Kultur

Hitta din nya favorit bland de kristna poddarna

Dagen listar femton poddar som inspirerar, uppmuntrar och utmanar kring kristen tro.

Nytt år – nya vanor. Och kanske en ny podcast? Utbudet av poddar som berör den kristna tron växer för varje år. Vi har valt femton stycken som sticker ut. Somliga bjuder in till bibelmeditation och djupgående teologiska tankegångar, andra lockar till skratt och ger en stunds trevligt sällskap.
"Modig och vacker"-podden

Modig och vacker

Therese Hedlund och Nina Eriksson är två färgsprakande kvinnor som sedan januari 2019 bjudit in till öppenhjärtiga samtal om ämnen som engagerar dem. De pratar högt och lågt om tro, hopp, skam, barnlöshet och misslyckanden och visar att det går utmärkt att vara stark och sårbar på samma gång.

Podcasten "Hemmasnack"

Hemmasnack

Hur kan Gud alltid ha funnits? Kan Gud verkligen tala till människor? Och varför skapade Gud livets träd om han visste att Eva och Adam skulle äta av den förbjudna frukten? I podden Hemmasnack ställer fyra tweens raka frågor till teologen Martin Helgesson. Podden produceras av Salt i EFS och är tänkt som inspiration för föräldrar som vill prata om tro med sina barn, men den passar lika bra för barnen själva.

Simon Holst gör podcasten "Framåtlutad".

Framåtlutad med Simon Holst

Simon Holst är huvudpastor i Skövde pingst och bjuder i sin podcast in till samtal om kyrka, ledarskap, tro och innovation. Han är folklig och avslappnad, vilket gör att hans gäster också slappnar av och kan berätta både personligt och underhållande om sina liv med Gud.

Sektpodden

Sektpodden

Emma Gembäck gick från att vara upphöjd pastor i Knutby Filadelfia till att bli utfryst av församlingen. Hon har levt med teologin och traumat kring Knutbysekten och samtalar i Sektpodden med läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt som också har erfarenhet av manipulation, indoktrinering och psykisk tortyr. De har släppt över 100 avsnitt, vilket märks i hur samspelta de är och hur lätt samtalet flyter. Gembäck och Robèrt belyser många intressanta aspekter av det som hände i Knutby, men berör även andra religiösa och politiska rörelser med sektliknande drag.

Signumpodden med John Sjögren.

Signumpodden

Kulturskribenten och författaren John Sjögren driver Signumpodden, som produceras av den katolska tidskriften Signum. I podden intervjuas initierade gäster om kultur, teologi, kyrka och samhälle. John Sjögren är kunnig och inlyssnande som värd och bland gästerna finns spännande personer som Ruth Nordström, Tomas Andersson Wij och Sara Parkman.

"Myter och mysterier" görs av Eric Schüldt och Per Johansson.

Myter och mysterier

Eric Schüldt är radioskaparen och skribenten som gjort sig känd för sina andligt utforskande texter och program. Sedan 2015 gör han podden Myter och mysterier tillsammans med Per Johansson, som har sin bakgrund som idéhistoriker och lektor i humanekologi vid Lunds universitet. Genom åren har duon tagit sig an allt från alkemi och astrologi till frågor som skuld, ondska och sorg. Eric Schüldt blev nyligen upptagen i Katolska kyrkan medan Per Johansson har en mer agnostisk livssyn. Nu inleder de en serie program om de hemliga kristna, människor från olika tider och olika trosinriktningar. Första avsnittet i serien handlar om den helige Anden.

God jord-podden

God jord-podden

I God jord-podden bjuder Filippa Johansson in till angelägna samtal om miljö och rättvisa utifrån ett kristet perspektiv. Hon möter hållbarhetsaktivister, katolska munkar, ekoteologer och andra engagerade kristna och inspirerar till hur kyrkan kan ställa om till ett mer hållbart liv. Tonen är nyfiken och glad och visar att klimatarbete kan vara lustfyllt.

