Kultur

Faith Kakembo om sin låt: nära och personlig

Narkossköterskan från Jönköping satsar med ny låt och får även denna gång stöd från sin bönegrupp

Förra gången kom hon femma i en av deltävlingarna. Nu tävlar 36-åriga Faith Kakembo för andra gången efter att ha blivit uttagen till nästa års Melodifestival.
– Det var lite oväntat faktiskt, eftersom jag egentligen sökte redan förra året, men det känns jättekul, säger hon till Dagen.

Trots att Faith Kakembo älskar att sjunga har det blivit väldigt lite av det de senaste ett och ett halvt åren åren. Hon kom femma i en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2020 med låten Crying Rivers, och därefter kom corona. Eftersom hon arbetar på det som blev covid-IVA i Jönköping har musiken fått stå tillbaka för uppgifterna inom vården.

Men nu är det alltså klart att hon ska vara med och tävla i nästa års melodifestival, med låten Freedom.

– Det är en varm låt, lite sorglig, men samtidigt hoppfull. En lite större låt än sist, säger Faith Kakembo när Dagen når henne under en lunchrast på jobbet.

Jag har träffat väldigt mycket patienter och kollegor under pandemin, och har varit ganska överstimulerad. Att då kunna följa gudstjänsten hemifrån har varit jätteskönt om jag ska vara ärlig.

– Texten är personlig även denna gång, annars känns det inte som någon idé. Jag tycker det ska vara nära och personligt, det är där jag vill vara. Låten handlar om att vara fri att vara den man är, om man sammanfattar det.

Låten har Faith Kakembo skrivit tillsammans med Anderz Wrethov, Laurell Barker och Palle Hammarlund. Faith beskriver den som en låt hon kan stå för till hundra procent.

Förra gången hon deltog i Melodifestivalen hade hon starkt stöd av sin bönegrupp som lovade att be för henne. De är redo även denna gång.

– Mamma och pappa är också med, tillägger Faith.

Som sjuksköterska under pandemin har hon en intensiv tid bakom sig. Jobbet har tagit det mesta av hennes kraft och energi. Att gå till kyrkan som hon brukar i vanliga fall har varken gått, eller funnits ork till.

– Eftersom jag har träffat väldigt mycket folk, både kollegor och patienter under dagarna, så har jag varit ganska överstimulerad. Att då kunna följa gudstjänsten hemifrån, tillsammans med min man, har varit jätteskönt om jag ska vara ärlig. Jag vet att alla inte har uppskattat de digitala sändningarna, men det har jag.

Känns det som att du tar revansch nu när du är med i Mello igen?

– Så kan man absolut se det - jag hade blivit glad att få vara med igen, oavsett om det kommit en pandemi emellan eller inte. Det är bara roligt att få vara med och sjunga!

---

Fakta: Faith Kakembo

  • Född 16 april 1985 i Uganda, bosatt i Jönköping.
  • Gift med Kristian.
  • Narkossköterska och deltagare i Melodifestivalen för andra gången.
  • Medlem i Tabergs Missionsförsamling, går dock mest till Fjällstugan i Jönköping.

---

Fler artiklar för dig