Kultur

”Det här är det mäktigaste bönesvaret jag varit med om”

“Jag kände mig så hjälplös och ville göra något. Sången blev en bön om helande”, säger Maria Segerholm.

Känslan av hjälplöshet när bästa vännen insjuknade i svår kronisk sjukdom utmynnade i musik. Maria Segerholm skrev en sång, som en hälsning till alla som kämpar med sjukdom och svårigheter. Samtidigt fick Maria ny kraft att gå vidare med sin dröm.

HUSKVARNA. Allting har sin tid. När vi sågs förra gången hade Maria Segerholm precis tagit studenten från musikgymnasiet, släppt en egen skiva under namnet Maria Sahar och drömde om en framtid som artist. 14 år senare är glittret i ögonen detsamma och drivet att skapa musik starkare än någonsin. Kanske på grund av allt som hänt däremellan, med utbildningen till socionom och bildandet av familj. Maria berättar om Per och de tre barnen, om jobbet som familjebehandlare på socialtjänsten och drivet att hjälpa familjer som kört fast i sina kommunikations- och handlingsmönster.

– Livet innehåller så många andra glädjeämnen än bara musiken, säger Maria och ler.

Men visst har musiken legat där som en grundton hela tiden. Uppväxten i kyrkan gav henne en god start, liksom familjelivet där mamma och syskon har musicerat. Under åren med utbildning och småbarn därhemma har Maria fortsatt att sjunga i olika sammanhang inte minst på bröllop. Hon fortsatte även att skriva sånger när tiden medgav, och startade duon Silent Hope tillsammans med gode vännen Martin Thörewik. Ett enkelt koncept, konstaterar Maria, lättare att rodda ihop än ett helt band. Men längtan växte att få spela in egen musik igen.

pianist

Samtidigt insjuknade en av Marias nära vänner i det som så småningom skulle diagnosticeras som den svåra, kroniska sjukdomen ME.

– Det räknas som en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar, en helt fruktansvärd sjukdom som saknar botemedel, och det är så många människor som kämpar utan någon som helst support. Min vän hade varit sängliggande i sju år, vi hade inte ens kunnat träffas de senaste fyra åren, och jag kände en sådan hjälplöshet över hur det här påverkade henne och hennes familj, berättar Maria.

Hjälplösheten och sorgen inom Maria utmynnade i en sång.

– Jag satte mig vid pianot och det som föddes där var egentligen en bön om helande. Healing Rain handlar om det svåra i att vänta på ett mirakel och samtidigt känna frid i att Gud är trofast, säger Maria.

Låten kom till väldigt snabbt och Maria blev själv berörd.

– Jag kände att det här är något som Gud har fött i mig, det är inget jag har gjort i egen kraft. Det är toner från honom. Och då bara visste jag att den här sången måste ut, det här vill Gud att fler ska höra – kosta vad det kosta vill.

I oktober förra året, i anslutning till att Healing Rain släpptes på strömmande plattformar skrev Maria på Instagram: “Jag är förkrossad men inte utan hopp. Jag tror på en Gud som gör under. Jag har mitt hopp i Jesus, ankaret för min själ. Han är trofast. Vad du än går igenom. Den här sången är en bön om helande. I Jesu namn.”

Ett av symptomen som ME för med sig är extrem ljudkänslighet. Därför spelade Maria in en a cappella-version av Healing Rain som hennes vän skulle kunna lyssna på. Goda vännen Ricelle Fri målade omslaget till singelläppet.

– En blå fjäril, symbolen för ME, berättar Maria.

Singelsläppet blev också starten för en insamling för att stötta forskningen kring ME.

– Och nu, så här i efterhand, blir allt ännu starkare, säger Maria, märkbart rörd.

Min vän hade varit sängliggande i sju år, och jag kände en sådan hjälplöshet över hur det här påverkade henne och hennes familj.

—  Maria Segerholm

För några månader senare kom glädjebeskedet. Den här gången fick Maria skriva på Instagram: “Den 7 januari blev min vän mirakulöst helad!! Tack Jesus!! Jag känner en överflödande glädje och tacksamhet och är totalt förundrad. Vilken mäktig Gud vi har!”

– Det är ju bara helt fantastiskt! Det här är det mäktigaste bönesvaret jag varit med om, säger Maria och strålar.

Här någonstans var det som om pluggen bara lossnade till Marias inspiration och musikaliska skapande.

pianist

Kontakten med Johannes Häger vid inspelningen av Healing Rain gav mersmak. Maria bestämde sig för att spela in sången Restore, som hon skrivit några år tidigare. Sedan följde i snabb takt Move the mountains, som också fick en svensk version.

– Och för några veckor sedan släpptes Utvald. Den engelska versionen kommer på fredag.

Maria ler.

Den sistnämnda sången skrevs på förfrågan av David Axelsson, pastor i Kungsportskyrkan Huskvarna, som har blivit det nya hemma för Maria och hennes familj.

Gud var så tydlig: Det är inte för sent.

—  Maria Segerholm

– Han undrade om jag ville skriva en sång till vår församlings motto för 2022: Utvald, Utrustad, Utsänd. Och jag tänkte, hur ska det gå till? Det här var i december och sången skulle presenteras i början av januari.

Maria skrattar. Jo, det gick snabbt den här gången också.

– Jag gick förbi pianot därhemma och tänkte att jag kanske ska sätta mig en liten stund, och så bara – tjoff!

Maria knäpper med fingrarna.

– Så kom den till! Jag spelade in den och skickade till David samma kväll, och han svarade senare att “den här vill vi gärna att du sjunger på visionsgudstjänsten”.

Orden strömmar snabbt, Maria riktigt strålar av energi, och man kan inte låta bli att förundras, var får hon energin ifrån?

– Musiken är min stora passion, och jag tror att det här är det Gud vill att jag ska göra. Och då får jag hitta ett sätt. Jag har många gånger frågat honom: När, var och hur? Och jag kände att tiden kanske rinner i väg, att det blir för sent. Men Gud var så tydlig: Det är inte för sent.

pianist

Maria funderar:

– Jag kanske fick vänta av en anledning, att Gud ville göra saker i mig bara för att just de här sångerna skulle bli till. Gud har sin tid.

Och så ler hon, igen.

– Så mycket kreativitet och inspiration som jag känt under det senaste året – det är verkligen ett stort bönesvar. Ibland när jag lägger barnen så får jag en melodislinga i huvudet och jag tänker bara: hoppas, hoppas att den är kvar när de har somnat så jag kan spela in den.

Så skrattar hon högt:

– Ibland har jag sagt till Gud att jag kanske behöver en av-knapp också, för jag har så många idéer!

Maria jobbar nästan heltid, 90 procent, och resterande tid är det fullt ös med familjen. Därför blir det mest sena kvällar och helger som kan ägnas åt musiken. Men Maria känner tydligt att Gud välsignar hennes tid.

– Den lilla stund jag har, den använder Gud. Jag kan se hur Gud har lett stegen fram till i dag och jag tänker att han även välsignar det som ligger framför. Och det känns spännande!

---

Fakta: Maria Sahar Segerholm

  • Ålder: 32 år.
  • Familj: Maken Per och barnen Emilia 13, Elvin, 10 och Eli 4 år.
  • Bor: I Hovslätt, Jönköping.
  • Arbetar: Som familjebehandlare på socialtjänsten.
  • Drömmer: Om att få skriva musik som Gud kan använda för att förlösa helanden och förmedla hopp.

---

Fler artiklar för dig