Kultur

Jonas Gardell och Lisa Nilsson kritiserar Hillsong när de byter lokal

Ser församlingens övertagande av lokalerna som ett tecken på “teaterdöden” i Stockholm

I en text i Expressen Kultur beskriver författaren Jonas Gardell hur teatrar går på knäna efter pandemin, samtidigt som många hyresvärdar nu chockhöjer hyrorna.
I texten får även Hillsongs övertagande av Maximteatern kraftig kritik och artisten Lisa Nilsson skriver upprört om lokalskiftet på sociala medier.

Jonas Gardell har under coronapandemin varit aktiv i debatten om hur kulturlivet drabbats av restriktionerna. I en kulturartikel i Expressen skriver han att krisen inte är över för att restriktionerna försvunnit.

Teatrarnas ekonomi är ansträngd och många hyresvärdar som stått med minskade intäkter under pandemin höjer nu lokalhyrorna. Detta har bland annat fått till följd att Maximteatern i Stockholm, vars hyra enligt Jonas Gardell höjts med 60 procent, inte har råd att ha kvar sina lokaler.

“I dagarna kom så beskedet att Maxim-teatern med sina nästan 600 platser försvinner. Det innebär att det i Stockholm snart bara finns två andra ‘mellanstora’” teaterlokaler kvar: Intiman uppe vid Odenplan och Scala vid Norra Bantorget”. That’s it, skriver Jonas Gardell.

Och Gardell verkar inte nöjd med den verksamhet som i stället kommer att inrymmas i den anrika teaterlokalen på Östermalm.

I texten passar han på att rikta en känga till den nya hyresgästen Hillsong Church, vars ursprung han felaktigt placerar i USA i stället för i Australien.

“Maxim-teatern blir i stället möteslokal för Hillsong, en av de mer pengastadda konservativa kyrkorna från USA som etablerat sig i landet med fart och fläkt och tvivelaktig inställning till homosexuella”, skriver han.

“På sin Facebook-sida tackar Hillsong Jesus. Jag vet inte om vi teaterarbetare och teaterälskare håller med”, fortsätter Jonas Gardell i texten.

Jonas Gardell är numer medlem i Norrmalmskyrkan i centrala Stockholm.

En annan som också reagerat på nyheten att Hillsong tar över Maximteatern är artisten Lisa Nilsson, som hänvisar till Expressenartikeln på sina sociala medier och beskriver församlingens inträde i lokalerna som “Orimligt! Oacceptabelt! Förtvivlat!”.

Den första januari nästa år flyttar Hillsong in i teaterlokalerna. I samband med tillkännagivandet uttryckte pastorn Andreas Nielsen stor lättnad över att ha hittat en permanent lösning efter många års kringflackande i olika lokaler.

– Inför och efter varje söndagsgudstjänst har vi packat upp och ned runt 70 till 100 kubik med utrustning för att få det tekniska att fungera. Utöver det har vi varje vecka tvingats ordna i storleksordningen fyra lokaler för till exempel ungdomssamlingar.

Bilden är ett montage, ett exempel på hur den nya entrén skulle kunna se ut.

– Att vi snart slipper göra på det sättet är en oerhörd lättnad. Det innebär att vi kan lägga ännu större fokus på att nå ännu fler människor med evangelium, sa Andreas Nielsen till Dagen då.

Dagen har varit i kontakt med Andreas Nielsen angående Jonas Gardells artikel i Expressen, men han väljer att avstå från att kommentera.

---

Fler artiklar för dig