Kultur

”Det är vårt livsverk som läggs ner - det känns jättesorgligt”

Svårt att konkurrera med de större nätbutikerna. Ägaren Per Bodemar berättar om beslutet att lägga ner den uppskattade bokhandeln

I 23 år har Per Bodemar bedrivit försäljning av kristen litteratur på Västra Hamngatan i Göteborg. Nu försvinner butiken eftersom hyran höjts ytterligare och intäkterna är för låga.
– Det tråkigaste är att förlora den fina kontakten vi haft med våra kunder, säger han till Dagen.

En efter en tycks de försvinna – boklådor som säljer kristen litteratur. På Kristi himmelsfärds dag skickade ägaren till Din bok i Göteborg, Per Bodemar, ut ett mejl till sina 3 000 registrerade kunder om att butiken lägger ner från och med midsommar. Därmed försvinner ännu en bokhandel med ett bredare utbud av kristen litteratur.

Per Bodemar har haft egen bokhandel i 27 år och arbetat i branschen ännu längre än så.

– Det är skönt med ett ordnat avslut när man märker att det inte går att få ihop ekonomiskt, men det är väl också det enda positiva i det hela, säger han.

– Mina närmaste kollegor, Din bok i Örebro och Din bok i Jönköping tvingades i konkurs, medan min kollega i Umeå kunde lägga ner under ordnade former. Det känns bättre att få göra det.

Anledningarna till nedläggningen är flera, men handlar framför allt om att hyran för lokalen har ökat i takt med att försäljningen minskat en del. Det är också svårt att konkurrera med de större nätbutikerna.

Att butiken haft betydelse för dess kunder blir tydligt inte minst i samband med nedläggningen. Per berättar att han snabbt fick 150 svar på sitt informationsmejl, där många uttryckte sorg och besvikelse. Det är också relationerna till kunderna som Per och hans kollegor kommer sakna allra mest.

– Även kundernas möten med varandra, det som vi kallat för gräsrotsekumenik, har varit otroligt värdefullt. Det kan vara kunder som inte träffat kristna från andra samfund – det har varit en träffpunkt, med den kristna litteraturen att relatera till. Vi har enskilda kunder som berättat om hur mötet med någon i personalen eller med en annan kund betytt mycket för deras utveckling som kristna, eller för att de över huvud taget börjat vandra på den vägen, säger Per.

Ett exempel på vad bokhandeln fått betyda fick han från en kvinna som skrev och berättade hur hennes pappa kallat personalen på Din bok för sina vänner. Pappan, som nyligen avlidit, hade relaterat till personalen som några han kände, trots att han egentligen bara pratat i telefon med dem.

– Jag tror det beror på att de böcker vi har fått sälja har så bra innehåll, så det har funnits mycket att knyta an till när man pratat, konstaterar Per, som vet precis vem av alla kunder som kvinnan åsyftade.

Men det är inte bara kunderna som uppskattat butiken – Per kallar detta för sitt “drömjobb” och något han verkligen brunnit för.

– Det är klart att det på något sätt blivit mitt livsverk, tillsammans med många andra förstås. Jag är i grunden ingen affärsman, men jag har älskat att jobba med så djupt meningsfulla varor. En bok kan vara livsförvandlande. Hade inte hyran rusat upp så hade jag inte tvekat en dag att fortsätta jobba, och då har vi ändå långa dagar och jobbar sex dagar i veckan. Allt det överskuggas av glädjen i bokhandeln.

Framöver hoppas Per att få mer tid att själva ta del av utbudet av kristen litteratur. Han kommer härefter att jobba som ekonom inom Svenska kyrkan i Mölndal. Hans hustru Ingrid, som också arbetat i butiken, vill fortsätta jobba med böcker och läsning, men nu inom sin profession som bibliotekarie. Bengt Tonnvik som varit anställd i många år blir nu pensionär - lite tidigare än nödvändigt.

Hur tror du det kommer märkas att butiken försvinner?

– Jag är rädd för att den kristna boken och rösten blir mer osynlig i samhället. Som kristna kan vi alltid hitta böcker ändå, men just dessa mötesplatser tror jag att vi behöver. En del av dem som kommer in här har häpnat över hur mycket kvalitetsmässig kristen litteratur det finns – det är positivt att kunna visa upp det, man kan inte få en sådan känsla på så många ställen nu.

---

Fakta: Kristna boklådor

  • När Din bok i Göteborg lägger ned finns några större boklådor med ett bredare utbud av kristen litteratur kvar: Duvan i Piteå, Nya Musik i Jönköping, Arken i Lund och Uppsala, Pergamus i Ängelholm och Proklama i Stockholm.
  • Det finns dessutom ett antal katolska butiker, som Lilla Therese i Göteborg och Katolsk bokhandel i Stockholm. Därutöver finns flera mindre försäljningsställen på olika platser över landet med kristen litteratur.

---

Fler artiklar för dig