Kultur

Linda Bergling: Jag har bett om förlåtelse till Ulf och Birgitta Ekman

Grundaren av församlingen Arken: Jesus har ”lagt en varm och stor kärlek i mitt hjärta till Katolska kyrkan”

När Ulf Ekman klev av som pastor för Livets ord för att konvertera till Katolska kyrkan var Linda Bergling en av dem som höjde en kritisk röst. Hon skrev bland annat ett debattinlägg i Dagen om saken. I dag är hennes attityd en helt annan, menar hon.
– Mycket har berott på låsningar i mitt inre, säger Linda Bergling.

I ett inlägg på Instagram lade Linda Bergling, grundare och pastor i den fristående församlingen Arken i Kungsängen, ut en bild på sig tillsammans med Ulf och Birgitta Ekman. I inlägget skriver hon om att Jesus nu “lagt en varm och stor kärlek i mitt hjärta till Katolska kyrkan” och att hon för första gången varit på en katolsk mässa.

– Gud har dragit i mig och närmat sig mig hela hösten – det handlar om timmar i sträck när jag varit inför Guds ansikte, säger hon till Dagen om det som hänt.

– Jag fick liksom se mitt eget hjärta och jag såg något där som inte var välbehagligt inför Herren. Det fanns en attityd där som inte var bra och som kan hänga ihop med Ulf och Birgittas konversion. Gud sa att jag hade en arrogans, en kärlekslöshet och en hårdhet. Men under hösten har jag haft en stark kärleksuppenbarelse som förvandlat min attityd mot mina älskade vänner och även fördjupat min kärlek till Kristi kropp.

Linda Bergling har sedan ungdomsåren varit god vän med framför allt Birgitta Ekman, som fann den kristna tron samtidigt som hon. Linda har också rest en hel del med Birgittas pappa under 1970-talet, berättar hon. Men i samband med makarnas konversion tog relationen en ny vändning.

– Det var som att den bröts av. Det var bara så för mig, att jag är så impregnerad i skillnaden mellan protestantisk tro och katolsk, det var vi alla. Jag var väldigt avståndstagande till att de tog det här steget, medger Linda Bergling.

Men under hösten hände som sagt något i hennes inre och en ny, stark kärlek växte fram.

– Jag fick en sådan otrolig kärlek, den bara slog in i mitt hjärta. Organisationen och det inre livet i Katolska kyrkan känner jag inte till, jag är inte påläst inom detta område. Det är kärleken till katoliker jag har upplevt, som har kommit genom den helige Ande.

Inför påskdagarna i år tog hon därför kontakt med makarna Ekman, för att fråga om hon fick följa med dem till deras kyrka. Hon bad dem också om förlåtelse för sin tidigare hårda attityd mot deras vägval.

I Instagraminlägget från skärtorsdagen skrev hon:

“Jag är så glad över att våra hjärtan, mitt och Ulf och Birgittas har förenats igen. De är mina käraste vänner. Mycket har berott på låsningar i mitt inre. Det är konstigt, men nu känns det som om det bara gått en enda dag. Jesus har lagt en varm och stor kärlek i mitt hjärta till Katolska kyrkan. I kväll var jag för första gången i en mässa.”

I kommentarerna under inlägget är det många som uttrycker sin glädje över den nyfunna vänskapen, men där finns också några personer som uttrycker besvikelse över att Linda Bergling inte längre tar avstånd från Katolska kyrkan.

Vad säger du till dem?

– Jag kan inte ta avstånd från kärleken. Jag är troende och älskar Jesus. Sen kan man ha olika åsikter, om dop, om församlingsgemenskap och annat, men kärleken måste stå ovanför allt. Arrogans och hårdhet behagar inte Gud. Det stoppar ett flöde från Guds hjärta. Det måste finnas en kärlek som är större än våra olika samfund.

Hur reagerade Ekmans på ditt förlåt?

– Jag tror de blev ganska förvånade, men jag berättade om det starka mötet med Jesus. Jag satt och grät med dem. Det hade inte att göra med de val de gjort utan det handlar mer om mitt hjärta. Det fanns så mycket hårdhet och det måste på något sätt smälta bort.

---

Fakta: Linda Bergling

  • Leder tillsammans med sin man Gunnar den fristående församlingen Arken i Kungsängen, som fokuserar mycket på helande, bön, retreater och driver bibelskola.
  • Ska till hösten bland annat undervisa präster och diakoner i Svenska kyrkan på Åh stiftsgård, om vad som skiljer österländsk andlighet från kristen tro, och om “den inre bönen”, som hon skrivit bok om.

---

Fler artiklar för dig