Kultur

Hundratals volontärer bakom julshow i Skövde pingst

Vill berätta om Jesus för bygdens invånare, och samtidigt ge utrymme för fler församlingsmedlemmar att engagera sig

Med blandade musikstilar, hög mysfaktor och ett enormt engagemang hos församlingens medlemmar sätter pingstförsamlingen i Skövde upp den uppskattade showen “The story of Christmas”.

Fem föreställningar under en helg, med sammanlagt 1 500 personer i publiken. Pingstförsamlingen i Skövde räknar med en intensiv tredje adventshelg i sin kyrka. Sedan 2013 har de bjudit in till sin show “The Story of Christmas” och för varje år blir det fler som engagerar sig.

– Tidigare år har vi kunnat hålla till på Stadsteatern, men i år får det bli i kyrkan på grund av att den var bokad. Det känns roligt att “ta hem” showen igen efter åren med corona, säger Simon Holst, pastor och föreståndare.

– Det är runt 150 volontärer som gör detta tillsammans, så det är ett oräkneligt antal timmar som läggs ner.

Julshow av pingstförsamling

Simon Holst räknar upp olika områden som församlingens medlemmar valt att engagera sig i. Det är allt ifrån teamet som håller koll på vad som händer på scenen till serviceteamet som bygger upp en mysig och julig miljö utanför kyrkan där det bjuds på glögg innan föreställningen. Och så självklart alla sångare, dansare och komiker som ska uppträda.

Julshow av pingstförsamling

Det låter som att ni är en begåvad församling?

– Jo, det får jag säga att vi är, men vi har också fått lära oss längs vägen. Han som jobbar med ljussättningen till exempel, han har lärt sig allt från början. Dansarna gör allt mer avancerade koreografier med åren. Visst har vi många begåvade, men det handlar också om att få chansen att använda sina specifika gåvor och bli uppmuntrad i det.

Julshow av pingstförsamling

Simon Holst understryker vikten av att inte värdera de olika uppgifterna – alla behövs för att skapa julshowen. Framför allt vill församlingen dela det kristna budskapet.

– Det är vårt hjärta och vår lust att använda högtiderna som tillfällen för evangelisation. I tider då människors kalendrar pekar mot den kristna berättelsen, då är det perfekt att kunna bjuda in till kyrkan. Julen är ju verkligen tacksam med all sin musik, alla kristna julsånger som finns.

Sen är det också glädjande att vi som församling får växa genom att vi gör detta tillsammans.

—  Simon Holst

I showen blir det en bred mix av musikstilar – alla ska kunna hitta något de gillar. Det är alltifrån amerikanska juldängor och finstämda ballader till dansmusik, bluegrass och rockabilly.

– Vi ser det främst som ett sätt att nå ut – att kunna ta med sig arbetskamrater, släktingar eller andra till kyrkan. Vi märker också att det finns ett surr på stan om detta eftersom vi hållit på några år nu, det är roligt! konstaterar Simon Holst.

– Sen är det också glädjande att vi som församling får växa genom att vi gör detta tillsammans. Satsningarna har hjälpt oss att utvecklas, att lära oss nya saker och få fler personer i funktion. Det har vi nytta av hela året sen!

Julshow av pingstförsamling

---

Fakta: The Story of Christmas

  • Julshow anordnad av Skövde pingstförsamling, i år tillsammans med Kristet center Götene, Tidaholm Pingst och Klippan Community Skövde.
  • I samband med föreställningen görs en satsning i samarbete med Mathjälpen för att ge julklappar och julmat till behövande.
  • Hålls lördag 16.30, 19.00 och söndag 14.00, 16.30 och 19.00 den 11 och 12 december.
  • Pingstförsamlingen i Skövde består av drygt 600 medlemmar. Julshowen involverar omkring 150 volontärer.

---

Fler artiklar för dig