Utnyttjande av gratis arbetskraft, andliga övergrepp och hot om straff. Det är några av de berättelser om frikyrkoförsamlingen Stockholm Karisma center, som framkommer i podden “Vinhaggornas hämnd”.
– Vi vill ge plats för de röster som inte fått höras tidigare, säger Annika Eklöf, en av poddledarna, till Dagen.
Stockholm Karisma center grundades 1996 av de två pastorerna Thomas Ardenfors och Sven Almkvist. Nio år senare gick församlingen, som samlade 800 medlemmar som mest, i ekonomisk konkurs.
Än i dag finns det behov av att prata om det som hände, bland tidigare medlemmar, och bland andra som har liknande erfarenheter. Det märks inte minst efter att podden med det medvetet provocerande namnet “Vinhaggornas hämnd”, sänt fem avsnitt som handlar om församlingen Karisma center.
Podden drivs av Amanda Åhall och Annika Eklöf, varav den sistnämnda själv var en del av församlingen under ett par år, då hon dessutom gick bibelskolan.
Som 18-åring kom hon till Stockholm och hittade in till Karisma via vänner. Församlingens stora möten lockade drösar med unga vuxna, så det var ett bra ställe för en nyinflyttad att skapa nya sociala kontakter.
– Jag befann mig i ett paradigmskifte i livet, allting var nytt och jag visste inte vilken vändning livet skulle ta. Här tycktes man alltid ha något på gång, det var liv och rörelse – det var drag – och det fanns dessutom en anonymitet i det som jag tyckte var skön, jag som kommer från en småstad, förklarar Annika Eklöf för Dagen.
Men efter två år som medlem hade Annika fått nog av det hon menar var en skev gudsbild som förmedlades i undervisningen och predikningarna.
I dag anser hon att det i mångt och mycket handlade om framgångsteologi.
– Det målades upp en bild av att om man gjorde rätt inför Gud blev man rik, frisk och hela baletten. Gjorde man däremot fel skulle det gå dåligt och då var det mitt fel eftersom jag inte trodde tillräckligt mycket, säger Annika.
Efter avklarad bibelskola kände sig andligt utbränd och valde att lämna sammanhanget.
[ Andreas Nielsen: Efter Karismakonkursen var förtroendet för mig förbrukat ]
I samband med inspelningen av podden har hon pratat med en mängd tidigare medlemmar, som även de har negativa erfarenheter. Flera av deras berättelser framkommer i podden, och har även fortsatt att diskuteras efteråt.
– Vi vet att det finns olika forum där det här fortsätter att diskuteras, det är många som vill prata om vad de varit med om.
– Den överväldigande responsen vi fått efter avsnitten handlar om tacksamhet över att det lyfts, att det inte tystas ner. Förutom Dagens artikelserie från 2008 har det varit väldigt tyst om Karisma, säger hon.
Många av dem vi pratat med återkommer till att man inte fick kritisera eller säga emot.
— Annika Eklöf
[ Dokument: Stockholm karisma centers uppgång och fall (2008) ]
Vittnesmålen från tidigare medlemmar handlar om allt ifrån hur pastorerna sattes på piedestal, om de profetiska tilltalen som inte sällan pekade ut enskilda människor och skuldbelade dem, och till de höga förväntningarna som fanns av att ge, av sin tid och av sina pengar.
– Jag har blivit väldigt berörd av de berättelser som jag fått ta del av. Det är otroligt att människor kan gå igenom vissa av de här sakerna, som att ha blivit utnyttjade, ekonomiskt och arbetskraftsmässigt, under flera års tid, och ännu stå på benen i dag. Jag hoppas att podden får ge någon typ av upprättelse, att vi åtminstone får visa att det finns någon som tar deras upplevelser i församlingsmiljön på allvar.
Även om upplevelserna från församlingen skiljer sig åt kan Annika se vissa gemensamma nämnare för de vittnesmål hon tagit del av:
– Många av dem vi pratat med återkommer till att man inte fick kritisera eller säga emot ledarna. Då kunde man få en rejäl utskällning, eller på annat sätt få veta att det inte lämpade sig att ifrågasätta, menar hon.
– Det handlar om maktmissbruk genom att andliga, ekonomiska, fysiska och psykiska övergrepp begicks på människor. En del som kom därifrån utvecklade posttraumatiskt stressyndrom, säger Annika Eklöf.
Det var 17 år sedan församlingen lades ner – varför tror du att det fortfarande finns behov av att prata om vad som hände?
– Det tar tid för traumatiserade människor att berätta, speciellt när det handlar om andliga trauman, tror jag. Det är så inpräntat att kritik och förtal skulle leda till sjukdom och ekonomisk förbannelse, därför har en del haft svårt att berätta. En annan aspekt tror jag handlar om att mordet i Knutby hände ungefär samtidigt som församlingen lade ner, det gjorde att detta kom i skymundan.
[ Karismas grundare Thomas Ardenfors om tiden med församlingen ]
Sedan Amanda Åhall och Annika Eklöf startade sin podd i juli förra året har de tagit upp olika fenomen inom kristenheten och framför allt frikyrkligheten. De använder en stor dos humor för att ta sig an svåra ämnen. Men det finns också ett djupare syfte.
– Det är faktiskt en hel del ledare inom kyrkan som hör av sig och säger att de lyssnar, och det är nånting som jag blir väldigt glad för, att det ändå finns människor där ute som är öppna för en förändring. Då finns det hopp – det är inte stendött, säger Annika Eklöf.
---
Fakta: Stockholm Karisma center
- Frikyrklig församling som grundades 1996 av pastorerna Thomas Ardenfors och Sven Almkvist.
- Senare kom även Andreas Nielsen och Mattias Lekardal in som pastorer.
- Man ville vara “kyrkan som aldrig sover” med bland annat ett Dreamcenter, en ungdomsgård och omsorgsverksamheten Karisma Care.
- 2005 hann den ekonomiska verkligheten ifatt kyrkan, som vid sin topp hade haft 800 medlemmar, och konkursen var ett faktum. Skulderna uppgick till över 12 miljoner kronor.
---