Kultur

Svenska kyrkan omfamnar årets teman på Bokmässan

Litterär gudstjänst med Mikael Wiehe, samtal med syster Sophie och artisten Eva Dahlgren - nu är årets program släppt

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg. Med egen scen och med en mängd inbjudna talare. I år gläds man över att få mötas fysiskt på plats.

När Svenska kyrkan bjuder in till sitt program “Se människan” är det med en salig blandning av artister, präster, författare och andra. Sammanlagt bjuds det på ett 70-tal föreläsningar och seminarier under de fyra dagar som Bokmässan pågår, den 38:e i ordningen.

Bland författarna syns Charlotte Rørth, som Dagen tidigare skrivit om, som talar utifrån sin bok Allt jag inte vill tiga om - om att förlora sin son, om övergrepp, om att föda och vara mamma. Men också om att bli betraktad av Jesus själv med en blick som övergår allt hon tidigare upplevt. Hon intervjuas av Kerstin Dillmar, präst på Sigtunastiftelsen.

Prästen Camilla Lif medverkar också, i ett samtal om dödens återkomst, i form av pandemi, krig och klimatförändringar. Hon har skrivit ett kapitel i antologin Dödens återkomst, som Mikael Kurkiala är redaktör för.

Sommaren 2020 var prästen Camilla Lif Sommarvärd i P1 på Sveriges Radio.

Bland artisterna syns Eva Dahlgren, som gett ut boken Instrumenten - Memoarer under konstruktion, där hon berättar om sin barndom, om resor, familj och mat. Fotografierna i boken har hon själv tagit. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling i Göteborg.

Även musikern Mikael Wiehe dyker upp, i en så kallad litterär gudstjänst som hålls på söndagen. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde Halmstads församling och har temat klimat.

Klimattemat är ett område där Svenska kyrkan har ett starkt och långvarigt engagemang så det passar aktören bra att det är ett av årets teman på mässan. Aktivisten Greta Thunberg, Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning och kardinal Peter Turkson, Vatikanens talesperson i klimatfrågor är några av de gäster som kommer med anledning av detta.

Mikael Ringlander är programansvarig för Kultursamverkan i Svenska kyrkan och bekräftar att årets teman passar Svenska kyrkan som boken i hyllan.

– Klimattemat är vi stora på med tanke på både biskoparnas klimatbrev och påvens encyklika. Sydafrika har vi haft relationer med ända sedan 1876. Under apartheidtiden så var relationen väldigt omfattande. Desmond Tutu hade Sverige som en plats dit han kunde åka för återhämtning, säger Mikael Ringlander till Kyrkans tidning.

Och Desmond Tutu, den sydafrikanske kyrkoledaren som dog i slutet av förra året, kommer att uppmärksammas på årets bokmässa. I Göteborgs domkyrka premiärvisas nämligen A tree has fallen - remembering Archbishop Desmond Tutu - en dokumentär av Marika Griehsel. I filmen medverkar bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och den svenska läkaren i Sydafrika Ingrid le Roux.

Mikael Ringlander konstaterar att med sammanlagt ett 50-tal särskilt inbjudna gäster och runt 20 planerade seminarier blir Svenska kyrkan en av de stora aktörerna på årets Bokmässa.

– Vi har haft en värdefull digital närvaro under två år. Men det direkta mötet mellan människor är oslagbart och vi längtar nu efter och hoppas på en riktig folkfest i höst, säger han.

Kvinnlig författare

---

Fakta: Bokmässan 2022

  • Hålls 22 till 25 september på Svenska mässan i Göteborg.
  • Förra året var den digital, liksom för två år sedan, men i år är besökare välkomna att delta på plats.
  • Årets teman är Sydafrika, Klimat och, extrainsatt, Röster från Ukraina.
  • Det blir totalt 320 seminarier och 841 författare varav 90 är utomnordiska gäster.

---

Fler artiklar för dig