoritsysselsättning?

– Jag kan inte välja! Mina topp tre som jag gör dagligen är att sjunga, läsa och skriva. Men jag älskar också att träna, äta middag med vänner och att resa.

När och var, var du som lyckligast?

– För mig är de lyckligaste stunderna inte storslagna och pampiga, utan det är de små stunderna när jag ser allt jag har att vara tacksam för. Det kan vara på en ridtur ute i naturen, med en kopp kaffe i solen eller i en rolig konversation. Guds närvaro gör mig också alltid lycklig. Jag hoppas att de lyckligaste stunderna fortfarande ligger framför.

Fler artiklar för dig