Kultur

“Jag har drömt om och väntat på detta i tre år”

“Det känns overkligt att det äntligen händer!” säger anställda på Sjöbergs förlag om nya satsningen på en ljudboksapp

Kristna ljudböcker är på uppgång. Åtminstone om man får tro Sjöbergs förlag. I dagarna lanserar de nämligen en ny app där de samlat ljudböcker, poddar, predikningar och liknande – allt med kristet innehåll.

OBS: Artikeln har uppdaterats i juni 2024.

På var sitt håll gick Joel Sjöberg, förlagschef på Sjöbergs förlag, och Ester*, frilansare för olika bokförlag, och bar på samma dröm: att ta fram en ljudbokstjänst med kristet innehåll. När deras vägar möttes för mindre än två år sedan sattes en process i gång för det som skulle komma att bli appen Keystory.

– Jag fick idén för tre år sedan när jag var ute och lyssnade på ljudbok under en promenad. Hur i hela världen ska jag hitta de kristna böckerna, som ofta drunknar i de stora streamingapparna? Jag tänkte att det var konstigt att det inte fanns en tjänst som samlar kristna ljudböcker, säger Ester.

– Redan då tänkte jag att den är idén borde jag inte ge upp. Jag kunde inte släppa tanken, men kunde alldeles för lite om den kristna förlagsbranschen.

Hon beslutade sig för att läsa förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet för att lära sig mer om branschen. Under sin praktiktid på Sjöbergs förlag testade hon idén på medarbetarna där och förstod att förlagschef Joel Sjöberg hade liknande tankar.

– Det är en sådan sak som jag gått och tänkt på länge och många av våra kunder efterfrågar kristna ljudböcker. Men samtidigt har det känts som ett väldigt stort projekt att utveckla en streamingtjänst, säger Joel Sjöberg.

– Men när Ester började jobba hos oss och vi förstod att hon brann för detta, så började vi prata mer om det.

Ett namn som gång på gång kom upp i samtalen var Jonas Bergsten, som tidigare jobbat på den kristna sajten Crossnet. När Joel ringde upp honom skulle han dagen därpå träffa Arvid Nyström som tidigare programmerat kristna appar. Det såg Joel som ett tecken.

förlagschef

– Bara någon vecka senare får vi presentera idén och det visar sig att Arvid är på väg att flytta till Örebro där vi har vårt huvudkontor, och att han kan börja jobba hos oss direkt. Då tappar man ju hakan och blir tårögd! Det har känts så förberett detta, säger Joel.

För ett par månader sedan kontaktade han de stora kristna bokförlagen i Sverige för att höra om det fanns intresse. Många av förlagen var snabbt med på idén. Ester, som även skrev sin c-uppsats om kristna ljudböcker och som i samband med den gjorde en marknadsundersökning, kunde också se att behovet fanns. Både hon och Joel tycker sig se hur Gud banat väg för projektet med ljudboksappen under hela processen.

– Att saker hela tiden fallit på plats har verkligen blivit en bekräftelse på att Gud varit med och öppnat dörrar, menar Ester.

– Man blir påmind om Guds storhet, godhet och trofasthet. Vi kan verkligen inte slå oss för bröstet utan det är Gud som öppnat dörren, vi får bara vara en del av det, tillägger Joel.

Han har varit i förlagsbranschen i 22 år och menar att detta är det största projekt han varit med och lanserat via det egna förlaget hittills.

– Från början hade jag inte tänkt jobba i förlagsbranschen, jag ville ut och predika, men jag har blivit kvar här. Och på ett sätt predikar jag, men på en plattform där böcker och en mängd olika författare når ut och förmedlar uppbyggelsen.

Vad är förhoppningen med ljudboksappen?

– Att den får bli ett redskap som blir till välsignelse i vårt land, att den blir använd. Där finns förutom böcker även predikningar och poddar som man kan lyssna på gratis. Vi vill göra det enklare att nå ut med kristet innehåll.

* Fotnot: Ester heter egentligen något annat. Dagen har fingerat namnet i efterhand på grund av anklagelser om bedrägeri som riktats mot den före detta medarbetaren hos Sjöbergs förlag i boken “Ljudet som överröstar lögnen – en kristen ljudbokstjänst blir till” (Sjöbergs förlag). Personen har inte polisanmälts och är inte dömd för något brott.

---

Fakta: Kristen ljudboksapp

  • Runt midsommar lanserar Sjöberg förlag appen Keystory som samlar ljudböcker, predikningar och poddar med kristet innehåll.

---

Fler artiklar för dig