Kultur

Kiruna kyrka fascinerade SVT:s ”Husdrömmar”-expert

Arkitekten Gert Wingårdh om kyrkan som snart genomgår unik flytt: Det är något andaktsfullt över det hela

Inom tre år kommer Kiruna kyrka att flyttas i ett stycke – något som väckt intresse i hela landet. Nu senast i SVT:s program “Husdrömmar”.

När svenska folket år 2001 skulle utse “Alla tiders bästa byggnad” blev vinnaren Kiruna kyrka. Den faluröda träkyrkan, klädd i kyrspån, som är belägen i en naturpark nära Kiruna centrum, lockar både ortsbor och turister med sin speciella arkitektur.

Ursprungligen var kyrkan en present från gruvbolaget LKAB, men nu är det just gruvan som gör att kyrkan måste flyttas. Malmbrytningen leder till sprickor i marken, vilket får som konsekvens att stora delar av Kiruna om några år kommer att rasa ner i gruvan. Innan dess måste kyrkan få en ny plats.

I senaste avsnittet av “Husdrömmar” besöker arkitekten Gert Wingårdh platsen för att göra sig en bild av hur flytten kommer att se ut. Han förvånas över hur stor kyrkan är: 40 meter lång och 40 meter bred.

Per Esko från LKAB berättar för Wingårdh att man, för att transportera denna jättekoloss, kommer gräva bort granitsockeln som kyrkan står på, palla upp kyrkan med hjälp av domkraft och sedan köra under vagnar som lyfter upp hela ekipaget. Släpvagnarna går både att göra längre och bredare, så man räknar med att bara behöva en vagn.

Flytten, som beräknas realiseras om tre år, kräver mycket förberedelse. Bland annat ska orgeln plockas isär och den kända altartavlan av prins Eugen, tas ned.

När Gert Wingårdh kliver in i den rymliga träkyrkan utbrister han: “Fantastiskt rum! Det är något andaktsfullt över det hela”.


Kiruna kyrka.

En sak som skiljer Kiruna kyrka från andra kyrkor är att den bara innehåller ett enda kors: ett litet träkors på altaret. Övriga utsmyckningar har mer allmänmänskliga konnotationer. De förgyllda bronsgjutna statyerna, utförda av Christian Eriksson, som finns på kyrkans tak föreställer till exempel människor i olika sinnestillstånd: förtvivlan, blyghet, överhet och ödmjukhet.

Det var Hjalmar Lundbohm, LKAB:s dåvarande intendent, som började planera för en kyrkobyggnad i Kiruna. Han gav sedan uppdraget till arkitekten Gustaf Wickman. Kyrkan invigdes den 8 december 1912 av biskop Olof Bergqvist.

Tanken var att kyrkan skulle “se ut som en lappkåta”, vilket i efterhand har kritiserats eftersom initiativtagaren Hjalmar Lundbohm också var en av dem som bidrog både med pengar och kontakter när Rasbiologiska institutets blivande chef Herman Lundborg inledde sina rasbiologiska studier av samer och tornedalsfinnar i Kiruna.

Lundbohm förespråkade också “lapp-ska-vara-lapp”-doktrinen som gick ut på att segregera framför allt de renskötande samerna från den övriga befolkningen, enligt historikern Curt Persson som 2018 kom med en biografi om Lundbohm.

Porten till Kiruna kyrka.

Men detta är ingenting som besökare i Kiruna kyrka får veta. I stället är det arkitekturen, inspirerad av de norska stavkyrkorna, som står i centrum.

Kiruna kyrka är också församlingskyrka i Jukkasjärvi församling och bjuder varje vecka in till gudstjänster och annan verksamhet. Under de två år då flytten ska pågå, kommer kyrkan dock att vara stängd och församlingen kommer att få låna andra lokaler till sina förrättningar, vilket Dagen tidigare rapporterat om.

I “Husdrömmar” frågar sig Gert Wingårdh varför man inte lika gärna skulle kunna bygga en kopia av kyrkan på en annan plats i Kiruna, men kommer fram till att det handlar om trovärdighet – att bevara och vårda något som är över 100 år gammalt. Om kyrkan hade brunnit ner hade man förstås kunnat bygga en ny, men så är inte fallet. Och då är det bättre att genomföra flytten, tycker Wingårdh.

Förberedelserna inför kyrkflytten pågår. Den största utmaningen just nu är att hitta en 40 meter bred väg där man kan transportera hela byggnaden.

---

Fakta: Kiruna kyrka

Kiruna kyrka uppfördes mellan 1909 och 1912 och är ritad av arkitekten Gustaf Wickman.

Kyrkans utseende är inspirerad av de norska kyrkorna. Kyrkan står i en naturpark nära Kiruna centrum och är församlingskyrka i Jukkasjärvi församling i Luleå stift.

Om tre år ska hela den 600 000 kilo tunga kyrkan flyttas.

---

Fler artiklar för dig