Kultur

“Det är inget jag blivit rik på i ekonomisk mening”

Tomas Hagenfors säljer sitt livsverk - förlaget Tomsing

I över 30 år har Tomas Hagenfors drivit förlaget Tomsing. Men nu är den resan över. Från 1 juni tar barnskivor.se över företaget. Och Tomas, 71, kan äntligen bli pensionär på riktigt.

Då och då dyker Tomas Hagenfors upp på Dagenredaktionen. Medan andra förlag postar sina boknyheter och hoppas att de ska sticka ut i bokskörden, tar Hagenfors tillfället i akt att få ett personligt möte. Ibland presenterar han en ny Munken och Kulan-bok, andra gånger har han med sig senaste utgåvan i förlagets matematik– och teknikserie. Varje gång är han lika entusiastisk: “Den här boken tror vi mycket på”.

Tomas Hagenfors. Kompositör, sångtextförfattare, sångare, musikförläggare och lärare.

Nu har han åter åkt från hemmet i Hallsberg till Stockholm. Han har marknadsfört nya material på Förskoledagarna i Stockholm och passar på att mellanlanda på Dagenredaktionen – för sista gången som Tomsing-representant. Företaget som han drivit i 31 år har han nu sålt. På frågan om det känns vemodigt, svarar han snabbt:

– Inte alls! Det känns bara skönt och roligt. Och jag har stort förtroende för Emmanuel som tar över.

Emmanuel Hyllerud äger företagsgruppen Life Change Business som främst är kända för barnskivor.se som säljer musik, böcker och prylar med kristet budskap. Nu infogas alltså Tomsings verksamhet i deras företag.

– Emmanuel har många bra idéer och dessutom samma vision som vi. Och de är också en sångarfamilj!

Tomas Hagenfors och Emmanuel Hyllerud (som har tagit över Tomsing).

Det var just med sången i den egna familjen som Tomsing startade för 31 år sedan. Tomas och hans fru Ingela hade börjat sjunga och spela i kyrkor tillsammans med sina barn Linnea, Julia och Gabriel och i takt med att publiken växte, kom fler och fler förfrågningar om att få musiken utgiven. Tomas och Ingela startade företaget Tomsing (Tom efter Tomas och ing efter Ingela) för att spela in och distribuera de egna låtarna.

Tomas Hagenfors. Kompositör, sångtextförfattare, sångare, musikförläggare och lärare.

I den första Tomsingkatalogen från 1991 finns en svartvit bild på familjen, tillsammans med en lista över de fem kassettbanden som fanns till försäljning. Tomas lägger den på bordet mellan oss och pekar sedan på kontrasten mot årets katalog.

– Titta, nu har vi 400 produkter!

Genom åren har Tomsings verksamhet växt organiskt utifrån de behov som funnits. Tomas har översatt musikaler från norska, gett ut noter och musik. När han fick nys om att Åke Samuelsson gjort succé på Hönökonferensen med sina barnmöten om Munken och Kulan, redigerade han inspelningarna och gav ut på cd-skivor. När cd-skivor var på väg bort, växlade förlaget över till barnlitteratur.

– Jag tycker att jag har hängt med ganska bra i utvecklingen, men nu är nästa steg det digitala, och där är jag inte riktigt bekväm. Jag använder inte Facebook, till exempel.

Vad tror du har varit din styrka som företagare?

Efter en viss tvekan säger Tomas:

– Min fru brukar säga att jag är “tröttsamt energisk”, så kanske stämmer det. Men jag har aldrig haft någon strategi “Om 10 år ska vi vara där”, utan jag har bara gått in genom dörrar som har öppnats.

Jag får intrycket av dig att du är frimodig?

Tomas och Ingela Hagenfors

– Jo, jag är nog ganska orädd. Jag gillar att testa nya saker och är inte rädd att säga min mening.

Tomas härleder den egenskapen till året i USA där han var utbytesstudent som tonåring. Mentaliteten att våga ta för sig, smittade av sig på honom. Dessutom har han att brås på: farfar var företagare och morfar var missionsföreståndare.

Tomas egen pappa dog när Tomas bara var ett år gammal, men han adopterades av Berthil Paulson, som gifte sig med hans mamma Britt. Paulson var välkänd evangelist och förknippas med väckelser över hela landet främst under 1950- och 1960-talet.

– Jag ser Berthil som min pappa. Genom honom fick jag en stark förankring i frikyrkan och i tron.

Vad har tron betytt för dig?

– Den har gett inriktning åt hela mitt liv. Och utan den hade jag aldrig startat ett sådant här företag, säger Tomas och blickar mot Tomsing-katalogerna som ligger på bordet mellan oss.

Han sticker dock inte under stol med att företagandet också varit förknippat med utmaningar. Ibland har han suckat över momsdeklarationen och frågat sig själv: Varför håller jag på med det här?

– Det har varit svårt att få tiden att räcka till. Jag har inte kunnat försörja mig på företaget och aldrig tagit ut någon lön, så jag har nästan alltid haft ett lärarjobb vid sidan av. Tomsing är ingenting jag har blivit rik på, rent ekonomiskt.

– Men det känns helt ok. Det viktigaste är att det gått runt, och att jag har kunnat glädja många med vår musik och våra böcker.

Tomas är själv kompositör och har sett som sin livsuppgift att kombinera musik med hög kvalitet med ett kristet budskap. En av Tomas förebilder i början var Ingemar Olsson.

Genom åren är det flera artister som velat ge ut sin musik på Tomsing förlag, men ibland har Tomas kristna övertygelse satt gränser för vilken musik han vill ge ut, berättar han.

– Vi har fått in punklåtar med texter som ungefär går ut på att “krossa, krossa” och då har jag behövt säga nej.

Tomas Hagenfors. Kompositör, sångtextförfattare, sångare, musikförläggare och lärare.

Från och med 1 juni övergår Tomsing till Barnskivor.se och Tomas Hagenfors kan äntligen bli pensionär. Han har velat ta steget i flera år och nu var tajmingen rätt. Framöver ska han ägna sig åt sin nya hobby: släktforskning.

Innan han lämnar Dagenredaktionen sticker han till mig en boknyhet från Tomsing förlag: Resan till Ballonglandet.

– Den här tror vi mycket på.


---

Fakta: Tomas Hagenfors

Ålder: 71.

Familj: Gift med Ingela. Tre barn, sju barnbarn.

Bor: Hallsberg.

Gör: Kompositör, sångtextförfattare, sångare, musikförläggare och lärare. Femfaldig svensk mästare i luffarschack och politiker i Hallsbergs kommun för Kristdemokraterna.

Aktuell: Säljer sitt företag Tomsing till Barnskivor.se.

---

Fler artiklar för dig