Kultur

Oväntade besök på Nyhemsveckan genom åren

Ärkebiskopens kommande besök på Nyhem sommaren 2022 har lett till diskussioner - Dagen listar fler omtalade besök genom åren

På en kristen sommarkonferens kan allt ske. Åtminstone händer det att oväntade personer dyker upp. Med anledning av ärkebiskop Antje Jackeléns kommande besök på pingströrelsens stora konferens listar Dagen några andra oväntade besök bland de västgötska tallarna.
Pete Greig på Nyhemsveckan 1999.

Brittiske Pete Greig predikade och bad om tänder av guld, 1999

Som en av talarna detta år hade man bjudit in pastorn Pete Greig från Chichester i England. I dag leder han en stor bönerörelse, men vid den här tiden hade han ett särskilt fokus på att be för människors tänder. Han hade nämligen hört talas om flera som fått sina tänder lagade genom förbön, och uppmuntrade Nyhemsbesökarna att lägga händerna på sina käkar och be. Flera vittnade om att det glimmade till som av guld i munnen hos bänkgrannarna, och detta sågs som inget mindre än ett mirakel.

– Det går inte att förklara. Men jag är övertygad om att detta är från Gud. Jag såg vad jag såg, och det glimmade, sa en av de deltagande till Dagens reporter Ann Jonsson.

Deltagaren backade sedan från sitt uttalande om att det skulle ha rört sig om ett mirakel, eftersom de Nyhemsbesökare som uppsökt tandläkare efteråt fått bekräftat att varken lagningar eller tänder ändrat karaktär.

Kungen och drottningen på Nyhemsveckan 2007.

Kungaparets visit, 2007

Trots stora predikanter och talare är det svårt att hitta mer prominenta gäster än kungaparet som besökte området sommaren 2007. Anledningen var att pingströrelsen firade 100 år i Sverige och kungen hade fått i uppgift att jubileumstala. Så här lät det i inledningen av Dagens rapportering: “Kungaparet kom in i tältet tätt följda av säkerhetsvakter och några ledande personer i Pingströrelsen, bland dem Sten-Gunnar Hedin, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.”

I talet framhöll kungen sedan folkrörelsernas viktiga roll i samhället, och att de första pingstledarna ofta visade sig vara “starka personligheter som visade prov på djupt engagemang”. Han avslutade talet med att önska pingströrelsen och dess medlemmar sina varmaste gratulationer och en skön sommar.

Hans Weichbrodt, Ulf Ekman och Jack-Tommy Ardenfors.

Ulf Ekman predikar, 2007 och 2008

Livets ords huvudpastor och tillika grundare Ulf Ekman syntes sällan på pingströrelsens sammankomster vid den här tiden. Under flera årtionden var de ekumeniska relationerna mellan trosrörelsen och övriga samfund frostiga. Men vid den här tiden hade de börjat tina upp. Det var därför en del som höjde på ögonbrynen när Ekman stod med som en av talarna vid en så kallad “triologpredikan” där även Jack-Tommy Ardenfors, pingstpastor, och Hans Weichbrodt, inspiratör för Oasrörelsen, predikade.

Ulf Ekman predikar på Nyhemsveckan 2008.

Året därpå var Ulf Ekman en av huvudtalarna under konferensen vilket ledde till debattinlägg i Dagen. Där skrev en person att deltagandet väckte “stor förvåning och oro” eftersom pastorn enligt skribenten “varit initiativtagare och tillskyndare av splittring inom vår egen rörelse”. Skribenten hade hoppats på en dialog i stället för “ytliga, populistiska och offentliga manifestationer” som detta tolkades som.

Carola på Nyhemskonferensen

Carola uppträder, 2016

Under sommaren för sex år sedan firade pingströrelsens stora konferens 100 år och då slog man på stort. För att fullborda firandet som pågick under hela lördagen fyllde artisten Carola Häggkvist Nyhemshallen till i princip sista stolsplats. En helt klart värdig avslutning, enligt Marcus Ardenfors, ordförande i programkommittén på Nyhemsveckan.

Carola på Nyhemveckan.

– Det var väldigt roligt, en riktigt välfylld Nyhemshall som fick fira hundra år tillsammans. Hela helgen har varit makalöst bra, vi är tacksamma till alla som kom och framförallt tacksamma till Jesus. Efter 100 år fortsätter Nyhem att utvecklas och det känns jättebra, sa han då.

Carola uppträdde även på Nyhemsveckan 2004.

Ebba Busch.

Ebba Busch promenerar bland tallarna, under valåret 2018

När KD-ledaren strövade runt en måndag på Nyhemsveckan blev hon uppmärksammad av många. Enligt egen utsago var hon där för att fira gudstjänst, något hon hoppats få göra tillsammans med sin familj, men att det inte gick att lösa.

– Tanken var att komma och få ett litet break, men så fungerade inte det vare sig för familjen eller för jobbet, men då kände jag att jag smiter iväg en liten stund i stället och får lite påfyllnad i gudstjänsten i alla fall, sa hon till Dagens reporter.

Ebba Busch berättade att hon varit på Nyhemsveckan många gånger tidigare, under barn- och ungdomsåren. Detta var dock första gången som partiledare. Partiets popularitet visade sig öka den sommaren - om det hade med Nyhemsbesöket eller inte att göra får vi låta vara osagt.

---

Fakta: Nyhemsveckan

  • Pingströrelsens stora sommarkonferens i södra Sverige.
  • Arrangeras av Föreningen Nyhemsveckan och pågår i år den 17–26 juni.
  • Tema: För en ny tid.
  • Talare: Daniel Alm, Olof Edsinger, Angela Gaeta (Österrike), Øystein Gjerme (Norge), Ruth Hasselgren, Antje Jackelén, Ellen Lorentzon, Joakim Lundqvist med flera.

---

Fler artiklar för dig