Kultur

”Jag har drömt om att få den här utmärkelsen”

Tomas Sjödin: Normans författarskap har följt mig sedan ungdomen och utan det vet jag inte om jag hade skrivit i dag

Pastorn och författaren Tomas Sjödin växte upp i Kramfors kommun, precis som journalisten Birger Norman. Nu prisas Sjödin för sina folkbildande insatser i Normans anda.
– Utan Normans författarskap vet jag inte om jag hade skrivit i dag. Det var han som gav mig modet att lita på orden.

Birger Norman (1914-1995) var reporter, kritiker, lyriker, dramatiker och kristen socialist. Mest känd är han för sin reportagebok Ådalen 31: en berättelse som gavs ut första gången 1968 och som sedan blev film med samma namn. Boken beskriver de dramatiska händelserna kring “skotten i Ådalen” 1931.

Sedan 2011 delar Birger Norman-sällskapet ut pris till någon som verkar i Normans anda och bland tidigare års pristagare återfinns debattören Göran Greider och författaren Vibeke Olsson. I år går priset till pastorn, författaren och skribenten Tomas Sjödin. I sin motivering skriver juryn:

Genomgående är Birger Norman, hans verk och tankar, teman för Tomas Sjödin. Det finns också ett tydligt släktskap i deras berättande: det handlar ofta om människans och livets villkor, på ett språk och med ett tilltal som lyckas gå både på bredden och på djupet. Detta bidrar också till att Tomas Sjödin kan beskrivas som en folkbildare i ordets bästa mening.

Jag blev så glad att jag fick sätta mig ner en stund när Birger Norman-sällskapets representant ringde och läste upp motiveringen. Jag blev gråtfärdig faktiskt.

—  Tomas Sjödin

Tomas Sjödin är märkbart rörd över priset.

– Jag har i många år sagt till mina närmaste att om det är någon utmärkelse jag drömmer om att få, så är det denna. Jag blev så glad att jag fick sätta mig ner en stund när Birger Norman-sällskapets representant ringde och läste upp motiveringen. Jag blev gråtfärdig faktiskt.

Vad har du för relation till Birger Norman?

– Normans författarskap har följt mig sedan ungdomen och utan det vet jag inte om jag hade skrivit i dag. Det var han som gav mig modet att lita på orden. Det var han som lät mig ana kraften i det försiktiga och det var han som fick mig att inse att det uppskruvade röstläget inte når fram i det tilltagande bruset. “Endast viskningen återstår” som han skrivit. De orden har jag hållit mig i under många år.

Priset delas ut vid öppen ceremoni på Svanö Folkets hus 29 december.

– Jag ska resa hem till Kramfors och ut till Svanö och ta emot priset med stolthet och glädje. Det här priset är ett slags svar på min kärlek till Ådalen där Norman föddes och växte upp, säger Tomas Sjödin.

---

Fakta: Birger Norman-priset 2021

Birger Norman-prisets jury – som utgörs av Birger Norman-sällskapets styrelse – har utsett författaren Tomas Sjödin till pristagare för år 2021.

Priset vill uppmärksamma någon som verkar i Birger Normans anda och har delats ut sedan 2011.

---

Fler artiklar för dig