Kultur

Hans populära sång kan hamna i nya psalmboken

Ingemar Olsson psalm används ofta vid förrättningar, men den är inte officiellt antagen av kyrkan

Just nu pågår en stor revidering av den svenska psalmboken. I processen ingår att den som vill får skicka in förslag på nya psalmer och sånger som kan komma att ingå i den nya upplagan. En av dem som skickat in förslag är låtskrivaren och artisten Ingemar Olsson.

Tillsammans med “Tryggare kan ingen vara” sägs den vara en av de psalmer som används mest frekvent vid förrättningar som dop, konfirmation och liknande. Sången “Du vet väl om att du är värdefull”, skriven av Ingemar Olsson, är en storfavorit när svenskarna ska välja psalmer. Men hittills har den inte antagits officiellt av Svenska kyrkan utan finns med bara i tillägget till psalmboken.

– Om den nu är en av de mest använda, ja då borde den väl vara med i den nya psalmboken, säger Ingemar Olsson till Dagen.

– Jag har fått enorm feedback på den psalmen genom åren, det är roligt.

Kommer den med är det dock i en något förändrad version. Ingemar Olsson tycker nämligen att den bör sjungas i C-dur och inte i D som den går i nu, i tillägget. Om den sänks en tonart blir den lättare att sjunga, menar kompositören.

Men det är inte bara favoritpsalmen som han skickat in till den öppna brevlåda som tar emot förslagen inför revideringen. Även en text av Dag Hammarskjöld som Ingemar Olsson tonsatt har han sänt in. “Ge mig ett rent sinne” har en refräng med text av Hammarskjöld och två verser av Olsson. Den ingår sedan tidigare i sångboken Ung psalm.

– Jag har ju också gjort en mässa: “Skrik för livet”, vilken är tänkt att användas i kyrkliga sammanhang. Jag brukar annars inte tänka så specifikt när jag skriver låtar – mina sånger är till för människor helt enkelt.

– Men en av sångerna där; “Ledsen, arg och besviken” tror jag är särskilt aktuell just nu. Den skulle vara våldsamt bra att få med, så den tänker jag eventuellt också skicka in som förslag. Det är dessutom en bön, säger Ingemar Olsson och citerar en av raderna:

“Ledsen, arg och besviken ser jag på världen runt omkring. Ledsen, arg och besviken – Gud varför gör du ingenting?”

– Det skulle vara spännande om man vågade ta med den.

Hur ser det ut med spelningar för din del nu?

– Nu börjar det lossna lite mer, annars jobbar jag med framträdanden på Youtube där jag har ett projekt att spela in låtar och lägga ut dem. Jag skriver också på en bok. Men till helgen ska jag till Metodistkyrkan i Halden, Norge. När folk hör av sig och vill att jag ska komma försöker jag se till att göra det.

Den digitala brevlåda där psalmförslagen skickas in kommer vara öppen året ut.

---

Fakta: Ingemar Olssons låtar

  • Du vet väl om att du är värdefull skrevs 1978 och är i dag en av de mest sjungna psalmerna, framför allt på dop. Sedan 2003 finns den med i Verbums tillägg till psalmboken, men är inte officiellt antagen av Svenska kyrkan.
  • Mässan “Skrik för livet” släpptes 1998 och innehåller 18 låtar, bland annat “Låt ditt ljus lysa i mörkret” och “Ledsen, arg och besviken” som nu kan bli ett förslag till den nya psalmboken.

---

Fler artiklar för dig