Kultur

”Nu behöver många kyrkor prioritera sitt kreativa arbete”

Dagen har pratat med fyra av de många kulturpersoner som påverkas mycket av att samhället öppnar upp

Körsång, publikhav och minglande på trånga kyrktorg – från och med onsdagen är allt detta tillåtet igen. Dagen har pratat med fyra kristna personer i kulturbranschen där man jublar över slopade restriktioner.

Stämmorna i Putte Nelsons populära mastodontkörer har ekat av tystnad i snart två års tid. Och nu, när det äntligen är tillåtet att sjunga tillsammans igen, är det med viss tvekan som körerna återuppstår. Till frustration för körledaren.

– Min melodi är nog att “nu kör vi”, men jag har förstått att det tar längre tid för vissa. Ängsligheten och rädslan försvinner liksom inte på en kvart, det får jag ha respekt för, säger Putte Nelson.

– Även om jag skulle önska att alla passar på att göra det man mår bra av, nu när vi får.

Putte Nelson har dragit i gång tre av sina körer igen, i Stockholm, Linköping och Jönköping, men det är bara hälften av platserna som är fyllda. På samma sätt som man tidigare tog restriktionerna på allvar, skulle Putte önska att man hörsammade uppmaningen att leva som vanligt.

– Två år är en lång period, det har gjort stort intryck i människors liv, och det gör tyvärr att en del är mer försiktiga och ängsliga än man borde vara. Jag kan tycka att Folkhälsomyndigheten och även kulturministern skulle kunna vara ännu tydligare och uppmuntra folk till att börja gå på teater, sjunga i kör, gå på idrottsevenemang – på samma sätt som de tidigare varnade oss för det.

– Jag vill i alla fall inte sitta och vänta – livet är här och nu och det levs i realtid. Nu får vi ju äntligen göra det vi mår bra av igen!

Ett annat evenemang som brukar samla mycket folk är Melodifestivalen. Den 19 februari står Faith Kakembo på scenen i tredje deltävlingen. Allt lutar åt att hon kommer få höra ett betydligt starkare publikjubel än vad som var tänkt. Men artisten själv tar det nya beslutet med ro.

– Jag är glad att jag slipper vara den som fattar besluten som rör pandemin. Jag har bestämt mig för att fokusera på mitt framträdande och ser så mycket fram emot det! säger Faith Kakembo till Dagen.

– Så har jag tänkt hela tiden, att det kommer bli av oavsett omständigheterna.

Det har varit många turer fram och tillbaka för årets största musiktävling. Så sent som i mitten av januari ställdes den planerade turnén in, för att i stället låta hela tävlingen sändas från Stockholm. Faith Kakembo sörjer att hennes vänner som köpt biljetter till deltävlingen i Linköping inte får åka dit, men ser oavsett det mycket fram emot att få uppträda med sin låt.

Du är ju inte bara artist, du är även narkossjuksköterska som jobbat på covid-iva i Jönköping. Vad säger du som vårdarbetare om att restriktionerna slopas?

– Jag har hela tiden haft fokus på att lösa situationer som uppkommit, med de förutsättningar vi haft inom vården och har inte tänkt så mycket på alla nya beslut som kommit. Men jag vet hur sjuk man kan bli och jag antar att Folkhälsomyndigheten fattat sitt beslut utifrån hur det ser ut i vården nu, säger Faith Kakembo.

Precis innan pandemin drog i gång påbörjade Josefina Gniste, tillsammans med sin man Lukas, tjänsten som föreståndarpar i Katrineholms pingstförsamling. De hann med andra ord inte med något normalt församlingsliv innan restriktionerna satte stopp. Josefina Gniste vet mycket väl vad hon nu ser fram emot:

– Att få bjuda hem människor till vårt köksbord, lägga händerna på människor vid förbön, få krama personer efter ett tungt samtal … Det är så mycket energi och tankar som gått åt till detta – nu vill vi fokusera på det som leder oss framåt!

På halvtid är Josefina Gniste även frilansande musiker som i vanliga fall reser runt till församlingar för att inspirera i det kreativa arbetet. Hon anar att det finns stora behov av att få hjälp att komma i gång igen.

– Jag tror att många kyrkor nu behöver prioritera sitt kreativa arbete, och jag vill gärna vara med och ge input och inspiration, säger Josefina Gniste, som under pandemin bland annat skrivit nya låtar.

– Jag vet inte vad det gjort med oss att hålla distans, men jag ser fram emot att få släppa de tankarna nu och fokusera på framtiden.

Josefina Gnistes lovsång "Din trofasthet" spelades in i Bönehuset i Örnsköldsvik. Nu har låten nått upp till en miljon lyssningar på Spotify och det ska firas av musikförlaget David Media.

Eric Bibb, bluesartist som under många år turnerat över hela världen, ser ett tydligt “före” och ett “efter” pandemin. För första gången på många år har han verkligen landat i hemmet utanför Nyköping, och skaffat sig rutiner.

– Tidigare var jag ofta på resande fot, med min fru Ulrika som sällskap, och vi hann bara komma hem för att några dagar senare resa iväg igen. Den här tiden har varit en gåva för mig, säger han.

– Jag var i stort behov av att stanna upp, men förstod det inte förrän det faktiskt hände.

Eric Bibb har stor förståelse för dem i musikbranschen som lidit svårt av restriktionerna och han förstår att många jublar nu. Själv tackar han Gud för tiden som varit och för att han kunnat fortsätta med musiken under tiden.

– Jag har kunnat komponera och spela in musik och jag har livestreamat konserter och fortsatt hållit kontakten med fansen. Jag är tacksam att jag fått en “silver lining” (sv. övers. “guldkant”) denna tid.

Framöver ligger några lokala konserter och tv-framträdanden i pipeline. Först våren 2023 har han planerat att åka på turné till Australien där han varit många gånger förut. Men Eric lyfter gärna upp en annan aspekt av pandemitiden och varnar för att gå tillbaka till “det normala”.

– Jag hoppas vi som samhälle kan reflektera över den djupare meningen med allt detta, och inse att det vi kallar “normalt” inte var friskt. Vi bor på en plats i världen där vi har det väldigt bra materiellt, och i samma värld finns flyktingläger, avsaknad av rent vatten och mycket lidande. Det är dags att börja tänka mer på det och inte ta saker för givet, säger Eric Bibb.

– Det hoppas jag för alla, inklusive mig själv.

---

Fakta: Slopade restriktioner

  • Den 9 februari hävs alla restriktioner för allmänna sammankomster.
  • Ett besked som kommer från regeringen och Folkhälsomyndigheten, som gör bedömningen att covid-19 inte längre är en samhällsfarlig sjukdom.
  • Det innebär bland annat för kyrkornas del att det tak på 50 personer på gudstjänster hävs. Vaccinpass slopas för större samlingar inomhus. Samtidigt upphör också maxgränsen på 500 personer på gudstjänster och andra allmänna sammankomster, att gälla.

---

Fler artiklar för dig