Kultur

Carola drev på för vaccinpass - ångrar det i dag

Sångerskan: Påminner om tidens tecken inför sluttiden

Carola Häggkvist var tidigare en varm förespråkare för att snabbt införa vaccinpass för kulturevenemang. Nu skriver sångerskan på Instagram att hon bytt åsikt och ifrågasätter om vaccinpass verkligen var en bra idé.
“Jag vill ju inte vara en del av polariseringen i samhället”, skriver hon.

Tillsammans med kulturpersonligheter som Jonas Gardell och Lisa Nilsson har Carola Häggkvist varit en av de artister som engagerat sig tydligast i frågan om hur coronapandemin drabbat kulturbranschen. Efter beskedet om hävda restriktionerna från den nionde februari skriver hon dock på Instagram att hon omvärderat en del av det hon tidigare sagt.

“Med facit i hand så kan jag i dag ibland ifrågasätta min egna ståndpunkt kring själva förfarandet av vaccineringen under pågående pandemi”, skriver hon.

Jag har även gått en längre tid o känt en ovisshet kring det med om tillfälliga vaccinpass ens var bra.

Carola Häggkvist uttrycker även förståelse för att det kan finnas anledningar att inte vilja vaccinera sig alls.

“Jag har nära släktingar som valt att inte vaccinera sig av olika anledningar. Det finns flera personliga skäl som inte gör dem till själviska medborgare.”

Artisten var tidigare en aktiv förespråkare för införandet av vaccinpass. Bland annat debatterade hon frågan i P1 Morgon i september mot socialminister Lena Hallengren. Nu skriver dock Carola Häggkvist att hon börjat tvivla på huruvida det var klokt att införa vaccinpass och hon menar att vaccinpasset för tankarna både till dystopiska science fiction-filmer samt till det som i kristen terminologi brukar kallas för den yttersta tiden.

“Jag har även gått en längre tid och känt en ovisshet kring det med om tillfälliga vaccinpass ens var bra? Hellre PCR-bevis. Jag vill ju inte vara en del av polariseringen i samhället. Att folk ska ställa sig i ledet med nummer och pass … och de som inte gör det blir utanför. Det påminner både om otäcka sci-fi filmer och tidens tecken inför sluttiden”, skriver sångerskan på sitt Instagram-konto.

Bland följarna har dock inte inlägget rönt bara hyllningskörer utan även en del kritik.

“Jag blir chockad av det här inlägget”, skriver en följare.

“Jag lever i tron att merparten av befolkningen genom sin vaccinering har gett oss dagens förutsättning för att restriktionerna lättar. Att de flesta klarar av omikron tack vare vår vaccinering”, skriver en annan.

Dagen har tidigare skrivit mycket om frågan om vaccinpassen. Dagens opinionsredaktör Frida Park välkomnar att fler offentliga röster hörs i debatten, men känner sig samtidigt kluven till hur Carola Häggkvist kopplar samman frågan om vaccinpass med Bibelns tal om den sista tiden.

Frida Park, opinionsredaktör

– Det är positivt att fler personer engagerar sig i frågan om det intrång i individens frihet som vaccinpass kan innebära, samtidigt är det viktigt att inte spä onödig oro kring själva vaccinet genom till exempel vaga eskatologiska kopplingar. Vi måste kunna prata om det Bibeln kallar för den sista tiden, men då behöver vi ett mer fördjupat samtal, säger Frida Park.

---

Carola Häggkvists engagemang kring pandemihanteringen

Inför den hårdare restriktionerna under julen 2020 tackade Carola Häggkvist dåvarande statsminister Stefan Löfven för hans tydlighet, men konstaterade samtidigt att restriktionerna slår hårt mot kultursektorn.

I september 2021 kritiserade Carola regeringens regler för att vara orättvisa mot nöjesbranschen och krävde ett snabbt införande av vaccinpass.

Efter beskedet i februari 2022 att restriktionerna hävs har Carola ändrat sig i frågan om vaccinpassen och är nu kritisk till hur de bidrog till polarisering i samhället.

---

Fler artiklar för dig