Kultur

Sju kristna kulturinitiativ under (ännu ett) pandemiår

Även år 2021 präglades av pandemin. Här är några av de goda initiativ som togs för att upprätthålla det kristna kulturlivet.

Säga vad man vill, men pandemin har tvingat människor på alla områden att tänka kreativt. Digitala körer, ekonomiskt stöd för dabbade kulturarbetare och gemenskap via skärmen – Dagen listar sju goda initiativ som tagits under 2021.

Psalmkör. Marianne Greip, projektledare och producent för Livsåskådning i P1, anordnade Psalmkören, för alla som längtade efter att få sjunga psalmer tillsammans igen. Den som ville vara med skulle sjunga in “Det finns djup i Herrens godhet” och sedan satte Sveriges radio ihop dem till en kör.

“Man kan lyssna på musik, men man kan inte sjunga tillsammans. Det är ju fortfarande pandemi och vi vet inte när den tar slut. Så nu gör vi detta för alla som längtar efter psalmsången.”

kvinna

Församlingssång trots skärm. Anette Eidenskog, pastor med ansvar för bland annat musik i Ulriksbergskyrkan, Växjö, hittade kreativa sätt för att få musiken att fungera även när gudstjänsten var helt digital. Hon ville att människor skulle vara delaktiga i lovsången och den unisona sången, via skärmen.

Anette Eidenskog, barn- och familjepastor samt musikansvarig i Ulriksbergskyrkan, Växjö.

“Alla måste ha micken av. Det funkar inte annars. Men vi har försökt att utmana folk: Ställ dig upp, var med i sången! Vi lägger upp texten så att folk har en chans att sjunga med. Men det är en stor förlust att inte kunna ha allas mickar på …

Jag måste bete mig så att jag inte bara riktar mig till Gud, utan även till dem som lyssnar och kanske sjunger med därhemma. Att bara sitta och blunda och gå in i lovsångsstämning funkar inte riktigt när man har en skärm.”

Simon Ådahl med gitarr.

Stöd till kulturarbetare. Simon Ådahl saknade ekonomiskt stöd från kyrkor och samfund till kristna kulturarbetare under pandemin och tog saken i egna händer genom att starta en pandemikassa.

“Människor håller på att lämna sitt kall för att de ser ingen annan utväg. Under pandemin har jag sett hur det ena stödpaketet efter det andra levererats från statens sida. Kulturen har till exempel fått många miljoner till alla arbetslösa kulturarbetare. I samma veva har jag hoppats och väntat på att ett liknande initiativ ska komma från samfund och kyrkor, ett stödpaket till alla frilansande predikanter, evangelister, sångare och musiker.”

Jon Peterson från gruppen Folk är värd och initiativtagare  till webbkonserten "Jon & vänner part 2" som sänds söndag den 2 maj 2021.

Livestreamade konserter. Jon Peterson, gitarrist och låtskrivare i bland annat grupper som Attention och Folk, ordnade vid ett par tillfällen livestreamade konserter. Martina Möllås, Magnus Helmner och Michael Jeff Johnson var några av de medverkande under en av dem.

“Vi har två baktankar med kvällen. Dels att få sprida ny bra musik och dels att samla in pengar till Erikshjälpen genom så kallade soffbiljetter. Temat för kvällen är “with a little help from my friends”.”

projektledare

Mötesplats för ungdomar. Johanna Lindhult, projektledare för Tre dagar, en digital påskshow för ungdomar som hölls i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Konferensen brukar locka runt 800 ungdomar och fick ställas in helt år 2020. Men 2021 valde man att satsa rejält på show och gemenskap, digitalt.

“Det märks att ungdomarna är sugna på att samlas tillsammans kring något. Många tonårsgrupper ser på sociala medier att “det här gör vi ihop”, det skapar engagemang”.

Maria Nordenback-Kress

Peppat kollegor. Maria Nordenback-Kress, sångerska och gospelprofil, sörjde att gudstjänstformen “Gospel Worship Hour” inte blev av som planerat, men fann stöd i kollegor.

“Under en tid kände jag mig vilsen. Då var det skönt att kontakta musikerkollegor och att känna att “vi är många som tycker det är kämpigt och tomt nu när alla tillfällen att sjunga och musicera ihop pausats”. Att peppa varandra är otroligt viktigt, och det kanske vi till och med har blivit lite bättre på under pandemin? I så fall är det en god sak att ta med sig in i framtiden!”

musiker

Firat hemmagudstjänst. David Åhlén, musiker och låtskrivare, försökte hitta alternativa sätt att både hålla konserter och fira gudstjänst ihop, i gemenskap.

“ … det är farligt i längden att inte ses som gemenskap – streamade gudstjänster kan inte ersätta fysiska möten. Personligen är jag glad över att tillhöra en gemenskap som fortsätter att ses (om än begränsat av restriktionerna) för gudstjänst. En positiv effekt är att ett naturligt gudstjänstliv i hemmen växer fram … Men jag är orolig för vad restriktionerna kommer göra med församlingarna i långa loppet.”

---

Fakta: Pandemiåret 2021 för kyrkorna

  • Sedan november 2020 begränsades antalet besökare på allmänna sammankomster till max åtta personer.
  • Under våren växte missnöjet från kyrkornas håll över myndigheternas restriktioner. Gudstjänster hade en maxgräns medan verksamheter som gym, köpcentrum och museum fick ta in besökare baserat på lokalstorlek.
  • Åttapersonersregeln höll i sig till efter påsk 2021 då det blev flexiblare antal, beroende på kyrkans storlek.
  • Från och med den 1 juni ansåg Folkhälsomyndigheten att det gick att samla barn och unga till mindre lägerverksamheter, vilket påverkade kyrkornas sommarplanering.
  • Från och med den 29 september ströks restriktionerna för bland annat gudstjänster. Då togs taket bort för hur många som fick samlas eller hur pass långt avstånd man fick ha till varandra.
  • Den 23 december kom återigen nya restriktioner. Bland annat rekommenderades hemarbete i möjligaste mån och att vid allmänna sammankomster inomhus med fler än 20 personer bara tillåta sittande gäster. En del kyrkor har infört covidpass.

---

Fler artiklar för dig