Kultur

Klassiska världsmusiker ger kyrkkonsert för Ukraina

Initiativtagaren: I det här läget skäms jag inte för att säga att det är pengar som behövs

Under fredagskvällen fylls S:ta Eugenia kyrka i Stockholm av klassisk musik till stöd för Ukraina. Det är församlingsmedlemmen och pianisten Matti Hirvonen som bjudit in bland andra sopranen och hovsångerskan Hillevi Martinpelto. Medverkar gör även skådespelerskan Stina Ekblad som kommer att läsa dikter under kvällen.

Pianisten Matti Hirvonen drabbades av nöden i Ukraina och bestämde sig för att fråga några musikvänner om de kunde göra något för att hjälpa till och samla in pengar.

– Jag frågade mig som många andra, vad har jag att bidra med i detta? Jag spelar piano och så har jag ju en massa andra kompisar som sjunger och spelar. Så jag frågade dem och sedan är jag ju medlem i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm och frågade dem om vi kunde ha en stödkonsert för Ukraina där och alla tackade ja i princip direkt, berättar han.

Hirvonens musikervänner är inte vilket kompisgäng som helst utan internationella världsnamn inom den klassiska musiken som sopranen och hovsångerskan Hillevi Martinpelto, cellisten Jakob Koranyi och mezzosopranen Kristina Hammarström. Under kvällen blir det även bön, ledd av kyrkoherden Dominik Terstriep. Dessutom kommer skådespelaren och bibelrecitatören Stina Ekblad att läsa dikter.

– Det är en fantastisk laguppställning och det har varit rörande att se hur positiva alla varit till att hjälpa till för en god sak. Förutom alla de medverkande har även pianotillverkaren Steinway ställt upp med en jättefin flygel som står till vårt förfogande under kvällen, berättar Matti Hirvonen.

Han beskriver fredagskvällens en och en halv timme långa konsertprogram som stämningsfullt och vilsamt.

– Det är ganska fritt för de medverkande att välja vad de vill framföra, men det kommer inte att vara något krävande program utan en finstämd konsert med några av de främsta förmågorna vi har inom klassisk musik.

Vilka förhoppningar har du inför konserten?

– I det här läget skäms jag inte för att säga att det är pengar som behövs. Det spelar ingen roll om kriget skulle sluta i morgon, behoven i Ukraina är redan nu enorma. Det är ju fri enté på konserten, så det är bara för alla som vill att komma dit och att vara generösa. Vi kan alla göra något för att bidra, säger Matti Hirvonen.

---

Fakta: De medverkar i stödkonserten för Ukraina i S:ta Eugenia kyrka

  • Matti Hirvonen (piano).
  • Hillevi Martinpelto (sopran).
  • Kristina Hammarström (mezzosopran).
  • Jeremy Carpenter (baryton).
  • Cecilia Zilliacus (violin).
  • Jakob Koranyi (cello).
  • Bengt Rosengren (oboe).
  • Stina Ekblad (skådespelare)
  • Dominik Terstriep (kyrkoherde)

---

Fler artiklar för dig