Kultur

Anders Sjöbergs hus blev mest populära på Hemnet

Den tidigare prästen och nyblivne pastorn Anders Sjöbergs stora lantliga gård utanför Sandviken blev mest klickade objektet i Gästrikland

Med flera välbevarade boningshus och sjönära tomt har gården, med anor från 1800-talet, dragit blickarna till sig. Anders Sjöbergs hus är just nu hetas på Hemnet i hela Gästrikland.
– Jag hoppas näste ägare ska få glädjas på samma sätt som vi gjort där, säger Sjöberg till Dagen.

Dagen har tidigare berättat om att Israelkännaren och den tidigare prästen Anders Sjöberg nyligen bytt samfund, från Svenska kyrkan till Equmeniakyrkan. I samband med det nya klivet är det även dags att sälja bostaden som varit Anders hem sedan 1998.

– Jag säger som Predikaren; ”allt har sin tid”. Huset har betytt mycket, men nu går livet vidare, konstaterar Anders Sjöberg när Dagen når honom under en av hans Israelresor.

– Det har varit en Guds gåva att få bo där och jag hoppas att någon får ta över och glädjas på samma sätt som jag gjort där.

Anders Sjöbergs hus.

Anders Sjöberg berättar att han skrivit flera av sina böcker i huset och haft bland andra medarbetarlaget från Johannelunds teologiska högskola och Nordiska missionsrådet på besök genom åren. Det var också tanken när han flyttade in, att huset skulle få vara till välsignelse för fler – en samlingsplats helt enkelt.

– Min pappa hjälpte oss att köpa huset, och han och och hans hustru Ingrid har varit där mycket. Visionen vi hade var att det skulle få vara en plats där människor fick bli uppmuntrade och hjälpta. Det har varit min bön, att den ska ha fått betyda något.

I Hemnets annons, som alltså toppar listan över Gästriklands mest klickade bostadsannonser, står det att gården har ”gemytlig Bullerbykänsla” och ”bevarade detaljer”. Utgångspriset är cirka 2,5 miljoner kronor.

Vem som köper återstår att se, men Anders vet vad han önskar.

– Jag hoppas att det får fortsätta att förvaltas på ett bra sätt, för människors skull.

Anders Sjöbergs hus

Nästa bostad för Anders Sjöberg och hustrun Iréne Kärrbrant blir en tjänstebostad på Donsö, där Anders nya arbetsplats är belägen. Ön kommer att vara basen för paret när de är i Sverige. Annars blir det också en del resor till Israel, även framöver. Tjänstebostaden ser Anders som något tillfälligt, till dess de hittar något eget.

Vad skulle du säga är viktigast i ett hem?

– Att det får vara en plats där man får hämta kraft och finna skydd i. En plats där det får förmedlas glädje och gemenskap till alla som kommer. Jag tror att köksbordet är vår tids vardagsaltare – det är där vi möter varandra med kärlek och försoning, en plats där vi får möta varandra och Gud i vardagen. I hemmet ska vardagslivet med Gud levas.

---

Fakta: Anders Sjöberg

  • Född 1957, teolog, tidigare präst, högskolelektor i Nya testamentet på Johannelunds teologiska högskola och missionsföreståndare för EFS. Nu blivande pastor i Equmeniakyrkan.
  • Flyttar i maj från gården i Storvik till tjänstebostad på Donsö tillsammans med hustrun Iren.

---

Fler artiklar för dig