Kultur

Samtal mellan tre religioner på ekumeniskt höstmöte

“Vi känner att vi har något att lära av varandra”, säger Joel Halldorf, som sitter i ledningsgruppen.

Förra året valde man att utvidga Pilgrims höstmöte till att innefatta fler åldrar och fler platser i Linköping. Så blir det även i år. Denna gång har man också valt att bjuda in företrädare för olika världsreligioner för att tala kring begreppen försoning och fred.

Under tre oktoberdagar möts människor i åldrarna 19 till 49 år för seminarier, gudstjänster, konserter och samvaro i centrala Linköping. Pilgrims höstmöte har sedan förra året flyttat från kursgården i Bjärka-Säby och håller numera till inne i staden.

– Jag hoppas att de som kommer får gå därifrån med en stärkt längtan och lite nya perspektiv kring hur man går vidare i sitt andliga sökande, säger Joel Halldorf, som sedan många år sitter i ledningsgruppen för mötet.

– Vi vill ge människor något ord på livsresan, som handlar om att söka sig mot Gud och hemåt helt enkelt. Det är alltid den ambition vi har.

Under en av dagarna kommer författarna Johannes Anyuru, som är muslim, och Anita Goldman, judinna, att hålla var sitt föredrag. Därefter blir det ett samtal mellan dem och den kristna författaren Magnus Malm.

Vad är tanken med att bjuda in företrädare för olika religioner till höstmötet?

– Inbjudningarna bygger på någon form av relation som vi fått, där man upptäckt att man delar något i det inre. Att man känner att “här kan vi lära något av varandra”. Båda de sakerna har varit tydliga i mötet med både Anyuru och Goldman.

Joel Halldorf vill inte kalla samtalet för en religionsdialog, även om man tillhör tre olika religioner. Det handlar snarare om att samlas kring ett gemensamt tema och att komma med just sina perspektiv kring det. Denna gång är det försoning som ska diskuteras.

– När man samtalar kring samma tema, men med olika perspektiv, då ser man vilka spänningar och kreativa skärningspunkter som uppstår i det mötet. Det är jag spänd på att få se. De är alla starka profilerade personer.

Höstmöte på Bjärka-Säby, Linköping, 25-27 oktober 2013.

Skulle man kunna haft tre starka kristna profiler i stället?

– Det skulle man kunnat, men det är lite som att fråga en konstnär som målar en soluppgång varför den inte målar en måne i stället. Vi lägger ingen värdering i detta, utan nu provar vi den här uppställningen – det känns väldigt kul.

Enligt Joel Halldorf är det inget nytt att bjuda in talare med annan religiös tillhörighet under det ekumeniska mötet. Talare med judisk tillhörighet har funnits med tidigare under de drygt femton år som mötet arrangerats. Det är dock första gången som en muslim är inbjuden som talare.

– Anyuru höll ett fint Vinterprogram i Sveriges radio där han talade om sin resa ut i öknen, där han fick möta den sufiska traditionen, för att söka Gud och sig själv. Jag vet många inom kyrkan som lyssnat och haft stort utbyte av det.

Förutom försoning och klimat kommer även föräldraskap att vara ett tema som ska diskuteras under dagarna. Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, ska tala utifrån sina erfarenheter av att vara mamma till ett barn med dubbla neuropsykiatriska diagnoser. Även John Sjögren, som i bland annat sina essäer i Svenska Dagbladet återkommit till att skriva om barnet och dess blick på Gud och omvärlden, talar under den dagen.

– Vi tror på mötet – att ta del av visdomen som finns i olika traditioner. Det är otroligt värdefullt att få lyssna till varandra. Allt är dessutom inramat av gudstjänster, Psaltarens böner och, som vi hoppas, en god och varm gemenskap, säger Joel Halldorf.

---

Fakta: Pilgrims höstmöte

  • Pågår 28-30 oktober i Linköping.
  • Arrangerats varje år sedan 2005 av tidskriften Pilgrim i samverkan med studieförbundet Bilda. Sedan förra året även i samarbete med domkyrkan och Equmeniakyrkan i Linköping.
  • Några av talarna är Magnus Malm, retreatledare och författare, KG Hammar, ärkebiskop emeritus, Liselotte J Andersson, pastor och författare.

---

Fler artiklar för dig