Re:formera-podden drivs av Magnus Persson.

Re:formera

Re:formera-podden startade som ett vänskapligt och intensivt samtal mellan förkunnaren Magnus Persson och EFS dåvarande kommunikationschef Johan Ericson, men sedan Ericson bytt tjänst driver Persson podden vidare och bjuder varje fredag in spännande gäster för att prata om kyrka, tro och teologi. Podden utgår från begreppet “helkyrklighet” och vill värna och belysa olika traditioner inom kyrkan. Samtalen är både eftertänksamma och spontana, vilket gör lyssningen intressant.

Justin Brierly driver podcasten "Unbelievable?"

Unbelievable?

Varje lördag bjuder radioprofilen och författaren Justin Brierley in två gäster som tycker olika kring en fråga kopplad till kristen tro. I öppna och respektfulla samtal låter han dem tala till punkt. Bland gästerna finns såväl troende som tvivlare, agnostiker och ateister. Podden produceras av radiostationen Christian Premier Radio i Storbritannien och är en stilstudie i att det går att vara civiliserat oense.

Podcasten "Hidden streams"

Hidden Streams

Podcasten Hidden Streams är en perfekt daglig andakt, producerad av den lutherska organisationen 1517. I kvartsavsnitt får vi njuta av vacker musik av John Schreiner, lyssna till en psaltarpsalm och sedan höra en kort utläggning om samma psalm. Avsnitten är tidlösa och det finns ett helt arkiv av meditationer som kan ge styrka, uppmuntran och tröst, att upptäcka.

"The Bible Project"-podcast

The Bible Project podcast

Duon bakom The Bible Project heter Timothy Mackie och Jonathan Collins. De var rumskompisar under studietiden på Multnomah University i Portland och började prata om hur de kunde hjälpa människor att bättre förstå Bibeln. Resultatet blev pedagogiska videor som förklarar de olika bibelböckerna. Det här var 2014. Nu har samma duo producerat 150 videor och dessutom 200 välgjorda podcastavsnitt där de för inspirerande, teologiska samtal – alltid i vänlig ton och med en smittande kärlek till Bibeln.

Tidningen Dagens poddar

Lyssna på senaste avsnittet av Dagens människa

Dagens människa

Dagens människa är Dagens långkörare där Malin Aronsson och Daniel Wistrand möter kända svenskar för att prata om Gud. De lyckas ofta locka fram oväntade sidor hos gästerna och få dem att bjuda på sådant som de inte brukar prata om. Avsnittet där artisten Gustaf Norén berättar om sin relation till Jesus blev förra årets mest lyssnade och är väl värd sin lyssning.

Lyssna på senaste avsnittet av Läsarpodden

Läsarpodden

I Läsarpodden samtalar teologerna Patrik Hagman och Joel Halldorf om böcker som de läst. Det är en förmån att få ta del av deras dynamiska samtal om frågor som tar avstamp i litteraturen men som sedan rör sig i teologins, filosofins och politikens marker.

Lyssna på senaste avsnittet av Frikyrkopodden.

Frikyrkopodden

Frikyrkopodden är tidningen Dagens nyaste podd där Albin Larsson guidar oss genom händelser i svensk, nutida frikyrkohistoria och samtalar med människor som var med. Det är ett stycke historia som inte får utrymme i andra medier, men som har format många människor och som Albin Larsson berättar om på ett intresseväckande sätt.

Lyssna på senaste avsnittet av Föräldrapeppen

Föräldrapeppen

I Föräldrapeppen pratar makarna Jeanette och Gabriel Ingemarsson om relationer, föräldraskap och tro och delar med sig av sina egna erfarenheter från 25 års äktenskap och som föräldrar till fyra barn. Nette och Gabbe är varma och vänliga och låter teologin landa mitt i vardagen.

Fler artiklar för dig