Kultur

Dokumentär om Roland Utbult vill lyfta trons positiva kraft

Skulle skildra sorgen efter hustruns död - blev ett personporträtt med humor och mycket musik

På söndag har filmen ”Roland Utbult - Jag kommer som jag är” premiär på Kulturen i Vårgårda. Filmaren Stefan Quinths grundtanke var att skildra hur man går vidare efter att ha förlorat sin livskamrat.
– Men jag upptäckte att detta var en väldigt kul kille, så vi gjorde ett personporträtt i stället.

Som artist och musiker har han bland annat skapat sångerna “Till vår Gud” och “Då ska glädjen bryta fram”. Som riksdagspolitiker för Kristdemokraterna överraskade Roland Utbult tv-tittarna genom att sjunga fram sitt budskap i plenisalen. Kanske är det inte alls märkligt att filmaren Stefan Quinth såg potentialen i att göra en långfilm om denne 70-åring från Öckerö.

Filmaren berättar att han mötte Utbult av en tillfällighet i början av 2000-talet. Då jobbade Quinth med filmen “Min vän Elsa” om Elsa Lund som förlorade 31 år av sitt liv på institution för “sinnesslöa”.

– Roland hade också fascinerats av hennes berättelse och spelat in en sång som han undrade om vi ville ha med i filmen. Där började en vänskap, berättar Stefan Quinth.

från film

– En tid senare såg jag på Facebook att hans hustru insjuknat i cancer och jag följde hans resa genom det han skrev. Det slog mig att jag ville göra en film om sorgearbetet, om hur man kan försöka gå vidare. Men när vi väl började spela in och jag lärde känna honom förstod jag att detta är en väldigt kul kille, med många historier att berätta. Så vi gjorde ett personporträtt i stället.

Under fyra års tid har Stefan Quinth och filmteamet jobbat med inspelningen och nu på söndag är det premiär. Därefter följer en turné med nedslag på olika platser i landet, där filmen kommer att visas och Roland Utbult uppträda.

Även om titelpersonen är både rutinerad politiker och troende kristen är syftet med filmen varken att skildra partipolitik eller bli “för religiös”, menar Stefan. Men den har ett tydligt budskap.

– Jag vill att så många som möjligt ska få se det positiva med att en människa har en stark tro. Jag hoppas att detta kan bli en motvikt till allt negativt som visas på film och tv, både om kristen tro, men också om annat.

makar

Genom åren har Stefan Quinth sålt många av sina filmer till SVT. Denna kommer han också att visa för dem, men vet risken med att skildra kristen tro i positiv mening.

– Nämner du namnet Jesus för många gånger, då går den inte att visa, det är så känsligt. Men de stora kostnaderna för filmen kommer ändå täckas när vi är ute och visar den för alla som vill se den, och höra Roland sjunga.

riksdagspolitiker

Vad säger Roland själv om den färdiga filmen?

– Han har fått se lite grann, men helheten blir först på söndag. Då blir det föreställning med hemliga gäster och många upptåg som händer. Jag tycker det känns viktigt att få förmedla glädje och framtidstro – det finns i den här filmen.

---

Fakta: Roland Utbult – Jag kommer som jag är

  • 1,5 timme lång dokumentär om politikern, sångaren och personen Roland Utbult.
  • Filmen har premiär den 27 februari klockan 15 på Kulturen i Vårgårda.
  • Skapad av filmaren, producenten och ägare av Camera Q, Stefan Quinth, som tidigare gjort bland annat “Min vän Elsa”, (en av de mest reprisönskade filmerna på SVT), “Min farfar var hövding” och “Det röda folket”.
  • I filmen medverkar bland andra tidigare KD-ledaren Alf Svensson och Dagenjournalisten Urban Thoms.

---

Fler artiklar för dig