Kultur

Whoopi Goldberg avstängd efter kommentar om Förintelsen

Skådespelaren och komikern har bett om ursäkt, men får ändå stå vid sidan av en tid för att reflektera över “sina kommentarers påverkan”.

Efter ett oaktsamt uttalande om att Förintelsen inte skulle ha med ras att göra, stängs skådespelaren Whoopi Goldberg av från tv-showen “The View” i två veckor. Hon menar själv att det aldrig var hennes intention att uppröra.

Det var under ett panelsamtal i den populära dagliga amerikanska talkshowen “The View”, där Whoopi Goldberg är en av programledarna, som hon fällde kommentaren som gör att hon nu är avstängd från programmet för en tid. 66-åringen uttryckte att Förintelsen “inte har med ras att göra” utan att den snarare “handlar om människans grymhet mot andra människor.” Det skriver flera medier, däribland SVT.

Goldberg har varit en av fem fasta programledare i showen, som sänds från New York, sedan 2007.

Efter uttalandet gick känslornas svallvågor höga på bland annat Twitter, där Goldberg till sist valde att be om ursäkt.

– Mina ord upprörde så många personer, vilket aldrig var min intention, säger hon och tillägger att hon är tacksam för den information hon har fått, vilket hjälpt henne förstå olika saker.

Men även om den namnkunniga skådespelaren, som bland annat spelat nunna i succémusikalen “En värsting till syster”, bett om ursäkt för sitt resonemang, behöver hon ta en paus från programledarrollen. Det menar Kim Godwin, ordförande för tv-nätverket ABC News.

– Även om Whoopi har bett om ursäkt har jag bett henne att ta tid att reflektera och lära sig om hennes kommentarers påverkan, säger han i ett uttalande.

---

Fakta: Whoppi Goldberg

  • Skådespelare, komiker, författare och programledare född 1955 i New York.
  • En av hennes mest kända roller är som nattklubbssångerskan Deloris som ofrivilligt går i kloster i filmen “En värsting till syster” (Sister act).
  • I augusti 2007 blev Goldberg en av fem fasta programledare i amerikanska ABC:s populära dagliga talkshow “The View” som sänds från New York.

---

Fler artiklar för dig