Kultur

Mariah Carey släpper jullåt med Kirk Franklin

I slutet av den moderna julsången ändrar texten karaktär och gospeltonerna tar över

Vilka låtar vi lyssnar på under advents-och juletid är nog minst lika traditionsbundet som vad vi stoppar i oss. Samtidigt görs det ständigt nya försök att skapa julklassiker. Nu släpper Mariah Carey och Kirk Franklin låten “Fall in love at Christmas”.

De flesta av oss nynnar nog med till “All I want for Christmas is you” åtminstone någon gång under juletiden. Maria Careys svängiga dunderhit från 1994 tycks stå sig och dyker upp på Billboardlistan som ett paket på posten varje år i december. Frågan är om hennes och gospelstjärnan Kirk Franklins nya jullåt kommer att bli lika välspelad.

Låten “Fall in love at Christmas” släpptes nyligen och är ett samarbete mellan de tre artisterna Mariah Carey, Khalid och Kirk Franklin. Det är till en början en lugn duett med Carey och Khalid med klassiskt kärlekstema. I musikvideon faller stora, lätta snöflingor utanför ett pampigt och julpyntat hus, som visar sig vara Mariah Careys egna. Franklins närvaro och hans karaktäristiska gospelsväng blir märkbart först mot slutet av låten.

Amerikanska kritiker har hyllat Kirk Franklins insats i låten. Det är också här som fokuset i texten förflyttas från mänsklig till gudomlig kärlek. När gospelkören, ledd av Kirk Franklin på piano, tar ton är det den kristna julens budskap som lyfts fram:

I say we pray

Pray that we will find

A love for all mankind

This Christmastime

We all need grace

To heal our troubled minds

It’s not that hard to find

This Christmastime

Everyone together, we pray

---

Fakta: Fall in love at Christmas

  • Ny låt som släpptes den 5 november, med de tre artisterna Mariah Carey, Khalid och Kirk Franklin.
  • Låten ingår i Mariah Careys julsatsning Mariah’s Christmas: The Magic Continues, som släpps under december för Apple TV.
  • Carey har själv beskrivit låten som en “romantisk r&b-doftande ballad”.
  • Dunderhiten “All I want for Christmas” släpptes 1994 och har bland annat utsetts till världens bästa låt av World Music Award och vunnit World Music Award för världens bästa video.

---

Fler artiklar för dig