Kultur

Tomas Andersson Wij prisas för sina texter

Hyllas för sitt sätt att skriva om kärleksrelationen till livet och vemodet, men också för “lovsången till glädjen”

Artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij fick nyligen motta Orusts Stora Evert Taube-pris.
– Texterna är ofta förbisedda, så det känns extra fint att det är ett lyrikpris, säger pristagaren.

Trubaduren Evert Taube, en av Sveriges nationalskalder, skrev över 200 visor på sin tid. 49-årige låtskrivaren Tomas Andersson Wij är ännu inte uppe i samma antal låtar, men nog så produktiv. Nu prisas han för sina texter, som enligt juryn går i Taubes anda.

Han får priset för att hans texter “förmedlar bilder och känslor av privat och blottande natur”. Här finns också “den komplicerade kärleksrelationen till livet, vemodet, saknaden av flydda platser och människor, men även tacksamhetens lovsång till glädjen och lyckan”, menar juryn i sin motivering.

– Jag är förstås väldigt smickrad över detta och det är fint att vara här, säger Tomas Andersson Wij kort efter att prisutdelningen ägde rum under torsdagen på Orust.

– Evert Taube är någon slags grundvatten i svensk musiktradition, han sipprar in lite här och var. Jag har egentligen haft en närmare relation till hans efterträdare och ambassadörer, säger Andersson Wij och nämner Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk.

Att priset har fokus just på texterna betyder extra mycket, menar artisten.

– Texterna kan ofta vara lite förbisedda tycker jag. Man pratar oftare om låtarnas “hitkvalitet” eller om artisten, men jag jobbar mycket med texterna och sätter stort värde i dem, så det känns extra fint att det är ett lyrikpris.

musiker

Tomas Andersson Wij växte upp i en frikyrklig familj och tillbringade mycket tid i en baptistkyrka på Södermalm innan han lämnade församlingen som 17-åring. Hans frikyrkliga arv kan nog sägas gå igen i mycket av det han gör. Förra året släppte han albumet “Högre än händerna når”. Albumet från 2018, “Arvinge okänd”, innehöll en samling sakrala sånger och han har själv beskrivit det som “psalmer för agnostiker”.

Just nu är han ute på turné fram till mitten av december.

---

Fakta: Orusts Stora Evert Taube-pris och TAW

  • Delas ut årligen till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.
  • Går i år i år till Tomas Andersson Wij. Priset är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun.
  • Prissumman är på 50 000 kronor.
  • Några tidigare pristagare: Melissa Horn, Niklas Strömstedt, Bo Sundström och Veronica Maggio.
  • Tomas Andersson Wij arbetade som journalist på bland annat SvD och Nöjesguiden innan han debuterade med albumet Ebeneser 1998.
  • Har tidigare fått ett Evert Taube-stipendium.
  • Haft en egen SVT-serie “Tomas Andersson Wij spelar med” och gjort en hyllad insats i TV4:s “Så mycket bättre”.

---

Fler artiklar för dig