Kultur

Tidigare elever på Livets ords skola: Fick andlig prestationsångest

Mikaela Arnroth har själv gått på skolan och menar att det är första gången eleverna berättar om sin skolgång.

I en radiodokumentär i P1 som släpptes nyligen berättar elever som gått på Livets ords kristna skola om sin skolgång. Dokumentären är gjord av Mikaela Arnroth som själv gick på skolan mellan 1999 och 2009.

Det finns vissa fenomen inom kristenheten där det tycks finnas ett omättligt behov av att få höra mer. Livets ord, församlingen i Uppsala, med tillhörande skolor som grundades av Ulf Ekman 1987, verkar vara ett sådant. Nyligen kom en ny radiodokumentär, Barnen i Guds armé, skapad av Mikaela Arnroth som själv gått på skolan och som intervjuat sina skolkompisar om tiden där.

I dokumentären berättar de tidigare eleverna bland annat om prestationsångest de kunde känna över att man förväntades tala i tungor, om en snäv syn på sexualitet och att man som kristen skulle vara glad för jämnan. Mikaela Arnroth har själv behövt bearbeta vissa saker efter skolgången.

– Vissa har varit utbrända och sjukskrivna som en direkt följd av det de var med om i skolan och församlingen. Jag har själv alltid haft mycket problem med ångest och depression som jag alltid har tänkt kom från mig själv, men nu i processen med dokumentären där jag pratat med mina kompisar, kan jag se en tydlig förklaring till att jag brottats med känslor av skuld och skam, säger hon till P4 Uppland.

I Studio Ett berättar den nu 28-åriga Mikaela Arnroth om hur hon till en början inte tänkte på att det var något speciellt med hennes skolgång, men att hon i efter hand blivit illa berörd över vissa saker som hon och de andra eleverna fick höra och vara med om.

I radiodokumentären intervjuas också Magnus Westergård, skolchef på Ansgarsskolorna, som skolan nu heter, och han menar att mycket har förändrats sedan Mikaelas tid. Det tror även Mikaela att det gjort.

– Jag har begränsad insyn, men mitt intryck är att det är annorlunda i dag. Att det inte är samma slutna värld och att eleverna har tillgång till omvärlden som vi inte hade då, säger hon till Studio Ett i P1.

Mikaela Arnroth är dotter till Thomas Arnroth som bland annat gett ut seriealbumen “Livets ord: mina tio orimliga år som frälst, del ett och två.”

---

Fakta: Barn i Guds armé

  • Radiodokumentär i P1 om att gå på Livets ords skola i början av 2000-talet.
  • Mikaela Arnroth har gjort dokumentären tillsammans med Tove Lindell och gick själv på skolan mellan 1999 och 2009.

---

Fler artiklar för dig