Kultur

Kyrklund i samtal om Guds existens på nyårsafton

Den finlandssvenske Uppsalaförfattarens teologi och filosofi skildras i ny radiodokumentär

Willy Kyrklund skulle ha fyllt 100 år i år om han levat. Författaren, som gärna drog paralleller till Bibelns berättelser när han skrev, återkom också gärna till eviga värden, som kampen mellan ont och gott i sina verk. Nu sänds en ny dokumentär om hans författargärning.

Willy Kyrklund föddes i februari 1921 i Helsingfors, men levde större delen av sitt vuxna liv i Uppsala, där han också dog 2009. På nyårsafton och på nyårsdagen sänder Sveriges radio P1 en nygjord dokumentär om den filosofiske författaren: “Willy och Gud – ett samtal med Willy Kyrklund”.

I år skulle alltså Willy Kyrklund, som ibland jämförts med Torgny Lindgren för sina skildringar av vardagliga absurditeter, fyllt 100 år.

Novellsamlingen “Ångvälten” blev hans debut 1948, och har sedan följts av ett större antal noveller, romaner och reseböcker. Han översattes till flera olika språk, bland annat engelska, franska, tyska, grekiska, ryska och finska.

Han blev belönad med SvD:s litteraturpris 1951, De Nios pris 1965, Litteraturfrämjandets stora pris 1981 och Pilotpriset 1990. Han utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1994.

I ett nytt program från Livsåskådningsredaktionen skildras Kyrklunds sökande efter mening och kunskap. Radioproducenten Marie Wennersten har träffat honom vid ett par tillfällen under 1990-talet, för att samtala om hans författarskap och hans tankar om Gud. Samtalen skildras i dokumentären med musik komponerad och framförd av Carl Myrén.

---

Fakta: Willy Kyrklund

  • Debuterade 1948 med “Ångvälten och andra noveller” och har därefter bland annat skrivit “Om godheten” från 1988 och “Solange” från 1951.
  • Föddes den 27 februari 1921 i Helsingfors, dog 2009 i Uppsala.
  • Han studerade bland annat kinesiska, persiska, ryska, matematik och vistats mycket i bland annat Grekland och Orienten.
  • Utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1994.
  • Dokumentären “Willy och Gud – ett samtal med Willy Kyrklund” sänds i P1 den 31 december 20.03 och den 1 januari klockan 3.48. Finns redan nu att lyssna på på Sveriges Radios hemsida.

---

Fler artiklar för dig